Orechový zákusok
Orechový zákusok

Môj Opitý Izidor

lemonova - fotkalemonova, 30. októbra 2022
Môj Opitý Izidor
Foto: lemonova

Čím som staršia, tým mám radšej staré klasické zákusky, aké si pamätám ešte od mojej starej mamy. Toto je jeden z nich. Jej Zobraziť celý popisČím som staršia, tým mám radšej staré klasické zákusky, aké si pamätám ešte od mojej starej mamy. Toto je jeden z nich. Jej pôvodný recept som už nenašla, preto som siahla po internetovom zdroji ;-) Urobila som však nejaké zmeny, najmä kvôli trvanlivosti krému. Dúfam, že vám bude chutiť ako mne :-) Uvedené množstvo je na klasický stredne veľký plech.
Zdroj: https://www.thestoryofacake.sk/torta-opity-izidor/?fbclid=IwAR3zv8-H2D0FZUjOTv9sqPnEWZJY6Jiw34q_VIDuWBGERIIuQ9_PLtprIks

180 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Na korpus:
130 g
100 g
štipka
2 KL
1,5 PL
180 g (izbovej teploty)
150 g
5 ks
Na orechovú plnku:
200 g
100 g
70 - 80 ml (tuzemský um)
Na kakaový krém:
2 ks
2 ks
2 PL
4 PL
200 g
130 g
Na polevu:
200 g (prípadne horká)
podľa chuti
Na dokončenie:
 (alebo ľubovoľný)




Postup

  1. 1

    Korpus: Maslo vymiešajte s práškovým cukrom a primiešajte žĺtky (z bielkov si vyšľaháte sneh). Keď bude hmota hladká, pridajte mleté vlašské orechy. Ja pridávam aj trochu strúhanej citrónovej kôry (pôvodne v recepte nebola, ale s orechmi tvorí dobrý kontrast). Potom jemne prisypte múku s práškom do pečiva a soľou a opatrne spojte. Napokon veľmi jemne vmiešajte sneh z bielkov.

  2. 2

    Vymastite plech maslom a dobre vysypte múkou. Korpus naň rovnomerne naneste a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Po 20 minútach skontrolujte - mal by byť už upečený, možno však bude potrebovať ešte pár minút. Po vytiahnutí z rúry prikryte čistou utierkou a dajte vychladnúť.

  3. 3

    Na orechovú plnku stačí spojiť všetky ingrediencie. Najprv pridajte asi 70 ml rumu a uvidíte, či budú orechy dostatočne "opité". Pozor, radšej pridávať po troškách, aby plnka netiekla :-)

  4. 4

    Kakaovú plnku si vyšľaháte nad parou. Všetky ingrediencie okrem masla a práškového cukru šľahajte cca 20 minút. Dajte pozor, aby ste nemali príliš vysoký bod varu vo vodnom kúpeli, aby sa vajíčka rýchlo nezrazili. Krém by mal byť hladký a lesklý. Po odstavení a vychladnutí ho opatrne spojte s maslom, ktoré ste si vymiešali s práškovým cukrom. Pridávajte ho radšej po malých množstvách.

  5. 5

    Na vychladnutý korpus najprv naneste vrstvu džemu, potom opitú orechovú plnku (s tou sa trošku narobíte, ale pôjde to :-) Potom natrite vychladnutý kakaový krém a zalejte roztopenou čokoládou na varenie. Ideálne je nenaliať ju horúcu, ale tiež ju nechať trošku vychladnúť - toľko, aby ostala tekutá. Ja si čokoládu väčšinou spojím s trochou smotany (cca 3 polievkové lyžice), korpus sa potom lepšie krája. Ale nie je to nevyhnutné. Želám veľa trpezlivosti a samozrejme dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

sobon
Ja mam tieto retro zakusky rada odjakziva, modernym nepohrdnem, ale vzdy si vyberiem klasiku, krasne sa ti vydaril, len som si ho musela zvacsit, je odfoteny velmi v pozadi…ale na kostvku by som isla hned😂😂😂
evanaaa
Mama robila tiež, a pamätám si, že ona dávala aj kompótové marhule, neviem, či aj džem, alebo len miesto neho......už dávno som nejedla.
sobon
@evanaaa (31.10.2022 18:44) presne marhule davala moja mamina a posypala mletymi orechami s cukrom, pokvapkala rumom a poliala kakaovou polevou ktoru prehriala na sporaku s maslom a cukrom, ten kakaovy krem tam nebol, ale chutil paradne… ale malokto ho uz tak robi

haji
Izidor nikdy nezklame. Krásné foto, jen rezy sú na mě moc daleko, nedosáhnu.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia