Môj druhý doma pečený chlieb

babkamt - fotkababkamt, 4. septembra 2011
Môj druhý doma pečený  chlieb
Foto: babkamt

Prvý chlieb sa mi moc nevydaril,asi som dala zlý papier na pečenie.Tento krát som nepoužila papier, ale silikónovú podložku.Výsledok posúďte vy.

60 minút
na 200-180 °C

Suroviny

700 g
300 g
42 g čerstvé
1 čl
1 PL
550 -600 ml vlažná
1 PL celá
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Z droždia, 1 čajovej lyžičky cukru a trochu vlažnej vody spravíme kvások. Medzitým preosejeme múku rozmiešanú so soľou a 1 pl cukru, rascou.Do zbytku vody som rozmiešala 1 pl oleja.Zarobila som cesto.Ručne som ho dobre vymiesila a dala vykysnúť.

    Môj druhý doma pečený  chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto som ešte raz premiesila a vytvarovala bochník.Nechala som ho ešte asi 20 minôt kysnúť,kým sa mi zohriala rúra.Do rúry som vložila do malaj mištičky asi 3 dcl vriacej vody.Trúbu som nastavila na 200°C.

    Môj druhý doma pečený  chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Pre vložením do rúry som chlieb potrela vodou a posypala slnečnicovými semienkami.Piekla som ho 20 minút,potom som stiahla teplotu na 180°C a ešte 40 minút som ho dopekala. Ešte horúci chlieb som potrela vodou.Upečený chlieb som nechala na mriežke vychladnúť.Piekla som ho na spodnej priečke.

    Môj druhý doma pečený  chlieb - obrázok 3
  4. 5

    Chlebík som si hneď dala s maslom,rajčinou a paprikou.

    Môj druhý doma pečený  chlieb - obrázok 5
  5. 6

    A tu je môj prvý pokus.Asi som dala zlý papier na pečenie,lebo keď som chcela z chleba odstrániť papier,otrhávala som aj boky chleba.Tento som piekla na druhej priečke odspodu.Tento neúspech ma neodradil.Porovnajte prvý a druhý chlieb.Druhý má vypečenú kôrku,zvnútra je pórovitý,vláčny.

    Môj druhý doma pečený  chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

sonulienka
tak ten je naozaj krásny a nedávaš zemiaky a ocot? Skús uvidíš, že bude dobrý ja práve teraz pečiem ale v pekárničke.
janadelfi
Vyzerá fajný, ja tiež dávam zemiaky a ocot a tiež mám podstatne viacej neúspešných pokusov. Rúru mám plynovú, tak musím stále skúšať. Ale v pekárničke sa podarí, len je pre nás malý......
mariaklara
Fakt sa ti vydaril, krásny, ja som včera piekla ten bez miesenia, myslím, že to bol od @tetrisss , zmenila som múky, ale nebola som spokojná, v piecke pečiem už asi 3 -4 roky a ten chlebík je vždy výborný. Myslím, že zostanem pri pečení v piecke. Rcp si ukladám, skúsim ešte tento tvoj z polovičnej dávky.
kata50
Máš pravdu, najlepší je s maslom a zeleninou - posolený. A na ten tvoj ani maslo netreba:-))
babkamt
kata50,máš pravdu,celý večer som chodila a jedla som ho ako koláč.Miesila som ho v ruke,hoci koncom apríla som si kúpila pekárničku,no ešte som v nej nepiekla,ani som neskúšala zarobiť cesto.
babkamt
sonulienka a jadelfi,ako som už hore písala,je to môj druhý pokus,nabudúce vyskúšam s octom a zemiakom.Veď ja len hľadám recept,ktorý mi bude najviac vyhovovať.
zdezda
krásny chlebík, aj ja pečiem v plynovej rúre, neviem sa s ňou rozlúčiť:-), ak nebude dnes opäť horúco, keď prídem z práce, upečiem ho aj ja, inšpirovala si ma, dík :-)
vavan
nádherny chlebík s tým papierom na pečenie som sa aj ja raz oklamala boli to také hárky robila som moravské koláče a všetky sa mi prilepili na ten papier,od vtedy nikdy viac ten hárkovy papier nepoužívam na pečenie
babkamt
ancicka,ďakujem za link na chlieb,dnes by som ho chcela urobiť,zemiaky sa mi už varia.Chcem ťa poprosiť,či by si nepridala ťahák na ukladanie a zmenu formátu fotiek,nech pri tejto skúške života nevyzerám ako debil.Stále musím čakať na syna,aby mi to pomohol.Kým sedí vedľa mňa,všetko je v poriadku,vraví mi krok za krokom čo mám spraviť.Keď som sama mám okno,neviem ako na to.Včera keď odišiel som si mohla sadnúť za počítač,že vložím dáke fotky.Vložila som ich za jeho telefonickej pomoci.Je mi fakt trápne sa ho pýtať stále na to isté.Trvá mi dlhšie kým sa to naučím,ale veď ja som elév.No keď sa to naučím,tak potom idem.Ak budeš mať chvíľu času a vložíš to sem,budem ti veľmi vďačná.Tí čo pracujú denne s počítačom a už pár rokov,majú to v malíčku ,robia všetko tak rýchlo s pc,že to jeden nestačí sledovať,na čo sa kliká.Uf.Ale som si uľavila.Hanba nie je opýtať sa,ale ostať nevedomý.
bozulka
Milá @babkamt , neboj naučíš sa!!! Až nabudúce príde syn tak si zober notes,pero a celý postup si pekne zapíš...za prvé,za druhé atď.Ten notes si polož k PC a keď nebudeš niečo vedieť zapíš.Na pamäť sa veľmi nespoliehaj :-))) viem to podľa seba.Držím palce!!!!!
morza
sonulienka, prosím napíš dobrý recept na chlebík pečený v pekárničke
tatranka
Aj keď je len druhý v poradí,je vidieť,že vieš ako na to.Máš ho pekný.Niet nad domáci chlebík.A druhé čo ťa treba pochváliť,že sa tak ľahko nevzdávaš.
martamm
Krasne sa Ti vydaril, ja mam pekarnicku, ale urcite manzelovi tento upeciem, dufam, ze sa mi vydari.
babkamt
tatranka,ďakujem za povzbudenie,teraz pečiem tretí chlieb,bude zemiakový,no ešte neviem ako dopadnem.Ukážem aj tretí pokus. bozulka,môj syn je tvrdohlavý ako jeho mama?Zlostí sa, keď si chcem napísať postup,vraj to nie je nič ťažké.No voľakedy sa vravelo,že malé deti malé starosti a veľké deti veľké starosti.No asi sa to bude musieť zmeniť na starí ľudia,veľké starosti.Hahahahaha....
Zachvíľu pôjdem pozrieť do skleníka,kde som o tretej dala kysnúť cesto,že čo robí.
ancicka
@babkamt ,ty fotíš foťakom?Ja fotím mobilom.Mám SonyEriksson K 530 i. a tam netreba upravovať fotky,len stiahneš do PC a ukladáš do receptov. Ked fotiš foťakom,tak ja to neviem ,ako sa upravujú fotky,ale keby si mobilom,tak ti napíšem celý postu.
@bozulka má pravdu,ked vraví,že si napíš celý postup,tak ako ked ideš piecť koláč.Ja viem že pre toho kto to vie,tak je to ľahké,ale trvaj na tom aby ti nadiktoval krok za krokom a ty si to pekne zapíš!Dva-tri razy uložíš a naučiš sa .
Ja napr.neviem pridať foto pod komentáre.Tiež by som sa rada pochváliť nejakým rcp,ktorý odskúšam a vydarí sa alebo nie.Lebo už aj tak sa mi stalo.
Dúfam do budúcna,že sa aj to naučím.Aj tebe držím palce!
evanaaa
Babkamt, ja som zatiaľ ešte odvahu upiecť chleba nenabrala, takže si o pár krokov ďalej odo mňa, a neviem, či by sa mi na druhý alebo tertí pokus podaril ako tebe. Síce raz som skúšala, ani neviem, tuším z hotovej zmesi, ale mal takú tvrdú kôrku, a málo striedky, že som ho vyhodila, aby muž nezbadal ten nepodarok.
A čo sa týka toho, že si chceš niečo zapamätať,je dobrá rada od Bozulky, ja mám zošit kde som si tiež zapisovala po bodoch postupy, potom som pár krát šla podľa nich a neskôr som už nepotrebovala zošit, treba to párkrát zopakovať a potom ti to zostane v pamäti. A ja neviem možno ani toľko čo ty, lebo ma už nemá kto učiť, ale som rada, že viem aspoň to, čo viem.
evanaaa
A - chlebík je pekný a iste dobrý, keď ti chutil......
sportak
Babkampt, pekne sa ti to podarilo. Mám dobré skúsenosti s pečením chleba doma. Už viac krát zarábam cesto tak, že do preosiatej múky dám semiačka /aké mám naporúdzi/, používam taktiež nastrúhané uvarené zemiaky, najlepšie z predošlého dňa. Vo vlažnej vode /cca 2 dcl/ rozmiešam jednu polievkovú lyžicu medu a príslušné množstvo kvasníc. Takto rozmiešanú tekutinu vlejem do hrnca s múkou a veľmi dobre vymiešam. Vykysne skvele. Aby sa mi chleba nepripiekol na pekáč vymastím ho celý maslom. Veľmi sa mi to osvedčilo. Vyskúšaj niektoré poznatky. Verím, že tvoj chlebík bude ešte lepší. Držím Ti palce v ďalšom pokračovaní a zdokonalovaní pečenia chleba.
sportak
Odkaz pre evanaaa: môj prvý chleba som upiekol pred 25 rokmi. Bol presne taký istý ako ten tvoj /aj napriek tomu ho naša rodina celý zjedla bez čohokoľvek, len taký suchý/. Ja som však ďalej pokračoval v pečení a dnes som podľa našich členov domácnosti výborný pekár domáceho chleba. Takže neváhaj a daj sa do toho. Postupne sa to bude len zlepšovať, pretože prídeš na viacero fígľov ako na to.
babkamt
evanaa,týždeň som sa rýpala v diskusii na Vareche,hľadala som komentáre a rôzne vychytávky,študovala som recepty,no nakoniec som improvizovala a oplatilo sa.Vieš si predstaviť ako som šťastná.spotrak,mám taký dojem,že si asi založím všetky rady,aj tú tvoju,lebo si praktik,máš to vyskúšané a to sa cení.Ja sa ešte len učím.dogadagor,vyskúšam.
babkamt
sportak,ešte sa ťa chcem opýtať,na ktorej priečke v rúre pečieš chlieb?Včera som pozerala jednu kuchársku knihu a tam piekli raz na spodnej,druhý krát na vyššej priečke.Má to nejaký význam?Asi ano,preto by som ocenila tvoju odpoveď.
evanaaa
Sportak a Babkamt, ďakujem za povzbudenie, raz sa odhodlám aj ja iste.
tetuska
krásny chlebík, stojí za to vyskúšať niekoľkokrát, kým sa podarí, či nie?
babkamt
@evanaa ,včera som piekla svoj tretí chlieb,pre zmenu zemiakový.Keď príde syn,tak ho pridám.
vierik
Pekný chlebík a určite aj dobrý.Ja som sa dnes odhodlala prvý krát piecť tiež chlebík,skoro takýto istý len som dala aj zemiaky,len má trošku tenšiu kôrku a neviem prečo,a aj je trošku hustejší,asi musím skúšať viac krát,kým bude podľa mojej chuti.
babkamt
vierik,aj ja skúšam,dojedáme zemiakový chlieb,pridám ho., bol fajnový.
marienka44
@Babkamt , krasny chlebik, len v recepte chyba asi 2PL octa. Poreram vo Vareche aj dalsie Tvoje chleby, zlepsujes sa. :-) Ukladam do KK-chlievik "CHLIEB".
alena45
to si dobrá, ja už som urobila 6 chlebov a stále sa mi nedarí. Naposledy ten so zemiakovým pyré, vyzeral pekne a po hodine spľasol a zrazil sa, na reze vyzer ako surový a aj tak chutil. Tie ostatné zasa boli príliš kyslé, hoci upečené celkom fajn, ale takúto farbu som nedosiahla ani s jedným. Už chlieb asi robiť nebudem, nejako si k sebe nepasujeme.
kadgalenka
Na ocot tiež zabúdam, aj na zemiaky. Ale nám chutí taký, aký sa podarí. Dávam slnečnicové aj ľanové semienka a rascu.
babkamt
@kadgalenka v mojich ďalších chleboch je už pridaný aj ocot. To vieš , v pečení chleba som nováčik , tak sa stále učím. Kombinujem rôzne druhy múky . Všímam si v receptoch rady skúsenejších pekárov cleba.
polovnicka
super chlebík..vyskúšam..ja robím pšenično ražný..ale tento skúsim tiež :-)
babkamt
@polovnicka napíš , či ti chutil a ako sa ti podaril . Prajem veľa radosti z pečenia chleba . Tá vôňa , čo sa šíri pri pečení chleba , no to je proste niečo úžasné .