Moje prvé kvašáky od Eriky fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. augusta 2012
Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Lučenca a vďaka jej receptu sa vydarili. Chutia fantasticky, sú ľahko pikantné, chrumkavé a boli hotové už na 4. deň, presne ako mi to povedala. Erika, ďakujem za vynikajúci recept a dovolím si odporučiť jej recept aj Vám.

1 dávka
porcia
4 dni minút
príprava

Suroviny

1500 g
1 ks
20 - 30 g/liter nálevu podľa chuti
podľa potreby
1 -2 ks
3 vetvičky
10 guličiek
5 guličiek
1 ks
3 - 5 strúčikov podľa veľkosti a chuti
1 - 2 ks
1 ks
5 litrový 1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté uhorky som zbavila koncov, na oboch stranách som ich nakrojila do kríža do hĺbky asi 3 -4 cm, dala som ich do antikorového hrnca, preložila kôprom, pridala som celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, rozkrojenú feferónku, očistený cesnak, celé som zaliala prevarenou a ešte telplou slanou vodou až po okraj hrnca a prikryté pokrievkou som dala na podnos na teplé miesto.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Môj najlepší priateľ mi na 2.deň poslal 5 litrový sklenený pohár na zaváranie, tak som všetko preložila tam. Na radu Eriky som pridala patku na sucho opečeného chleba a jeden očistený surový zemiak, rozkrojený na krížalky. Opečený chlieb nasiakne tekutinou, ale sa nerozpadne a na konci kvasenia ho ľahko vyberiete. Chlieb a zemiak urýchľujú kvasenie.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keďže tekutiny bolo vo fľaši málo, vyvrela už z hrnca, znovu som prevarila osolenú vodu.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Fľašu som doplnila prevarenou, ešte teplou slanou vodou každý deň až po okraj, aby sa zamedzil prístup vzduchu.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryla som tanierikom, je síce naopak, ale sedel presne a celé som znovu dala na podnos na teplé a slnečné miesto. 3. deň som to nevydržala a ochutnala, boli už takmer hotové, ale pre istotu som ich nechala kvasiť ešte jeden deň.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nadišiel očakávaný víťazný 4. deň, hotové uhorky som vybrala na tanier, vyfotila a odložila do chladničky. Budú k obedu - foto pridám. Kvašáky majú úžasnú, tú správne korenenú chuť, sú ľahko pikantné a chrumkavé.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kvašáky k obedu + dobre vychladené pivečko a ochkali sme blahom.

    Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ešte jedná dobrá rada od Eriky: vyberte z nálevu chlieb, zemiak a predseďte ho! v precedenom náleve skladujte uhorky v chladničke, ak vám vôbec zostanú, ale vychladený nálev je zdravý, výborný a osviežejujúci len tak samotný na pitie.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
S chuťou by som sa zahryzla to takého kvašáka k rezňu. Ale tvoj recept si uložím, mám sľúbené uhorky - vyskúšam. Vyzerajú veľmi dobre.
krásny recept, ako všetky od teba! :-)