Môj Opitý Izidor fotorecept
Foto: helena10
Trochu jednoduchší, rýchlejší, ale rovnako vynikajúco chutný. Orechový korpus je v šálkovej verzii. V orechovej plnke menej alkoholu a čokoládová plnka nevarená, Zobraziť celý popisTrochu jednoduchší, rýchlejší, ale rovnako vynikajúco chutný. Orechový korpus je v šálkovej verzii. V orechovej plnke menej alkoholu a čokoládová plnka nevarená, jednoduchá.
Suroviny
Orechový korpus: | |
2 ks |
|
1 šálka (alebo kryštálový) |
|
1 bal. |
|
1 šálka (mleté) |
|
1 šálka |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie korpusu: | |
domáci |
|
Orechová plnka: | |
2 šálky (mleté) |
|
1/2 šálky (alebo podľa chuti) |
|
20 ml |
|
75 ml (Napoleon Diplomat 36 %) |
|
Čokoládový krém: | |
2 dl studené |
|
80 g (Dr.Oetker) |
|
2 PL |
|
125 g |
|
Na zdobenie: | |
|
Postup
-
1
Orechový korpus: Používam šálku s objemom 220 ml. Vyšľahám celé vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávam ostatné suroviny – mleté orechy, mlieko, olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Premiešam. Cesto nalejem do vymastenej a vysypanej formy 20 x 30 cm.
-
2
Pečiem v predhriatej rúre na 175 stupňov cca 20 minút. Sledujte si podľa svojej rúry. Upečený korpus nechám vychladnúť. Vychladnutý korpus natriem domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom.
-
3
Orechová plnka: Na lekvár natieram orechovú plnku, ktorú si pripravím vopred tak, že poriadne zmiešam mleté orechy, práškový cukor, rumovú arómu a a alkohol – v mojom prípade je to koňak. Nechám chvíľu postáť – kým vychladne upečený korpus.
-
4
Čokoládový krém: Čokoládový krém plnku pripravím tak, že najprv vyšľahám spolu mixérom mlieko, práškový cukor, krémovú náplň čokoládovú v prášku presne podľa návodu a potom do nej zašľahám 125 g masla. Pripravený čokoládový krém navrstvím na orechovú plnku
-
5
Zákusok nechám v chlade stuhnúť. Stuhnutý zákusok ozdobím.
Moja teta , keď sme boli my súrodenci este v mladšom veku, robila Opitý Izidor tak, že cesto bolo piškótové. Páčilo sa mi, že recept nebol predimenzovaný orechami. Niekto je na orechy alergický. Stčí, keď sú orechy v prvej plnke a tak sa aj zákusok stane cenovo prijateľnejší. Orechy sú drahé a ten, kto nemá vlastné orechy, musí ich zháňať z rôznych zdrojov. Niekedy aj nespoľahlivých.
Ten, kto má alergiu na orechy, nepecie a nekonzumujú žiadne koláče s orechami.
Ja pečiem orechové väčšinou na sviatočné príležitosti, lebo tiež orechy musím kupovať.
Aj tento koláč sa dá upravovať a kombinovať podľa vlastnej chuti a kreativite sa medze nekladú.
zásadne mám rada hrnčekové koláče
kto nemá orechy-abo je alergický-tak takýto recept neotvára..také jednoduché
moja teta ho pečie tiež posvojom-a dáva až pol kila mletých orechov
mne sa páči to predimenzovanie orechmi-aj chutí
a svet je krásny-keď je pestrý
:-)