Foto: eviana
Pozerala som tu na vareche zemiakové šaláty a takýto som medzi nimi nenašla. Naučila som sa ho robiť od mojej svokry, preto som ho Zobraziť celý popisPozerala som tu na vareche zemiakové šaláty a takýto som medzi nimi nenašla. Naučila som sa ho robiť od mojej svokry, preto som ho tak aj pomenovala. Môj muž ho miluje, je skvelý k vysmaženej rybe, ale u nás bol dnes s bravčovými rezňami a môjmu chlapovi sa robili za ušami hrče.. tak mu chutilo... Možno aj Vám zachutí :)
porcií
príprava
Postup
-
1
Približne kilo menších zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť
-
2
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 0,5 cm kolieska
-
3
Cibuľu nakrájame na jemno a navrstvíme na zemiaky
-
4
...polejeme olivovým olejom
-
5
Pripravíme si nálev - vo vode rozmiešame soľ, cukor a ocot, prípadne citrónovú šťavu. Možno sa na prvý pohľad zdá, že surovín do nálevu ide priveľa, ale nálev musí byť naozaj koncentrovanej chuti, pretože zemiaky nasajú z neho potrebnú chuť do seba. Týmto nálevom zalejeme zemiaky s cibuľou.
-
6
Všetko spolu pomiešame a prikryté dáme odstáť do chladu - ako každý zemiakový šalát, aj tento je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute pospájajú. Nakladá sa do misiek spolu s nálevom a konzumuje sa polievkovou lyžicou. Nejde o žiadnu vysokú ani modernú gastronómiu, ale jeho chuť je skvelá :)
Peknú nedeľu!
Mne olivový olej nevadí, ale ako vravím, svokra tiež používa klasický stolový olej. Ešte raz vďaka za Tvoj komentár :)
čo sa týka názvu, ohlúpený som ešte nepočula, ale u nás sa mu hovorí falošný, moja mama ho nazýva záhorácky, kamarátka z rimavskej soboty východniarsky a frajerova mama rusínka maďarský. a nikto z nich nevie dôvod, prečo mu tak hovoria. pritom recept je u všetkých rovnaký. :-)))