Moje prvé kvašáky od Eriky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som krásne uhorky a rozhodla som sa, že spravím kvašáky. Ešte nikdy predtým som ich nerobila. Poradila mi moja priateľka Erika z Lučenca a vďaka jej receptu sa vydarili. Chutia fantasticky, sú ľahko pikantné, chrumkavé a boli hotové už na 4. deň, presne ako mi to povedala. Erika, ďakujem za vynikajúci recept a dovolím si odporučiť jej recept aj Vám.

1 dávka
porcia
4 dni minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté uhorky som zbavila koncov, na oboch stranách som ich nakrojila do kríža do hĺbky asi 3 -4 cm, dala som ich do antikorového hrnca, preložila kôprom, pridala som celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, rozkrojenú feferónku, očistený cesnak, celé som zaliala prevarenou a ešte telplou slanou vodou až po okraj hrnca a prikryté pokrievkou som dala na podnos na teplé miesto.
  2. Môj najlepší priateľ mi na 2.deň poslal 5 litrový sklenený pohár na zaváranie, tak som všetko preložila tam. Na radu Eriky som pridala patku na sucho opečeného chleba a jeden očistený surový zemiak, rozkrojený na krížalky. Opečený chlieb nasiakne tekutinou, ale sa nerozpadne a na konci kvasenia ho ľahko vyberiete. Chlieb a zemiak urýchľujú kvasenie.
  3. Keďže tekutiny bolo vo fľaši málo, vyvrela už z hrnca, znovu som prevarila osolenú vodu.
  4. Fľašu som doplnila prevarenou, ešte teplou slanou vodou každý deň až po okraj, aby sa zamedzil prístup vzduchu.
  5. Prikryla som tanierikom, je síce naopak, ale sedel presne a celé som znovu dala na podnos na teplé a slnečné miesto. 3. deň som to nevydržala a ochutnala, boli už takmer hotové, ale pre istotu som ich nechala kvasiť ešte jeden deň.
  6. A nadišiel očakávaný víťazný 4. deň, hotové uhorky som vybrala na tanier, vyfotila a odložila do chladničky. Budú k obedu - foto pridám. Kvašáky majú úžasnú, tú správne korenenú chuť, sú ľahko pikantné a chrumkavé.
  7. kvašáky k obedu + dobre vychladené pivečko a ochkali sme blahom.
  8. ešte jedná dobrá rada od Eriky: vyberte z nálevu chlieb, zemiak a predseďte ho! v precedenom náleve skladujte uhorky v chladničke, ak vám vôbec zostanú, ale vychladený nálev je zdravý, výborný a osviežejujúci len tak samotný na pitie.