Moja vianočka fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 5. januára 2020
Moja vianočka (fotorecept)
Foto: luwinka

Výborná ľahučká vianočka dnes upečená. Je z 5 prameňov.

14
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 PL
21 g
100 g
1 ks
1 ks
1/2 ČL
trošku
200 ml vlažné
2 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Do malej nádoby dáme droždie, 1 ČL kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1/2 dcl vlažného mlieka. Do misy dáme múku, roztopené maslo, cukor, soľ, citrónovú kôru, rum,vajce , žĺtok, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Necháme na teplom mieste nakysnúť 35-40 minút.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na posypanej doske múkou si rozdelíme vykysnuté cesto na 5 rovnakých dielov.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý jeden diel vyšúľame na dĺžku 30 cm.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Budeme pliesť najskôr z 3 prameňov a potom z 2 prameňov.

  5. 5

    Tu je pletenie z 3 prameňov.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je hotovo.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz upletieme z 2 prameňov.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu máme už aj z 3 aj z 2 prameňov.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz položíme cesto z 2 prameňov na vrch cesta z 3 prameňov a zatlačíme. Vznikne nám vianočka z 5 prameňov.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme ju na plech vyložený papierom potrieme po vrchu rozšľahaným vajcom a upečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečenú necháme vychladnúť a potom ju po vrchu posypeme práškovým cukrom.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V reze vianočka.

    Moja vianočka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

larja
Nádherná, možno by som do nej ešte pridala hrozienka. Určite ju upečiem.
1x luwinka
dana53
Dnes som ju piekla je skutočne vynikajúca. Piekla som už podľa viacerych receptov, ale zostanem pri vašom recepte. Dakujem.
1x luwinka
blondi2
Ja som ju piekla dnes. S cestom sa výborne robilo, ale treba dat do cesta viac cukru. Deti po ochutnani skonštatovali, že chuti ako chleba. Fakt treba pridať viac cukru a hrozienka. Inak fajn.
dana53
Suhlasim,ze treba pridat cukor,hrozienka, ja pridavam orechy.ale inak nemá
Chybu.
1x luwinka
chiaraasia
Krásna. Rada by som sa ale opýtala,či droždie musí byť v kocke, alebo môžem použiť aj v prášku?
1x luwinka
luwinka
@chiaraasia (11.1.2020 14:28)

Ja používam len v kocke droždie a daj si viac cukru do cesta aspoň 4 polievkové lyžice nakoľko mi tu písali ze nie je sladká z tých 2 polievkovych lyzic. Pekný deň a nech sa ti vydarí.
chiaraasia
@chiaraasia (11.1.2020 15:37)

Tak. Aj som upiekla a odfotila. Skutočne sa s cestom dobre robí,krásne nakyslo, dala som aj trochu hrozienok :) raňajky ako lusk. Ďakujem za recept :)


bednarka
Výborná, dnes som upiekla, moja prvá vianočka a podarila sa. Som nesmierne šťastná, ďakujem za super recept. Ako ste písali viacerý, len viac cukru. Je to naozaj mäkká, voňavá a ovela chutnejšie ako z obchodu. Bude fajn večera


1x luwinka
luwinka
@bednarka (4.2.2020 15:24)

Teší ma že si spokojná s mojim receptom, áno viac cukru trebalo, no ja už recept nebudem prepisovať však je tu viac v komentároch o tom spomenuté. A pekne sa ti podarila vidím na foto. Pekný deň prajem
kika14
Skusala som robit vianočku podla tohto receptu a bola som velmi sklamana s cestom sa pracovalo dobre, ale pri peceni mi vianocka praskla v ziadnom pripade sa to nemoze dat piect na 200°C v inych receptoch je tiez odporucane menej