Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. januára 2013
Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept)
Foto: sracz

Slovo robí chlapa a sľuby sa majú plniť! Verím, že čo domáci majster, to osobitý rcp. Ja som si pred rokmi začal zostavovať ten svoj, až som dospel k tomuto. Ten nám chutí najviac. Zostavu si skladám podľa druhu mäsa, ktoré dostanem, či momentálnych absorbcií chuťových kanálikov, želaní konzumentov, ... ! Ale priznávam sa, že spravidla podľa toho, čo mám v špajze, chladničke, či v „NZ_toch“ (Nedotknuteľných Zásobách). Výhoda mojej „mixtúry“ spočíva práve v jej variabilite pre rôzne druhy mäsa!

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks menšia
5 ks (strúčiky)
6 PL
2 PL
500 ml
2 PL
1 ks (žĺtky)
1 ML
1 PL kvalitná
1 KL
1 KL zrniečka
1 PL
1 ks
1 ks umytý (kôra)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    takto si poukladáme potrebné ingrediencie

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    plátky (rezne, steaky, …) diviny dôkladne odblaníme a umyjeme pod tečúcou studenou vodou

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    červenú cibuľu pokrájame na malé kocky (2x2x2 mm), cesnak pretlačíme a v pomocnej mise (ja používam stredne veľkú „kysku“ aj s vekom) vyšľaháme všetky ingrediencie na jednoliatu tekutú hmotu marinády,

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do ktorej poukladáme vysušené plátky diviny; nádobu dôkladne uzytvoríme a uložíme do chladničky; každý deň mäso poprekladáme, misu opäť uzatvoríme a vrátime do chladničky; ja som mal takto mäso v marináde od pondelka odpoludnia až do nedeľňajšieho rána, kedy som ho udusil na sviatočný obed

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
@sracz..asi vieš čítať myšlienky, lebo sedím a čumím na monitor a uvažujem nad tým, aký si použil ,,pác,, na tú divinu a tuhľa,,,máme ju už tu,,, a teraz je to všetko dokonalé.-)) super a perfektný ako vždy.-)))origoš ani iný nemôže byť.-) díky moc si kuchár č. 1.-)
No vidím, že naše chute sa sklbili, pretože všetko toto používam aj ja bez dvoch ingrediencii a ja pridavam ešte k tomu vetvičku timianu...a nedávam hočicu,žltko ,no ale teraz to skúsim podla teba ...dakujem za sľúbenú marinádu na divink už je v KK
chcem sa spýta či ten žltok ide do marinády , a na aké množstvo mäska teda kg ste vypracovali vašu marinádu uvedené množstvo. dakujem určite vyskúšam lebo aj ja rada pripravujem marinády a rozne páce :-)
Odskúšaných marinád nikdy nie je dosť, uložila som, vyskúšam, pre marijanka712 - ani ja som nepoužívala horčicu, ale raz som vyskúšala a teraz požívam, je to výborná chuť.
Ja sa nehrám. Kedy si sa dostal do mojej hlavy? Tento recept je môj aj s chlpami. Nuž ale hovorí sa, že každý človek má niekde na svete dvojníka. Akurát, že som o dva roky starší. Ale všetky Tvoje recepty sú mi akési povedomé.
Všetko sa mi páči, používam podobné suroviny a rôzne ich kombinujem podľa druhu mäsa. Ale bez toho žĺtka. Tú marinádu totiž potom nalejem na mäso a použijem pri pečení/dusení. Čo tam ten žĺtok spraví?
Veď práve o to tu ide, milá @marijanka712 – o skĺbenie a priazeň chutí a duší! Vetvičkou tymiánu prikrývam povrch mäsa pri dusení – nakukni do finálneho rcp, prosím!
Áno, ten žĺtok ide do marinády, dokonca je ho tam na obr. 3 vidno a toto množstvo marinády som použil asi na 2 kg odblaneného mäsa (mnemotechnická pomôcka: marinády potrebuješ toľko, aby ňou zaliate mäso bolo pod hladinou). Ďakujem, milá @cien aj Tebe za koment!
Ďakujem, milá @frezia68 – múdro konštatuješ – bársaké mäsko, odležané v tejto marinade, nádherne vonia, vynikajúco chutí a má “hodvábnu” konzistenciu!
Gramotný záver, hodný praktickej gazdinky, milá @karolka – ani hovädziu roštenku si nedokážem predstaviť bez toho, aby som ju pred vlastným pečením “nezvláčnil” poprepichovaním, neosolil, neoMČKoval a nepotrel – obojstranne – plnotučnou horčicou z Liptova a v celofáne zabalenú neuložil na 2÷3 dni do chladničky! Až po tejto "procedúre" pokračujem v jej ďalšej príprave!!!
Ďakujem aj Tebe za koment milá @staja – skús si len dať na beefsteak “volské oko” a pred prvým sústom žĺtko prepichni vidličkou a až potom ochutnaj! Uvidíš – pocítiš – tú baladu – ten podstatný rozdiel! Niekto pridáva do marinády aj štipku cukru, ja ho nahradzujem práve žĺtkom!
Presne tak, milá @dajanca – na všetko má byť človek pripravený a všetko musí skúsiť! Až po vlastnej skúsenosti potom prijať, alebo zavrhnúť! To platí aj o receptoch!
Ahoj, ďakujem za tento skvelý recept. Daniel sa marinoval 6 dní, potom sme ho piekli (dusili v zatvorenom pekáči v rúre) so zeleninkou. Najlepšie pripravené divina, akú som kedy jedla :) Vďaka a do nového roku prajem veľa zdravia a kopec takýchto dobrých receptov ;)
skvelý recept, naložila som do toho bravčové mäso ešte v pondelok a dnes som to piekla, manžel sa zalizoval a on, obrovský milovník klasických rezňov v trojobale po ochutnaní mäska v tejto marináde zahlásil že odteraz chce jedávať iba takéto rezne....:D tak mockrát vďaka za super receptík
Super marinada robila som v ňom divého zajaca a dosť ma prekvapil výsledok kedže zajac nie je môj obľúbenec ale ta marinada mu veľmi pomohla ďakujem

Pridaj komentár k receptu: