Moje varianty viedenskej knedle fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. marca 2011
Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept)
Foto: pusta

Pravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie alebo strúhaný muškátový oriešok okrem základného ochutenia. Je to jemná príloha k mäsu na šťave a zelenine, ale podáva sa aj samostatne, posypaná osmaženou strúhankou, alebo len poliata maslom, prípadne posypaná strúhaným syrom. Varí sa najčastejšie v utierke, aj voľne. Ponúkam svoju úpravu na vyskúšanie, robila som v podlhovastom tvare.

6 h minút
príprava
15/30 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g včerajšie
50 g
1 ks
2 ks
250 ml
1 ks malá
1/2 zväzku
30 g
podľa chuti
 podľa potreby
 na vymazanie alobalu
 na potretie knedle

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť. Nesuším v žiafnom prípade v trúbe!

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme jedno vajce a dva žltky.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozšľaháme. Zmesou zalejeme žemľové kocky a opatrne premiešame.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľu a posekanú petržlenovú vňať.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí pridáme k žemliam aj s hrubou múkou a opatrne premiešame. Necháme 1 hodinu odpočinúť a ešte raz celé opatrne premiešame.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z masy vyformujeme guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, to je tvar pravej Viedenskej knedle. Varíme v osolenej pomaly vriacej vode asi 15-20 minút, aby sa nerozvarilii, počas varenia viackrát otočíme, vyberieme dierovanou naberačkou, dáme na chvíľu schladiť do studenej vody, potom osušiť na papierovu kuchynskú utierku, niťou prekrojíme na polovicu, aby sa odparila a pomastíme rozpusteným maslom.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som vytvarovala dve podlhovasté knedle, ktoré som uložila na maslom vymazaný alobal miesto klasickej utierky, zjednodušila som to.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Knedľu som zabalila do alobalu a konce na oboch stranách som utiahla ako salonku. Podlhovastú knedľu varíme vo vriacej vode cca 30 minút.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarenú knedľu vyberieme, odstránime alobal, potrieme ju rozpusteným maslom a dáme na podnos.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Knedľu pokrájame niťou a môžeme servírovať.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Viedenská knedľa sa výborne robí v babovkovej forme, najprv ju vymastiť masťou dať do toho plnku, do hrnca dať vodu, vložiť bábovnovú formu, prikryť pokrievkou a variť 40-45min., dať trochu vychladiť, vyklopiť a znovu jemne potrieť masťou po povrchu. Výborne sa krája a aj na pohľad gustiózna. Skúste...
....vyborny napad s tym alobalom,tak som este nerobila,stoji za vyskusanie...ja som zbierac receptov na knedle a tato sa mi velmi paci...