Moja držková polievka

js9mxd - fotkajs9mxd, 19. júna 2010
Moja držková polievka
Foto: js9mxd

Za mlada som neznášal vnútornosti, až ráz v jedálni nebolo čo jesť a zostala len držková polievka, tak som si ju objednal, lebo som Zobraziť celý popisZa mlada som neznášal vnútornosti, až ráz v jedálni nebolo čo jesť a zostala len držková polievka, tak som si ju objednal, lebo som bol veľmi hladný. Vtedy som prišiel na chuť tej nenávidenej polievke. Od tej doby patrí k mojej obľúbenej. Aj keď príprava tejto chutnej polievky nerobí radosť nikomu v rodine. Najradšej ju varím v kotlíku na záhrade, tam aspoň nikto nefrfle na zápach.

6
porcií
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
4 ks
2 ks
1 KL
1 PL
1 KL
podľa chuti
podľa chuti
2 l
2 PL
1 PL
1 ks
4 ks
2 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Na masti si osmažíme cibuľku, pridáme mletú papriku,kmín, čierne korenie,soľ,nové korenie a bobkový list. Podlejeme vývarom a varíme kým držky nezmeknú.

  2. 2

    Medzi tým si ostrúhame zemiaky a pokrájame ich na drobné kocky. Keď sú držky mäkké pridáme zemiaky a varime.

  3. 3

    Z masti a hladkej múky si pripravíme zásmažku, keď je múka hnedá pridáme na drobno porezanú cibuľku a osmažíme do hneda, potom pridáme mletú papriku a zalejeme studenou vodou. Zásmažku vylejeme aj s cibuľkou do držiek a prevaríme. Na záver pridáme cesnak a majorán.

Diskusia k receptu

evanaaa
Držkovicu máme radi, robievam ju, ale zemiaky do nej nedávam. Ale prečo tam dávaš cibuľku a mletú papriku dva krát, nestačí len raz, napr. v zásmažke?
enerrgizer
držková je dobrá...tiež používam predvarené držky, ale vodu z nich pri varení zlejem aspoň 2-3 krát, potom už pekne voňajú ...@evanaaa s tou paprikou súhlasím
tinca
ja tiež nedávam zemiaky, ale je to moja naj...polievka len sa musí dobre vychutiť a štípať
alexdidi
predvarené držky vôbec nesmrdia oproti čerstvým. Ja varím z čerstvých, a keďže všetci máme držkovú veľmi radi, tak keď zapnem digestor, otvorím okno a varím prvú váru rýchlo, teda v tlakáči, tak nám ani smrad nevadí. Zemiaky dávam tiež a veľa cesnaku.
evanaaa
Energizer, aj ja vodu aspoň dva krát zlievam, teraz je výhodou, že držky dostať už predvarené, z čerstvých by som variť nechcela, tie sa musia v niekoľkých vodách povariť a potom ešte vychladnuté krájať. My sme ( v práci ) volali držkovú polievku - frflancová. To od jednej kolegyni, ktorá ju ani ochutnať nechcela a keď to nakoniec urobila, nevedela ju vynachváliť.
evanaaa
Alexdidi, mne sa nedávno stalo, že som kúpila držky v Kauflande, v akcii a keď som ich začala variť, musela som ich vyhodiť, nepomohli ani tri vody, čo tak smrdeli. Ale to už v nich začal hnilobný proces....proste, mala som smolu, len neviem, či tam takých bolo viac. Ale to bol asi ojedinelý prípad.
sovka62
Aj ja som už natrafila na predvarené držky, ktoré smrdeli tak, že som ich rovno vyhodila. Viac ich nekúpim, používam náhradný variant. Keď budem variť, pridám recept.
honestka
Ja kupujem drzky en od cinana a oni ich pripravia tak dobre, ze medzi drzkovou a gulasovou polievkou je len maly rozdiel. tiez nedavam zemiaky, ale okrem majoranou pridam aj bazalku a rozmarin, nezalezi ci cerstve alebo susene. Na uto polievku sa vzdy objedna aj manzelov kamarat..
js9mxd
Evanaaa cibuľka a paprika v držkovej nič nepokazia, je to jednoducho zvyk, do zásmažky dávam cibuľku pre dobrú chuť. A držky tiež min. ráz zlejem. Dobré držky sú aj mrazené z Kanflandu. Štipľavosť si každý môže urobiť pri konzumácii.
alexdidi
@evanaaa , ja kupujem držky iba čerstvé, vždy od jedného mäsiara.Je s nimi veľa práce, kým sa dopracujeme k jedeniu, ale stojí to zato. Chuť takejto polievky v porovnaní s predvarenými držkami je úplne iná. Raz dávno, keď ich začali predávať som ich vyskúšala, teda tie predvarené chladené. Mrazené som nemala.
alexdidi
myslím si, že keď predvarené držky ešte smrdeli, tak už museli byť pokazené...
benko
Držkovú milujem, ale ešte nikdy som ju nevaril so zemiakmi. Mletú papriku dávam až do zásmažky, na samom konci, škoda ju dlho variť, stráca vôňu. A vynikajúca je polievka na spôsob držkovej z muchotrávky červenkastej (v Čechách masák, v okolí Smoleníc srnka). Je to vôbec najlepšia huba na polievky.
bozulka
@benko , "masák- u nás je to Pani huba",ale najlepšia je vysmažená ako klasický rezeň keď je už roztvorená a keď je klobúčik ešte uzavretý tak je dobrý gulášik alebo aj tá polievočka.Uf,ale si mi narobil chute a tu rastú dosť málo.
js9mxd
Benko, tak to si trafil do čierneho, moja najobľúbenejšia huba je muchotrávka červenkastá. Vieš ako ju robím? Po očistení ju dám na masť alebo na olej, posolím pokorením, pridám rozdrvený kmín a trochu vegety. Pred ukončením dám na povrch rozmačkaný cesnak. Podávam to s chlebom. Nič sa tomu nevyrovná, žiadne mäso. Robia to aj z bedle, ale tá sa tomu nevyrovná, lebo nasaje olej ako špongia.
js9mxd
Ten zemiak tam dávam preto, aby mala čo jesť aj moja žena, ona držky nezje, len vychlípe šťavu.
olinka12
U nás sú držky tiež v kurze ale teraz pestujeme doma hlivu ustricovú a robím z nej držkový perkelt (akože) všetky ingrediencie ako na držky no môžem povedať, že je výborný a určite by bola aj polievka dobrá vyskúšam aj to.
benko
Bozulka a js9mxd - nech žijú priatelia muchotrávky červenkastej! Vyprážanú som ju ešte nejedol, určite skúsim, lebo "idú". Olinka, a ten hlivový perkeltík, resp. gulášik, to mám rád!
zitar
ježinenku, držková, rožok a pivo.......hotel Hviezda Prievidza, to si dávala na obed moja kolegyňa skoro každý druhý deň.
Ja mám tiež držkovú rada
branob
neviem prečo do držkovej pletiete muchotrávku a hlivu / obidve huby používame v iných jedlách/; zemiaky do držkovej jednoducho patria; múku do tohoto jedla nedávame rovnako ako do fajnového gulášu; dvojité použitie cibule a papriky tiež nechápem; že držky smrdia je pochybné tvrdenie - len ak sú pokazené; myslím, že je neetické bez konkrétneho dôkazu / kladný aj záporný/ uvádzať názov predajcu, kde sme tovar kúpili; nedávno som sa presvedčil o tom, že neušetríme na čerstvých surových držkách oproti upraveným /cena a množstvo po úprave/ a upravené sú rovnako kvalitné
js9mxd
Branob, preto som dal tento recept na držkovú, lebo viem že je trochu iná. Klasiku pozná každý. Keď robím klasickú, tak šťavu mi skonzumuje moja manželka a mne zostanú len držky. A múku dávam aj do gulášu, nám nevadí a pokaziť sa nestihne ani guláš ani držková. Zahustenie so zemiakom robím v lete keď hrozí jeho pokazenie.
Benko robím aj z hlív, je aj to dobrá alternatíva.
benko
To js9mxd: Tvoja kuchárska filozofia je mi veľmi blízka.
evanaaa
Branob, oni tie huby nedávajú do držkovej, len chcú naznačiť, že aj z nich sa dá podobne dobrá polievka uvariť. Veď z hlivy sa robí akože falošná držková a tiež je dobrá. A ak nezahustíš múkou, tak čím? Máš pravdu, len pokazené držky smrdia, aj keď tieostatné majú svoj určitý typický pach, ktorý niekedy viac preráža. A tiež každý nerobí so zemiakmi, je to vec jednotlivca, ja napr. ich nedávam, nerobím zemiakovú ale držk. polievku.
evanaaa
A ak uvedieme predajcu, nerobíme mu reklamu, tu si navzájom len radíme, kde je čo dostať, a pod.
marianna76
mne tiež držková nerobí radosť, ale kôli manželovi... och. ten má takú radosť, keď má dobrú držkovú. chcem mu trochu spraviť radosti, tak skusim. ukladám si. och, hocičo uvarím. ale tohoto sa bojím... no uvidím. pokúsim sa to zvládnuť
js9mxd
Ahoj marianna76, ako to dopadlo? Ten tvoj manžel ju pochválil? Aj tak si dobrá žena, keď sa takto snažíš uspokojiť svoju polovičku, alebo niečo žehlíš.
kremesko
Zijem v USA a dzrky zozeniem len vdaka tomu ze je to velkou sucastou mexickej kuchyne. Ja ich prevaram 2 krat a az na treti krat z nich robim polievku. Ked su uvarene aj sa lahsie krajaju. Dnes prvy krat experimentujem a do polievky pridavam aj hlivu, som zvedava co z toho bude...Takisto do polievky pridavam cervenu papriku, palivu papriku, cierne korenie, cesnak, cibulu, majoranku, kmin, zemiaky a niekedy aj domace melence...uz sa tesiiiiiim, kusok domacej kuchyne v tejto fast foodovej amerike! MNAM ;-)
kremesko
uplne som sa zabudla spytat, preco tam ma ist hovadzi bujon? nebude to chutit jak hovadzia polievka potom? tak ja teda vyskusam...
brano24
Tak ja robím držkovú na dva spôsoby. Buď na základe ako na guláš, čiže masť cibuľka, potom koreniny, rasca paprika, alebo najskôr varením držiek s hovädzou kosťou/špikom a potom zahustením zásmažkou. Tento späsob mi pripadá, ako tieto dva dokpy. Ale určite sa ani takto nič nepokazí. :-) Dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia