Moja čína

ivka268 - fotkaivka268, 3. apríla 2014
Moja čína
Foto: ivka268

Rýchla,jednoduchá čína, robievam ju hlavne keď je nás viac stravníkov na elektrickej pizza panvici

10-12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 ks (stredne veľká)
2 ks
1-2 ks
1 bal.
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si nakrájame kapustu na jemné rezance, osolíme a necháme postáť. Kuracie prsia tiež nakrájame na rezance, dáme do misky, prelejeme trochou oleja a pridáme koreniacu zmes na čínu. Dôkladne premiešame a tiež necháme chvíľu odpočívať. Cibuľu nakrájame na jemno a pridáme ku kapuste.

  2. 2

    Na panvicu si dáme rozohriať trošku oleja, pridáme med a necháme zkaramelizovať. Potom vložíme kuracie mäsko, arašidy a opekáme 8-10 min. Potom pridáme mrazenú zeleninovú zmes na čínu a znovu dusíme 5-10 min. Ochutíme kari korením , troškou soli, kto má rám môže si dať aj chilli.

  3. 3

    Po 10 minútach dáme k mäsu a zelenine kapustu s cibuľou, poriadne premiešame a znovu dusíme pokiaľ nie je kapusta mäkká. Nakoniec čínu pokvapkáme sójovou omáčkou,premiešame a necháme 10 min odpočívať.

  4. 4

    Podávame s kari ryžou.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
jat
jat
Pri všetkej úcte, toto je také európske dusené soté, učite to nemá s ázijskou kuchyňou ale celkom nič spoločné. Hlavná zásada: učite sa nič nedusí a pokiaľ samotné varenie/smaženie trvá viac ako pár minút (tobôž desiatok minút a k tomu dusenie zeleniny!!) tak už sme od číny na míle ďaleko. Takže úprimná a dobrá rada. Kľudne ingrediencie ponechajte tak ako sú (prípadne odporúčim pridať najemno nakrajaný cesnak a zázvor a zeleninu radšej čerstvú ako mrazenú), ale celé to pripraviť na silnom-prudkom ohni vo woku, pokiaľ bude kuriatko (alebo aj iné mässo či už bravčové ale aj hovädzie) nakrájané na tenučko, tak sa urobí za pár minút za stáleho miešania na woku (trochu neskôr pridať aj cesnak a zázvor , korenie...), potom pridať zeleninu a tiež len pár sekúnd (pol minutky max!!) v podstate len zprudka zahriať a premiešať a hotovo do 5 minút. Na úplný záver prípadne pridať nejaký škrob (ideálne ryžový, alebo môže byť aj kukuričný či zemiakový) rozmiešaný s trochou vody. Takýto postup je alfa a omega pre naozaj aspon trochu autenticku čínu. Samozrejme pre chuť a naozajstnú autenticitu sú potrebné aj kvalitné ázijske ingrediencie (korenia napr: 5 vôní, sečuánske korenie.., rôzne tuhé omáčky - fazulové, slivkové...), ale to minimum sa dá dosiahnuť aspoň správnou prípravou ;)
micanela
@jat , ked to tak super ovladas preco nedas vlastne recepty?

Ivka zverejnila to, co sa vari bezne doma
1x ilusa
ivka268
@jat preto je tam názov moja čína,a nie ázijská.
@micanela ďakujem, veru je to rcp na bežné varenie zo surovín čo má človek doma :)
1x ilusa
evanaaa
Robím, teda varím občas niečo podobné z kuracích pŕs, doma si to nazvem - ale len pred mužom, aby vedel, o čo ide, že idem robiť niečo ako čínu, on už rozumie, ale práveže ma od tej pravej odrádza najmä krátka doba opečenia surovín, ono sa povie - chrumkavá zelenina, no pre mňa je to polosurová, tvrdá,takže pravú čínu by som nevedela spraviť.
nutella
z takýchto mudrlantov by som si ťažkú hlavu nerobila @ivka268 .... od malička som zvyknutá, že keď mamina povie, že ide robiť čínu, tak spraví takéto čosi, dokonca len opraží kuracie mäsko, pridá mrazenú zeleninu, posype kapustou a nechá dusiť.. toto vo mne od malička evokuje čínu, keď mi to dá na tanier s ryžou, a ja to tlačím až do prasknutia.. aj keď mi priateľ už stokrát robil tú pravú čínu s ázijskými koreninami a ryžovými rezancami, pre mňa bude vždy čína tá od maminky a aj ju vždy tak robiť budem.. ďakujem za námet na zajtrajší obedík :)
qaroh
Čínska čína je aj v Číne všade iná a potom je ešte aj vietnamská čína atď. a nakoniec tá naša. Slovenská čína. Všetci ju poznáme, všetci ju robíme, tak kde je problém... :)
thomas1985
Ďakujem za recept,vyskúšal som,sice s menšími zmenami,ktoré sa hodia pre mňa,a super!! Akurát odkaz pre profesionálov - kto chce svetový originál,nech nekliká na domácku kuchyňu...nie každý má prístup a peniaze k raritnému tovaru...