Orechový zákusok
Orechový zákusok

Môj Opitý Izidor fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 19. apríla 2022
Môj Opitý Izidor (fotorecept)
Foto: helena10

Trochu jednoduchší, rýchlejší, ale rovnako vynikajúco chutný. Orechový korpus je v šálkovej verzii. V orechovej plnke menej alkoholu a čokoládová plnka nevarená, Zobraziť celý popisTrochu jednoduchší, rýchlejší, ale rovnako vynikajúco chutný. Orechový korpus je v šálkovej verzii. V orechovej plnke menej alkoholu a čokoládová plnka nevarená, jednoduchá.

Suroviny

Orechový korpus:
2 ks
1 šálka (alebo kryštálový)
1 bal.
1 šálka (mleté)
1 šálka
1/2 šálky
1/2 šálky
1 PL
1 bal.
Na potretie korpusu:
 domáci
Orechová plnka:
2 šálky (mleté)
1/2 šálky (alebo podľa chuti)
20 ml
75 ml (Napoleon Diplomat 36 %)
Čokoládový krém:
2 dl studené
80 g (Dr.Oetker)
2 PL
125 g
Na zdobenie:




Postup

  1. 1

    Orechový korpus: Používam šálku s objemom 220 ml. Vyšľahám celé vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávam ostatné suroviny – mleté orechy, mlieko, olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Premiešam. Cesto nalejem do vymastenej a vysypanej formy 20 x 30 cm.

    Môj Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečiem v predhriatej rúre na 175 stupňov cca 20 minút. Sledujte si podľa svojej rúry. Upečený korpus nechám vychladnúť. Vychladnutý korpus natriem domácim jablkovo-pomarančovým lekvárom.

    Môj Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechová plnka: Na lekvár natieram orechovú plnku, ktorú si pripravím vopred tak, že poriadne zmiešam mleté orechy, práškový cukor, rumovú arómu a a alkohol – v mojom prípade je to koňak. Nechám chvíľu postáť – kým vychladne upečený korpus.

    Môj Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládový krém: Čokoládový krém plnku pripravím tak, že najprv vyšľahám spolu mixérom mlieko, práškový cukor, krémovú náplň čokoládovú v prášku presne podľa návodu a potom do nej zašľahám 125 g masla. Pripravený čokoládový krém navrstvím na orechovú plnku

    Môj Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zákusok nechám v chlade stuhnúť. Stuhnutý zákusok ozdobím.

    Môj Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
Tento máme moc radi , to je náš obľúbený , dobre si ho spravila. Krásne foto .
helena10
@zinnajdha , som rada, že sa koláč páči. Upečte a neoľutujete. Na sviatky som upiekla a oblizovali sa všetci.

marienka44
Zásadne nemám rada hrnšekové koláče, lebo dávkoavnie neie je presné, 10 gramov hore, doel.Páči sa mi tento krém, asi ho poučijem nabudúce.
Moja teta , keď sme boli my súrodenci este v mladšom veku, robila Opitý Izidor tak, že cesto bolo piškótové. Páčilo sa mi, že recept nebol predimenzovaný orechami. Niekto je na orechy alergický. Stčí, keď sú orechy v prvej plnke a tak sa aj zákusok stane cenovo prijateľnejší. Orechy sú drahé a ten, kto nemá vlastné orechy, musí ich zháňať z rôznych zdrojov. Niekedy aj nespoľahlivých.
helena10
@marienka44 , ďakujem za nahliadnutie receptu. Sto ľudí - sto chutí...🌞
Ten, kto má alergiu na orechy, nepecie a nekonzumujú žiadne koláče s orechami.
Ja pečiem orechové väčšinou na sviatočné príležitosti, lebo tiež orechy musím kupovať.
Aj tento koláč sa dá upravovať a kombinovať podľa vlastnej chuti a kreativite sa medze nekladú.



evanaaa
Koláč vyzerá veľmi dobre, a páči sa mi, že netreba suroviny vážiť. Orechy mám rada tiež. Zdá sa mi, že keď ho moja mama robila, doň dala aj marhule, do plnky tuším, bol trochu iný....a do cesta sa alkohol už nedáva, aby bol Izidor ozaj opitý? :)))
radost
@marienka44 (20.4.2022 14:44)

zásadne mám rada hrnčekové koláče
kto nemá orechy-abo je alergický-tak takýto recept neotvára..také jednoduché
moja teta ho pečie tiež posvojom-a dáva až pol kila mletých orechov
mne sa páči to predimenzovanie orechmi-aj chutí
a svet je krásny-keď je pestrý
:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia