Zemiakovo-cibuľový šalát fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 24. augusta 2010
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept)
Foto: alexdidi

Ak veľmi neobľubujete majonézové šaláty (ako aj ja), alebo ste zástancom zdravej výživy, tak tento šalát si určite obľúbite. Je to ľahký chutný šalát, Zobraziť celý popisAk veľmi neobľubujete majonézové šaláty (ako aj ja), alebo ste zástancom zdravej výživy, tak tento šalát si určite obľúbite. Je to ľahký chutný šalát, krorý sa veľmi hodí najmä k rybám vyprážaným, ale i grilovaným, tiež k fašírke, rezňom a pod. Odkiaľ pochádza, neviem presne, ale pripomína mi južné moria. Robila ho už moja mamka a ja som ho po nej zdedila. Veľmi sme si ho obľúbili a často ho pripravujem namiesto majonézového šalátu.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
4-5 ks
250 ml
2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
2-3 ks
2 ks
2 PL
3 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte teplé zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šalotku alebo cibuľu rozrežeme na polovicu a potom na tenké mesiačiky. Pridáme k zemiakom.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi 15minút povaríme vodu so soľou, čiernym a novým korením, rascou, bobkovým listom a octom. Ak nechceme použiť ocot, nahradíme ho citrónovou šťavou, tú však nevaríme.Podľa mňa sa do tohto šalátu práve ocot hodí.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povarenú, ochutenú vodu(horúcu) precedíme na pripravené zemiaky so šalotkou. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom znovu premiešame, voda nám vsiakne do zemiakov, pokvapkáme olejom, prípadne osolíme a pridáme aj čerstvo mleté čierne korenie. Uložíme do chladničky dobre vychladiť.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som teraz podávala tento šalát k vyprážanej rybe - manželovi a grilovanej rybe - pre mňa. Pochutili sme si obaja...

Diskusia k receptu

zdezda
:-)))))))mňaaaaam šalátik a s rybičkou...V nedeľu bude aj unás !
babav
@alexdidi , poznam ,taky nalev tiez z detstva(bez rasce).Je to chutny,lahko stravitelny salat,v porovnani s majonezovymi.Nase mamy mali asi podobnu kucharsku knihu;-)
julica
mnam, ja si do toho vyvaru pridam aj mrkvu
wevewe
mnam mnam. robievam podobny, ja pridavam aj nakrajanu sterilizovanu uhorku
janger
Volakedy ako decko som ho mala velmi rada. Vdaka za pripomenutie, urcite spravim!
jezibabka1
robievam ho aj ja, ale namiesto vody dávam vývar a tiež postrúhanú uhorku
honestka
robievali sme ho doma tiez, tu ho volaju "German salad" ja ho oblubujem tiez velmi a robim velmi podobne az na to, ze pouzivame viacej oleja, pretoze tunajsie zemiaciky nie su vzdy "super"... Vyborne!
egreska
aj my ho robievame a volame ho "dolniacky šalat " ..
danka007
aj my ho robievame, tiež ho voláme dolniacky alebo cibuľový, ale namiesto olivového oleja dávam kačaciu alebu husaciu masť.
andromeda
V našej rodine sa tento šalá pripravuje roky. Každý si ho vylepšuje. Ja pridávam mrkvu, hrášok, uhorku a trocha horčice. Na zálievku miesto vody používam mäsový vývar, lebo u nás nedeľa bez mäsovej polievky nie je nedeľa.
samanka
veľmi mám rada tento šalát, hlavne v ňom musí byť veľa cibule. A moja teta, tak ako @andromeda , dáva aj hrášok, mrkvu a uhorku a je to vlastne variácia majonézového šalátu-bez majonézy
marienka44
V Bavorsku som ho jedla k snicli, ale obsahoval aj nakrajanu pazitku, co nemoze skodit. Obsahuje predsa zelezo.
V zavodnej kuchyni sme ho mavali s hraskom, mrkvou, kys. uhorkou bez majonezy.
22janka22
Milujem tento šalát. Robíme ho k rezňom, ale dávame doň aj varenú mrkvičku nech to má na tanieri krajšiu fazónu :-)
radovana
je to pochúťka, robievam ho takisto a tiež dávam veľa cibule - je zdravý, mávame ho aj na Vianoce ku kapríkom
bedrunka
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
bedrunka
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
bedrunka
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
lorak40
Práve som ho dojedol ale dochutil som horčicou.Výborný.
enge149
šalátik je super,naozaj originál s cibuľou,kto nemôže zo zdr.problémov sur.cibuľu,môže sa uvariť s nálevom,alebo nechať postáť a cibuľa zmäkkne a podávame..
alexdidi
@enge149 , práve že tá cibuľa sa prelieva hneď vriacim nálevom a necháva sa postáť, takže je zaparená, nie až tak surová...
Nemôžem si pomôcť, ale najviac mi chutí práve takýto základný cibuľový...skúšala som pridávať uhorky, hrášok, kukuricu, mrkvu...už to je iný šalát, zmení sa nielen vzhľad, ale i chuť...
akive
U nas sa tento salat vola jednoducho smyklavy. Nepridavame do neho okrem cibule nic ine, cibulu ale nechame zovriet v naleve, krasne zmakne a nie je taka silna. Salat je urcite zdravsi ako majonezovy.
slavicek
My na Liptove ho volame mokry salat a davam do neho este mrkvu,hrasok,kyslu uhorku a vajcia na tvrdo,prave som ho v sobotu robila a k tomu morcacie rezne.
tetuska
robila som ho raz, chutil celej rodine, je rýchly a ľahko stráviteľný, už som naň aj zabudla, ďakujem za pripomenutie
1x remsim
bozulka
Tento šalát si pamätám ešte zo svojho detstva.Zemiaky sa museli poliať ešte teplé aby zálievka vsiakla do zemiakov.Do studených sa dobre nedostane a zemiaky nie sú také chutné.To mi hovorila moja maminka a ja ho robím podľa jej rady.Mäsový vývar z nedelnej polievky -väčšinou slepačej,na jemno pokrájaná cibuľa na polovičné plátky,čierne mleté korenie.Doviesť k varu a zaliať posolené a okorenené zemiaky čerstvo mletým čiernym korením.Dobre,ale zlahka premiešaťˇa nechať odstáť aspoň pol hodinu. Tiež robievam aj rôzne varianty ako sa tu spomínali a myslím,že všetky sú výborné,ale Vianočný musí byť s majonézou,aspoň u nás.
alexdidi
@bozulka , plne s tebou súhlasím. Celý rok robím trnto cibuľový, ale na Vianoce tradične s majonézou....cibuľu máme radi chrumkavejšiu, preto ju iba prelievam vriacim vývarom....to už podľa chuti...
cicamaci
Je to super šalátik, pripomína mi to detsvo. Starka nam ho stale robievala a mi sme ho zbožňovali. Ďakujem za pripomenutie.
jozka
tiež robím tento šalát je výborný, dávam síce len klasiku ale si mi urobila chuť už som po obede mala som k tomu okarové čevabčiči
sestricka126
ja ho tiez poznam a ja ho mam radsej ako majonezovy a s tym nalevom to vyskusam ja som nalev nepouzivala :) u nas sa ten salat vola slovensky zemiakovy salat :)
nastenkaa
práve teraz varím zemiaky na ,cibulák,ktoré nekrájam na koliečka,ale pretláčam ich na hranolčeky potom ho riedim vývarom a namiesto octu a cukru používam vodu z nakladaných uhoriek.takto som sa to naučila od mojej maminy a takisto ho robia aj naše deti.
alexdidi
Vždy ss niečo prenáša z pokolenia na pokolenie,aj recepty....@nastenkaa , chuťovo bude ten môj určite iný,pretože nie je na sladkokyslo,teda je bez cukru...
boise
mnaaam, tak presne toto som hladala a az ma to donutilo zaregistrovat sa :D ;) ako dlho to musi byt v tej chladnicke? mam obavy ze to bude pre mna najvacsi problem, cakat...
alexdidi
@boise ,staci pockat tolko,aby sa vychladil,teda kolko vydrzis.Idealne hodinka,ale aj po pol hodinke bude iste uz aj dobry....prajem dobru chut!
hviezdickaz
Presne som nad tymto salatom vcera rozmyslala, ze bude ako dnesna priloha k reznom... ;-)
michsamant
Mohla by som ocot nahradit citronovou stavou? Nemam velmi rada chut octa, preto ho vzdy takto nahradzam. Len ci by som nepokazila potom chut tohoto salatu. Nikdy sa u nas doma nerobil, tak neviem presne aky ma byt.
alexdidi
Myslím,že to by nemal byť problém.Chuť bude iste trochu iná,ale možno ešte lepšia.Daj tej šťavy viac,aby bol šalát kyslavý.Daj vedieť ako chutil,keď ho vyskúšaš.
majka1952
Najsuper šalátik,dnes som ho robila,ale najlepší ho robila moja svokra.
peta5
ja davam namiesto cibule jarnu cibulku, paradna obmena, chut leta :)
karolka
Robila som dnes Tvoj šalát. Použila som mladú jarnú cibuľku, do nálevu som dala aj semienka feniklu a po premiešaní som šalát posypala lyžičkou práškového cukru a domiešala. Bol vynikajúci.
alexdidi
Zaujímavá zmena, určite vyskúšam aj takto. Obľubujem totiž fenikel. Skúsim aj s čerstvým feniklom.
marikaba
Milujem tento šalat, bola som v obchode Kon-Rad na zlatych a mlady muž tam prezentoval zemiakovo cibulovy salat,ktory vyrabaju...Je presne ako od mojej mamy...V obchode su kilove balenia a odporucam je vyborny.
iva333
Dnes ho budem robiť k vyprážanému kaprovi, tak hádam bude chutiť.
jack
Zvyknem robiť už len tento šalátik.Ja ho volám sedliacky,dávam ale červenú cibuľu,zemiačky pretlačím cez to šalátové sitko.Cibuľku nakráham na kocky a namočím do octu a soli.Ona tam pekne zmäkne a nechrumká pod zubami.Nálev nerobím,šalát polejem trochou oleja a trochou vývaru.Mali sme ho v.nedeľu.Perfekto.
anaesthetist
Môžem do neho vložiť aj mrkvu, hrášok, uhorku a varené vajíčko ? Chcel by som pripraviť čosi podobné klasickému, ale bez majonézy, keďže ju neobľubujeme.
vladope
Mám veľmi rád všetky koreniny, popísané v tomto recepte, no do tohoto šalátu, ani do majonézového šalátu, mi nejak rasca nepasuje. No proti gustu, či chuti, žiaden dišputát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia