Foto: pusta
Dostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Zobraziť celý popisDostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Lučenca a vďaka jej receptu sa vydarili. Chutia fantasticky, sú ľahko pikantné, chrumkavé a boli hotové už na 4. deň, presne ako mi to povedala. Erika, ďakujem za vynikajúci recept a dovolím si odporučiť jej recept aj Vám.
porcia
príprava
Suroviny
1500 g |
|
1 ks |
|
20 - 30 g/liter nálevu podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 -2 ks |
|
3 vetvičky |
|
10 guličiek |
|
5 guličiek |
|
1 ks |
|
3 - 5 strúčikov podľa veľkosti a chuti |
|
1 - 2 ks |
|
1 ks |
|
5 litrový 1 ks |
|
Postup
-
1
Umyté uhorky som zbavila koncov, na oboch stranách som ich nakrojila do kríža do hĺbky asi 3 -4 cm, dala som ich do antikorového hrnca, preložila kôprom, pridala som celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, rozkrojenú feferónku, očistený cesnak, celé som zaliala prevarenou a ešte telplou slanou vodou až po okraj hrnca a prikryté pokrievkou som dala na podnos na teplé miesto.
-
2
Môj najlepší priateľ mi na 2.deň poslal 5 litrový sklenený pohár na zaváranie, tak som všetko preložila tam. Na radu Eriky som pridala patku na sucho opečeného chleba a jeden očistený surový zemiak, rozkrojený na krížalky. Opečený chlieb nasiakne tekutinou, ale sa nerozpadne a na konci kvasenia ho ľahko vyberiete. Chlieb a zemiak urýchľujú kvasenie.
-
3
Keďže tekutiny bolo vo fľaši málo, vyvrela už z hrnca, znovu som prevarila osolenú vodu.
-
4
Fľašu som doplnila prevarenou, ešte teplou slanou vodou každý deň až po okraj, aby sa zamedzil prístup vzduchu.
-
5
Prikryla som tanierikom, je síce naopak, ale sedel presne a celé som znovu dala na podnos na teplé a slnečné miesto. 3. deň som to nevydržala a ochutnala, boli už takmer hotové, ale pre istotu som ich nechala kvasiť ešte jeden deň.
-
6
A nadišiel očakávaný víťazný 4. deň, hotové uhorky som vybrala na tanier, vyfotila a odložila do chladničky. Budú k obedu - foto pridám. Kvašáky majú úžasnú, tú správne korenenú chuť, sú ľahko pikantné a chrumkavé.
-
7
kvašáky k obedu + dobre vychladené pivečko a ochkali sme blahom.
-
8
ešte jedná dobrá rada od Eriky: vyberte z nálevu chlieb, zemiak a predseďte ho! v precedenom náleve skladujte uhorky v chladničke, ak vám vôbec zostanú, ale vychladený nálev je zdravý, výborný a osviežejujúci len tak samotný na pitie.
Diskusia k receptu