Orechový zákusok

Môj Opitý Izidor

Autor receptu: lemonova

Čím som staršia, tým mám radšej staré klasické zákusky, aké si pamätám ešte od mojej starej mamy. Toto je jeden z nich.* Jej pôvodný recept som už nenašla, preto som siahla po internetovom zdroji ;-) Urobila som však nejaké zmeny, najmä kvôli trvanlivosti krému. Dúfam, že vám bude chutiť ako mne :-) Uvedené množstvo je na klasický stredne veľký plech.

180 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Maslo vymiešajte s práškovým cukrom a primiešajte žĺtky (z bielkov si vyšľaháte sneh). Keď bude hmota hladká, pridajte mleté vlašské orechy. Ja pridávam aj trochu strúhanej citrónovej kôry (pôvodne v recepte nebola, ale s orechmi tvorí dobrý kontrast). Potom jemne prisypte múku s práškom do pečiva a soľou a opatrne spojte. Napokon veľmi jemne vmiešajte sneh z bielkov.
  2. Vymastite plech maslom a dobre vysypte múkou. Korpus naň rovnomerne naneste a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Po 20 minútach skontrolujte - mal by byť už upečený, možno však bude potrebovať ešte pár minút. Po vytiahnutí z rúry prikryte čistou utierkou a dajte vychladnúť.
  3. Na orechovú plnku stačí spojiť všetky ingrediencie. Najprv pridajte asi 70 ml rumu a uvidíte, či budú orechy dostatočne "opité". Pozor, radšej pridávať po troškách, aby plnka netiekla :-)
  4. Kakaovú plnku si vyšľaháte nad parou. Všetky ingrediencie okrem masla a práškového cukru šľahajte cca 20 minút. Dajte pozor, aby ste nemali príliš vysoký bod varu vo vodnom kúpeli, aby sa vajíčka rýchlo nezrazili. Krém by mal byť hladký a lesklý. Po odstavení a vychladnutí ho opatrne spojte s maslom, ktoré ste si vymiešali s práškovým cukrom. Pridávajte ho radšej po malých množstvách.
  5. Na vychladnutý korpus najprv naneste vrstvu džemu, potom opitú orechovú plnku (s tou sa trošku narobíte, ale pôjde to :-) Potom natrite vychladnutý kakaový krém a zalejte roztopenou čokoládou na varenie. Ideálne je nenaliať ju horúcu, ale tiež ju nechať trošku vychladnúť - toľko, aby ostala tekutá. Ja si čokoládu väčšinou spojím s trochou smotany (cca 3 polievkové lyžice), korpus sa potom lepšie krája. Ale nie je to nevyhnutné. Želám veľa trpezlivosti a samozrejme dobrú chuť :-)