Môj Opitý Izidor
Foto: lemonova
Čím som staršia, tým mám radšej staré klasické zákusky, aké si pamätám ešte od mojej starej mamy. Toto je jeden z nich. Jej Zobraziť celý popisČím som staršia, tým mám radšej staré klasické zákusky, aké si pamätám ešte od mojej starej mamy. Toto je jeden z nich. Jej pôvodný recept som už nenašla, preto som siahla po internetovom zdroji ;-) Urobila som však nejaké zmeny, najmä kvôli trvanlivosti krému. Dúfam, že vám bude chutiť ako mne :-) Uvedené množstvo je na klasický stredne veľký plech.
Zdroj: https://www.thestoryofacake.sk/torta-opity-izidor/?fbclid=IwAR3zv8-H2D0FZUjOTv9sqPnEWZJY6Jiw34q_VIDuWBGERIIuQ9_PLtprIks
príprava
na 170 °C
Suroviny
Na korpus: | |
130 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
2 KL |
|
1,5 PL |
|
180 g (izbovej teploty) |
|
150 g |
|
5 ks |
|
Na orechovú plnku: | |
200 g |
|
100 g |
|
70 - 80 ml (tuzemský um) |
|
Na kakaový krém: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
4 PL |
|
200 g |
|
130 g |
|
Na polevu: | |
200 g (prípadne horká) |
|
podľa chuti |
|
Na dokončenie: | |
(alebo ľubovoľný) |
|
Postup
-
1
Korpus: Maslo vymiešajte s práškovým cukrom a primiešajte žĺtky (z bielkov si vyšľaháte sneh). Keď bude hmota hladká, pridajte mleté vlašské orechy. Ja pridávam aj trochu strúhanej citrónovej kôry (pôvodne v recepte nebola, ale s orechmi tvorí dobrý kontrast). Potom jemne prisypte múku s práškom do pečiva a soľou a opatrne spojte. Napokon veľmi jemne vmiešajte sneh z bielkov.
- 2
Vymastite plech maslom a dobre vysypte múkou. Korpus naň rovnomerne naneste a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Po 20 minútach skontrolujte - mal by byť už upečený, možno však bude potrebovať ešte pár minút. Po vytiahnutí z rúry prikryte čistou utierkou a dajte vychladnúť.
- 3
Na orechovú plnku stačí spojiť všetky ingrediencie. Najprv pridajte asi 70 ml rumu a uvidíte, či budú orechy dostatočne "opité". Pozor, radšej pridávať po troškách, aby plnka netiekla :-)
- 4
Kakaovú plnku si vyšľaháte nad parou. Všetky ingrediencie okrem masla a práškového cukru šľahajte cca 20 minút. Dajte pozor, aby ste nemali príliš vysoký bod varu vo vodnom kúpeli, aby sa vajíčka rýchlo nezrazili. Krém by mal byť hladký a lesklý. Po odstavení a vychladnutí ho opatrne spojte s maslom, ktoré ste si vymiešali s práškovým cukrom. Pridávajte ho radšej po malých množstvách.
- 5
Na vychladnutý korpus najprv naneste vrstvu džemu, potom opitú orechovú plnku (s tou sa trošku narobíte, ale pôjde to :-) Potom natrite vychladnutý kakaový krém a zalejte roztopenou čokoládou na varenie. Ideálne je nenaliať ju horúcu, ale tiež ju nechať trošku vychladnúť - toľko, aby ostala tekutá. Ja si čokoládu väčšinou spojím s trochou smotany (cca 3 polievkové lyžice), korpus sa potom lepšie krája. Ale nie je to nevyhnutné. Želám veľa trpezlivosti a samozrejme dobrú chuť :-)
Tiež orechový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu