Môj prvý kotlíkový guláš fotorecept

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 7. októbra 2011

Tak toto je môj historicky prvý kotlíkový gulášik. Sama som si umyla kotol, sama podpálila, sama udržiavala plameň ale jedla ho celá rodina :-). Zobraziť celý popisTak toto je môj historicky prvý kotlíkový gulášik. Sama som si umyla kotol, sama podpálila, sama udržiavala plameň ale jedla ho celá rodina :-).

10
porcií
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
1,5 kg
Na dochutenie:
12 strúčikov
1 balenie
2 ks
Na zahustenie:
1 ks postrúhaný




Postup

  1. 1

    Najskôr zakúrime pod kotlom. Je vidieť, že som cieľavedomá, lebo sa pred mojím varením všetci ošívali, že nie je kotol. A ako vidíte bol. Síce "trošíčku" väčší ako som potrebovala ale bol.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame veľa cibule - ja dávam toľko cibule, koľko mäsa ale každý podľa chuti si vie dať. Nakrájame mäsko. Pripravíme papriku. Nemusíme papriku - ja ju dávam, lebo ju mám rada.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kotol horúci, dáme na horúci olej či masť upražiť cibuľu do sklovita. Cibuľa nemusí byť pokrájaná na malé kúsky, dusí sa to veľmi dlho a cibuľa sa rozpadne za tie 3 hodiny úplne.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cibuľa priesvitná ako mliečne sklo pridáme mäso. Ja dávam obe mäská naraz, niekto dáva prvú hodinu hovädzinu dusiť až potom pridáva bravčové. Podusíme kým pustí tú hnusnú vodu, čo ňou napichávajú posledné roky všetko kvalitné dobré mäso, aby bolo ťažšie. Pridáme červenú papriku - nutné pridať pred podaním vody, paprika sa rozpúšťa v tuku a nie vo vode. Pridáme soľ a korenie a nakrájanú zelenú papriku. Podlejeme vodou a dusíme cca 2 až 3 hodiny.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tie kraje kotlíka (v mojom prípade kotliska) začnú hnednúť ale to nevadí, ono je to super chutné potom (aj nezdravé :-))

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celý čas miešame. Musí to byť zakryté, inak všetka chuť utečie. Udržujeme stály oheň. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájané zemiaky a pretlak.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú mäkké aj zemiaky, pridáme cesnak. Ja som dala 12 strúčikov - asi toľkoto.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak treba ešte osolíme, okoreníme a pridáme nakoniec, keď je to dole z ohňa, aj majorán. Majorán podrvte v rukách - pred tým - než ho pridáte do guláša. Majorán drží vôňu a chuť polievky.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Konzumujeme (s chlebom). Dobrú chuť gazdinky. A gazdovia.

    Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

oskarlo
z prveho kotlikoveho gulasa sršia skusenosti ostrielaneho gulasmajstra....výborne, na pohlad je ukazkovy a chut isto tiež
ejta
super gulášik, len som minule práve čítala nejakého kuchára, že síce sa hovorí, že toľko cibule koľko mäsa, ale myslí sa to objemovo, nie váhovo. Čiže keď máte povedzme pol hrnca mäsa, tak treba dať pol hrnca pokrájanej cibule, čo váhovo bude cca polovica.....
rybarkuchar
Klobúk dolu. Pre inšpiráciu - ja na konci pridávam ešte "trhance" - cesto z jedného vajca a hrubej múky potrhané na drobné kúsky. Už je síce po gulášovej sezóne, ale chute si mi narobila poriadne.
dorisa
...a musím ta pochvalit, že guláš vyzerá prudko jedlý....
miloss2
Kotlíkový je najlepší,aj tvoj vyzerá výborne,hneď by som si dal.
afataga
mnam aj ja by som si dala, len by som si pridala feferonku, ale kazdemu podla chuti
sany11
ten gulas ide priam vyskocit z fotky.vyzera tak strasne dobre.dala by som si ho hned teraz.chvalim ta.
pacik
Toľko som čakala na vhodný termín, až som ho prešvihla, tak nakoniec bude na šporáku. Ale toho tvojho by som si dala :-)
abdul
Kotol skôr na masť ako guláš :-)) , ale gulášik sa isto podaril.
orchidea
Krásny guláš, aj my v lete varievame guláš v kotli a veru vždy je dobrý.
mamatata2
Nádherný, vonia až sem. Môj muž je u nás expert na guláš, iste by ťa tiež pochválil. Šikovnica, vyrovnáš sa aj tým chlapom z reklamy, dokonca Tvoj gulášik vyzerá lepší.
evusik
veru krásny guláš si navarila... hneď by som sa dala nahovoriť na dobrú gulášpárty... ale pri pohľade von oknom, bŕŕŕŕŕ, asi až na budúci rok...
sovka62
No, pripomenula si mi, ako som v takomto kotli varila guláš pre 40 ľudí (a ešte samozrejme rezerva, keby si chceli pridať). Mala som ho plný viac ako spolovice a vieš, že ani veľa nezostalo?
ketty3811
ten vyzerá suprovo,veru by som si z neho dala.Ja nemám kotlík,tak robím iba na sporáku a to nieje ono.:-)
sneica
az citim tu vonu ked sa gulas vari v prirode....takze najblizsie na buduce leto....ten tvoj vyzera velmy chutne ...
emmatessdad
dakujem za pochvalu :-)
ono to skutočne je kotlík na oškvarky a vraj sa v nom 40 rokov nic nevarilo od kedy umrela babka. Takze mal premieru po 40 rokoch. Feferonku by som rada ale mam 3 male deti a starych rodicov s pankreasom :-) takze nemozem.
julko
Na to, že si to varila prvý krát, vyzerá to dobre
julko
Tak to sme potom spriaznené guľášové rodinky
rulik
dávno som nevidel tak pekne názorne ukázaný recept, to naozaj pochopí úplný začiatočník,
a je pravý kotlíkový aj s vôňou dreva
emmatessdad
@rulik
dakujem za pochvalu ale ta vona dreva ma prenasledovala na vlasoch na obleceni a v dome a susedia mali radost ked sa im schlo pradlo na zahrade a ja som im ho vsetko zacmudila :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia