Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept)

Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 24. augusta 2010 14:17Ďalšie jeho recepty

Ak veľmi neobľubujete majonézové šaláty (ako aj ja), alebo ste zástancom zdravej výživy, tak tento šalát si určite obľúbite. Je to ľahký chutný šalát, krorý sa veľmi hodí najmä k rybám vyprážaným, ale i grilovaným, tiež k fašírke, rezňom a pod. Odkiaľ pochádza, neviem presne, ale pripomína mi južné moria. Robila ho už moja mamka a ja som ho po nej zdedila. Veľmi sme si ho obľúbili a často ho pripravujem namiesto majonézového šalátu.

Suroviny

4
porcie
20
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť.
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 1

2

Ešte teplé zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 2

3

Šalotku alebo cibuľu rozrežeme na polovicu a potom na tenké mesiačiky. Pridáme k zemiakom.
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 3

4

Asi 15minút povaríme vodu so soľou, čiernym a novým korením, rascou, bobkovým listom a octom. Ak nechceme použiť ocot, nahradíme ho citrónovou šťavou, tú však nevaríme.Podľa mňa sa do tohto šalátu práve ocot hodí.
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 4

5

Povarenú, ochutenú vodu(horúcu) precedíme na pripravené zemiaky so šalotkou. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom znovu premiešame, voda nám vsiakne do zemiakov, pokvapkáme olejom, prípadne osolíme a pridáme aj čerstvo mleté čierne korenie. Uložíme do chladničky dobre vychladiť.
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 5

6

Ja som teraz podávala tento šalát k vyprážanej rybe - manželovi a grilovanej rybe - pre mňa. Pochutili sme si obaja...



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,1 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • zdezda, 24. augusta 2010 o 17:05
    :-)))))))mňaaaaam šalátik a s rybičkou...V nedeľu bude aj unás !


  • babav, 24. augusta 2010 o 17:11
    @alexdidi , poznam ,taky nalev tiez z detstva(bez rasce).Je to chutny,lahko stravitelny salat,v porovnani s majonezovymi.Nase mamy mali asi podobnu kucharsku knihu;-)


  • julica, 24. augusta 2010 o 17:18
    mnam, ja si do toho vyvaru pridam aj mrkvu


  • wevewe, 24. augusta 2010 o 19:43
    mnam mnam. robievam podobny, ja pridavam aj nakrajanu sterilizovanu uhorku


  • janger, 24. augusta 2010 o 22:42
    Volakedy ako decko som ho mala velmi rada. Vdaka za pripomenutie, urcite spravim!


  • jezibabka1, 24. augusta 2010 o 23:07
    robievam ho aj ja, ale namiesto vody dávam vývar a tiež postrúhanú uhorku


  • honestka, 25. augusta 2010 o 01:40
    robievali sme ho doma tiez, tu ho volaju "German salad" ja ho oblubujem tiez velmi a robim velmi podobne az na to, ze pouzivame viacej oleja, pretoze tunajsie zemiaciky nie su vzdy "super"... Vyborne!


  • egreska, 25. augusta 2010 o 07:41
    aj my ho robievame a volame ho "dolniacky šalat " ..


  • coldbery, 25. augusta 2010 o 07:55
    Jednoduchy a chutný a pre mňa hlavne ,že je bez majonézy... :-)))


  • danka007, 25. augusta 2010 o 07:55
    aj my ho robievame, tiež ho voláme dolniacky alebo cibuľový, ale namiesto olivového oleja dávam kačaciu alebu husaciu masť.


  • andromeda, 25. augusta 2010 o 07:59
    V našej rodine sa tento šalá pripravuje roky. Každý si ho vylepšuje. Ja pridávam mrkvu, hrášok, uhorku a trocha horčice. Na zálievku miesto vody používam mäsový vývar, lebo u nás nedeľa bez mäsovej polievky nie je nedeľa.


  • samanka, 25. augusta 2010 o 08:57
    veľmi mám rada tento šalát, hlavne v ňom musí byť veľa cibule. A moja teta, tak ako @andromeda , dáva aj hrášok, mrkvu a uhorku a je to vlastne variácia majonézového šalátu-bez majonézy


  • marienka44, 25. augusta 2010 o 09:13
    V Bavorsku som ho jedla k snicli, ale obsahoval aj nakrajanu pazitku, co nemoze skodit. Obsahuje predsa zelezo.
    V zavodnej kuchyni sme ho mavali s hraskom, mrkvou, kys. uhorkou bez majonezy.


  • 22janka22, 25. augusta 2010 o 10:54
    Milujem tento šalát. Robíme ho k rezňom, ale dávame doň aj varenú mrkvičku nech to má na tanieri krajšiu fazónu :-)


  • radovana, 25. augusta 2010 o 10:57
    je to pochúťka, robievam ho takisto a tiež dávam veľa cibule - je zdravý, mávame ho aj na Vianoce ku kapríkom


  • bedrunka, 25. augusta 2010 o 11:37
    My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.


  • bedrunka, 25. augusta 2010 o 11:37
    My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.


  • bedrunka, 25. augusta 2010 o 11:37
    My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.


  • stefani11, 25. augusta 2010 o 11:38
    Je to dobrý šalátik,ja ho občas robievam tiež.


  • lorak40, 25. augusta 2010 o 13:04
    Práve som ho dojedol ale dochutil som horčicou.Výborný.


  • enge149, 25. augusta 2010 o 15:22
    šalátik je super,naozaj originál s cibuľou,kto nemôže zo zdr.problémov sur.cibuľu,môže sa uvariť s nálevom,alebo nechať postáť a cibuľa zmäkkne a podávame..


  • alexdidi, 25. augusta 2010 o 15:35
    @enge149 , práve že tá cibuľa sa prelieva hneď vriacim nálevom a necháva sa postáť, takže je zaparená, nie až tak surová...
    Nemôžem si pomôcť, ale najviac mi chutí práve takýto základný cibuľový...skúšala som pridávať uhorky, hrášok, kukuricu, mrkvu...už to je iný šalát, zmení sa nielen vzhľad, ale i chuť...


  • akive, 25. augusta 2010 o 21:06
    U nas sa tento salat vola jednoducho smyklavy. Nepridavame do neho okrem cibule nic ine, cibulu ale nechame zovriet v naleve, krasne zmakne a nie je taka silna. Salat je urcite zdravsi ako majonezovy.


  • slavicek, 25. augusta 2010 o 22:03
    My na Liptove ho volame mokry salat a davam do neho este mrkvu,hrasok,kyslu uhorku a vajcia na tvrdo,prave som ho v sobotu robila a k tomu morcacie rezne.


  • tetuska, 26. augusta 2010 o 17:33
    robila som ho raz, chutil celej rodine, je rýchly a ľahko stráviteľný, už som naň aj zabudla, ďakujem za pripomenutie


  • bozulka, 26. augusta 2010 o 22:10
    Tento šalát si pamätám ešte zo svojho detstva.Zemiaky sa museli poliať ešte teplé aby zálievka vsiakla do zemiakov.Do studených sa dobre nedostane a zemiaky nie sú také chutné.To mi hovorila moja maminka a ja ho robím podľa jej rady.Mäsový vývar z nedelnej polievky -väčšinou slepačej,na jemno pokrájaná cibuľa na polovičné plátky,čierne mleté korenie.Doviesť k varu a zaliať posolené a okorenené zemiaky čerstvo mletým čiernym korením.Dobre,ale zlahka premiešaťˇa nechať odstáť aspoň pol hodinu. Tiež robievam aj rôzne varianty ako sa tu spomínali a myslím,že všetky sú výborné,ale Vianočný musí byť s majonézou,aspoň u nás.


  • alexdidi, 27. augusta 2010 o 06:52
    @bozulka , plne s tebou súhlasím. Celý rok robím trnto cibuľový, ale na Vianoce tradične s majonézou....cibuľu máme radi chrumkavejšiu, preto ju iba prelievam vriacim vývarom....to už podľa chuti...


  • lucylee, 27. augusta 2010 o 10:46
    výborný a dravý šalátik


  • lucylee, 27. augusta 2010 o 10:46
    chcela som napísať zdravý :-)


  • cicamaci, 10. septembra 2010 o 05:39
    Je to super šalátik, pripomína mi to detsvo. Starka nam ho stale robievala a mi sme ho zbožňovali. Ďakujem za pripomenutie.


  • jozka, 26. novembra 2010 o 12:28
    tiež robím tento šalát je výborný, dávam síce len klasiku ale si mi urobila chuť už som po obede mala som k tomu okarové čevabčiči


  • sestricka126, 1. apríla 2011 o 19:35
    ja ho tiez poznam a ja ho mam radsej ako majonezovy a s tym nalevom to vyskusam ja som nalev nepouzivala :) u nas sa ten salat vola slovensky zemiakovy salat :)


  • nastenkaa, 30. októbra 2011 o 08:34
    práve teraz varím zemiaky na ,cibulák,ktoré nekrájam na koliečka,ale pretláčam ich na hranolčeky potom ho riedim vývarom a namiesto octu a cukru používam vodu z nakladaných uhoriek.takto som sa to naučila od mojej maminy a takisto ho robia aj naše deti.


  • alexdidi, 31. októbra 2011 o 06:06
    Vždy ss niečo prenáša z pokolenia na pokolenie,aj recepty....@nastenkaa , chuťovo bude ten môj určite iný,pretože nie je na sladkokyslo,teda je bez cukru...


  • boise, 23. augusta 2012 o 11:31
    mnaaam, tak presne toto som hladala a az ma to donutilo zaregistrovat sa :D ;) ako dlho to musi byt v tej chladnicke? mam obavy ze to bude pre mna najvacsi problem, cakat...


  • alexdidi, 26. augusta 2012 o 06:43
    @boise ,staci pockat tolko,aby sa vychladil,teda kolko vydrzis.Idealne hodinka,ale aj po pol hodinke bude iste uz aj dobry....prajem dobru chut!


  • hviezdickaz, 26. augusta 2012 o 07:40
    Presne som nad tymto salatom vcera rozmyslala, ze bude ako dnesna priloha k reznom... ;-)


  • michsamant, 23. novembra 2012 o 18:08
    Mohla by som ocot nahradit citronovou stavou? Nemam velmi rada chut octa, preto ho vzdy takto nahradzam. Len ci by som nepokazila potom chut tohoto salatu. Nikdy sa u nas doma nerobil, tak neviem presne aky ma byt.


  • alexdidi, 23. novembra 2012 o 21:08
    Myslím,že to by nemal byť problém.Chuť bude iste trochu iná,ale možno ešte lepšia.Daj tej šťavy viac,aby bol šalát kyslavý.Daj vedieť ako chutil,keď ho vyskúšaš.


  • frezia68, 23. novembra 2012 o 21:55
    Aj ja dávam citrón,sme zvyknuté :-)


  • majka1952, 27. januára 2013 o 12:51
    Najsuper šalátik,dnes som ho robila,ale najlepší ho robila moja svokra.


  • peta5, 9. apríla 2013 o 16:36
    ja davam namiesto cibule jarnu cibulku, paradna obmena, chut leta :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist