Moja vianočná kapria polievka

sjuz - fotkasjuz, 11. júna 2010

Tento recept a zvyk som si doniesla z detstva aj do svojej rodiny. Samozrejme, varievam rôzne rybacie polievky, ale túto len na Vianoce.

Suroviny

1 ks
2 ks
4 ks
4 ks
1 jedno malé
4 - 5  PL
1  ČL
5  guličiek
5  guličiek
1/2 ks
1 ks
2  PL




Postup

  1. 1

    Kaprovi odrežeme hlavu, prekrojíme po dĺžke, vyberieme chrbticu. Zostanú nám dve filety. Dáme variť do väčšieho hrnca, aj s dvoma hlavami a korením. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu vcelku, cibuľu, vegetu alebo soľ a kocku bujónu - kto čo má rád, resp. Solčanku. Varíme pomaly, do zmäknutia zeleniny.

  2. 2

    Vyberieme ryby na tanier, necháme vychladnúť a očistíme mäso od kostičiek. Je to piplačka:), ale raz za rok..:)) Koreňovú zeleninu pokrájame na tenké kolieska. Cibuľu odstránime, aj koreniny. Môžeme vývar precediť cez sitko.

  3. 3

    Vedľa si pripravíme nie veľmi tmavú maslovú zásmažku. Odstavíme z tepla, a pridáme mletú papriku. Premiešame a zalejeme rýchlo studenou vodou - zároveň miešame. Mne sa hrčky nerobia, ale keby sa tak stalo, stačí vyliať do polievky cez hustejšie sitko.

  4. 4

    Do vývaru vložíme obraté mäso z rýb, pokrájanú zeleninu a vlejeme zásmažku. Premiešame anecháme zovrieť, povaríme cca 3 min. Odstavíme a vmiešame posekanú vňaťku. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

tinca
@sjuz detto rybacia pol. podľa mojej maminky. Presne takto ju robila raz do roka kým žil ocko, my sme ju už potom robili pomenej. Super recept.
gittka
tak takúto mam rada(až na to oberanie,ale raz za rok sa dá)...
enerrgizer
takto varím "halászlé" kosti nemáme v polievke radi. Ku kaprovi ešte nejaké iné rybky, zemiaky a feferónovú pastu...to oberanie je fakt piplačka (keď som lenivý tak z hláv len vývar, a filé netreba vykosťovať) ... :-)
honestka
Piplacka, ale ta chut stoji za to. Komu sa robia hrcky pri zaprazke, po zaliati vody- ci mlieka zoberte si tu kovovu melticku, ktorou sa slahaju bielka a hrcky sa neurobia. Po citani tolkych rybacin, aby som nejaku varila Sjuz! (usmev)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Keď robím vianočnú rybaciu polievku používam len hlavy z kapra, ktoré uvarím s koreninami (+bobkový list) a cibuľou. Koreňovú zeleninu (dávam aj kaleráb) nastrúham na hrubo, orestujem, zaprášim múkou a zalejem precedeným vývarom. Nerobím zásmažku, ale krupicové haluštičky na zahustenie. Kedysi som pridávala aj rybací bujón, ale ten sa tak nejako vytratil z políc obchodov.
sjuz
jo - je ich dostať v maďarsku - ak to nemáš ´daleko....
honestka - tak uvar a nafoť, tešíme sa:))
tinca - sranda, že presne rovnaký recept:)
tinca
@jo my robíme dobrý rybací bujón /zn.Maggi /minule som ho videla v Tescu. Aj hubový je výborný!
tinca
@sjuz áno robíme pre Maďarov bujón Hálaszlé, ale na čo by chodila do Maďarska,niekedy je to aj chyba reťazcov, že ho neobjednávajú.
bozulka
@sjuz vianočnú polievku robím skoro ako ty,len pridám do varenia kapra ešte celý cesnak a jeden bobkový list.Zeleninu pokrájam surovú,osmahnem na masle,zalejem precedeným vývarom,dám zápražku s paprikou,pridám znovu strúčik potretého cesnaku,obraté od kostí mäso,nechám prevrieť,dám kopec vňaťky a potom už len dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia