Moje prvé kvašáky od Eriky fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. augusta 2012
Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Zobraziť celý popisDostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Lučenca a vďaka jej receptu sa vydarili. Chutia fantasticky, sú ľahko pikantné, chrumkavé a boli hotové už na 4. deň, presne ako mi to povedala. Erika, ďakujem za vynikajúci recept a dovolím si odporučiť jej recept aj Vám.

1 dávka
porcia
4 dni minút
príprava

Suroviny

1500 g
1 ks
20 - 30 g/liter nálevu podľa chuti
podľa potreby
1 -2 ks
3 vetvičky
10 guličiek
5 guličiek
1 ks
3 - 5 strúčikov podľa veľkosti a chuti
1 - 2 ks
1 ks
5 litrový 1 ks




Postup

  1. 1

    Umyté uhorky som zbavila koncov, na oboch stranách som ich nakrojila do kríža do hĺbky asi 3 -4 cm, dala som ich do antikorového hrnca, preložila kôprom, pridala som celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, rozkrojenú feferónku, očistený cesnak, celé som zaliala prevarenou a ešte telplou slanou vodou až po okraj hrnca a prikryté pokrievkou som dala na podnos na teplé miesto.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Môj najlepší priateľ mi na 2.deň poslal 5 litrový sklenený pohár na zaváranie, tak som všetko preložila tam. Na radu Eriky som pridala patku na sucho opečeného chleba a jeden očistený surový zemiak, rozkrojený na krížalky. Opečený chlieb nasiakne tekutinou, ale sa nerozpadne a na konci kvasenia ho ľahko vyberiete. Chlieb a zemiak urýchľujú kvasenie.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keďže tekutiny bolo vo fľaši málo, vyvrela už z hrnca, znovu som prevarila osolenú vodu.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Fľašu som doplnila prevarenou, ešte teplou slanou vodou každý deň až po okraj, aby sa zamedzil prístup vzduchu.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryla som tanierikom, je síce naopak, ale sedel presne a celé som znovu dala na podnos na teplé a slnečné miesto. 3. deň som to nevydržala a ochutnala, boli už takmer hotové, ale pre istotu som ich nechala kvasiť ešte jeden deň.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nadišiel očakávaný víťazný 4. deň, hotové uhorky som vybrala na tanier, vyfotila a odložila do chladničky. Budú k obedu - foto pridám. Kvašáky majú úžasnú, tú správne korenenú chuť, sú ľahko pikantné a chrumkavé.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kvašáky k obedu + dobre vychladené pivečko a ochkali sme blahom.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ešte jedná dobrá rada od Eriky: vyberte z nálevu chlieb, zemiak a predseďte ho! v precedenom náleve skladujte uhorky v chladničke, ak vám vôbec zostanú, ale vychladený nálev je zdravý, výborný a osviežejujúci len tak samotný na pitie.

Diskusia k receptu

cistinka
S chuťou by som sa zahryzla to takého kvašáka k rezňu. Ale tvoj recept si uložím, mám sľúbené uhorky - vyskúšam. Vyzerajú veľmi dobre.
cica2
krásny recept, ako všetky od teba! :-)
izabella929
@pusta. vydarili sa ti.-)) zajtra by som už mohla aj svoje ochutnať, týžden sa slnili, hádam by mali aj mňa potešiť.-))) si šikulka.-)))
jarca
@pusta veľmi sa Ti vydarili, ukladám si Tvoj recept a určite vyskúšam, chválim podrobne popísaný recept, robila som kvašáky už viackrát a niekedy sa mi nevydarili, boli mäkké a po prečítaní tohto receptu myslím, že viem kde som urobila chybu. Ďakujem, ukladám do KK
pusta
@jarca , ak som ti pomohla, budem veľmi rada. skús podľa tohto receptu od Eriky a uvidíš, že sa ti vydaria. držím palce! potom daj vedieť
boxik
Ja už ochkám blahom pri druhej várke v päťlitrovej fľaši. Leto a kvašáky a život je krásny.Len škoda ,že sa nimi napchávam, jem ich iba ja,na úkor ostatnej zeleniny ,ktorej mám zo záhrady požehnane ,ale aj na ňu príde.
bembo
Minulú sobotu som ich pripravil,dnes vyskúšal,a výsledok,nemajú chybu.Sú vynikajúce,zatiaľ najlepšie,ako som doteraz robil.
pusta
@bembo , som veľmi rada. teší ma, že aj pre teba boli vynikajúce. dakujem ti za správu.
sracz
Výborné, zostavené, dozreté a odskúšané! Ďakujem Ti Pusta kamaLáska moja z Varecha.sk, u duše úprimnej Ti želám ľahký večný odpočinok a predpokladám, že svoju kuchyňu reprezentuješ aj na Nebeských obláčikoch zak s láskou a perfektnosťou, ako som si bol zvykol tu na našej spoločnej Matičke Zemi!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia