Môj prvý kotlíkový guláš (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Tak toto je môj historicky prvý kotlíkový gulášik. Sama som si umyla kotol, sama podpálila, sama udržiavala plameň ale jedla ho celá rodina :-).

10
porcií
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr zakúrime pod kotlom. Je vidieť, že som cieľavedomá, lebo sa pred mojím varením všetci ošívali, že nie je kotol. A ako vidíte bol. Síce "trošíčku" väčší ako som potrebovala ale bol.
  2. Nakrájame veľa cibule - ja dávam toľko cibule, koľko mäsa ale každý podľa chuti si vie dať. Nakrájame mäsko. Pripravíme papriku. Nemusíme papriku - ja ju dávam, lebo ju mám rada.
  3. Keď je kotol horúci, dáme na horúci olej či masť upražiť cibuľu do sklovita. Cibuľa nemusí byť pokrájaná na malé kúsky, dusí sa to veľmi dlho a cibuľa sa rozpadne za tie 3 hodiny úplne.
  4. Keď je cibuľa priesvitná ako mliečne sklo pridáme mäso. Ja dávam obe mäská naraz, niekto dáva prvú hodinu hovädzinu dusiť až potom pridáva bravčové. Podusíme kým pustí tú hnusnú vodu, čo ňou napichávajú posledné roky všetko kvalitné dobré mäso, aby bolo ťažšie. Pridáme červenú papriku - nutné pridať pred podaním vody, paprika sa rozpúšťa v tuku a nie vo vode. Pridáme soľ a korenie a nakrájanú zelenú papriku. Podlejeme vodou a dusíme cca 2 až 3 hodiny.
  5. Tie kraje kotlíka (v mojom prípade kotliska) začnú hnednúť ale to nevadí, ono je to super chutné potom (aj nezdravé :-))
  6. Celý čas miešame. Musí to byť zakryté, inak všetka chuť utečie. Udržujeme stály oheň. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájané zemiaky a pretlak.
  7. Keď sú mäkké aj zemiaky, pridáme cesnak. Ja som dala 12 strúčikov - asi toľkoto.
  8. Ak treba ešte osolíme, okoreníme a pridáme nakoniec, keď je to dole z ohňa, aj majorán. Majorán podrvte v rukách - pred tým - než ho pridáte do guláša. Majorán drží vôňu a chuť polievky.
  9. Konzumujeme (s chlebom). Dobrú chuť gazdinky. A gazdovia.