Foto: pusta
Môj najlepší priateľ má vlastnú čerstvú zeleninu v bio kvalite zo svojej záhrady, poprosil ma o môj majonézový šalát, ktorý zbožňuje z viacerých dôvodov Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ má vlastnú čerstvú zeleninu v bio kvalite zo svojej záhrady, poprosil ma o môj majonézový šalát, ktorý zbožňuje z viacerých dôvodov - zeleninu si dopestoval sám a ja vymiešavam majonézu z čerstvých domácich vajec nie mixérom, ale klasicky vareškou zo žĺtkov a z oleja, teda robím čerstvú a domácu priamo pred ním, žiadna kupovaná, pravá domáca majonéza chutí úplne inak ako tá z obchodu, oveľa viac. Možno tento recept príde vhod k blížiacim sa sviatkom, preto ho pridávam.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g varené v šupke |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g alebo mrazený |
|
100 g |
|
150 g |
|
100 g v bio kvalite |
|
2 ks z domácich vajec |
|
450 ml (približne) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Ráno som uvarila zemiaky v šupke, ešte teplé som ich ošúpala, pokrájala som ich na kocky o hrane asi 1 cm a nechala som ich úplne vychladnúť.
-
2
Kým sa zemiaky varili, očistila som čerstvú koreňovú zeleninu, mrkvu, zeler a petržlen som pokrájala na kocky o hrane asi 0,5 cm.
-
3
Varila som ich vo vriacej osolenej vode - asi 10 minút.
-
4
Pridala som hrášok, je z vlastnej záhrady, čerstvý je vylúpaný a zmrazený, varila som už len 5 minút a uvarenú zeleninu som scedila, nechala úplne vychladnúť.
-
5
K zemiakom som pridala domáce uhorky nakladané na sladko-kyslo a pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm.
-
6
Pridala som očistenú cibuľu, pokrájanú na malé kocky.
-
7
Do guľatej misky som dala 2 čerstvé domáce žĺtky, posolila som ich a poriadne rozmiešala, potom som pridávala po kvapkách olej za stáleho miešania, ked sa pekne spojil so žĺtkami, postupne som prilievala postupne olej tenkým prúdom, usilovne som miešala a dovtedy, kým sa na vareške nevytvoril, akýsi hustý knedlík. Vtedy som základnú majonézovú hmotu č. 1 rozriedila citrónovou šťavou z polovice citróna a celý postup som zopakovala s pridávaním oleja najprv po kvapkách, potom tenkým prúdom, až sa znovu vytvoril akýsi hustý knedlík, - teda základná majonézová hmota č. 2, ktorú som opäť rozriedila druhou polovicou citrónovej šťavy, čím vznikla základná majonéza. Aby sa majonéza nezrazila je dôležité dbať, aby vaječné žĺtka boli dokonale čerstvé, dôkladne oddelené od bielkov a žĺtka, olej i misa na miešanie mali rovnakú, približne izbovú teplotu. Spotreba oleja sa môže líšiť, je závislá od veľkosti žĺtkov a ich schopnosti, koľko dokážu oleja prijať. Za 30 minút som mala domácu čerstvú majonézu vymiešanú.
-
8
Teraz som zo základnej majonézy spravila majonézu okorenenú pridaním plnotučnej horčice, soli, práškového cukru a čerstvo mletého čierneho korenia a všetko som dobre rozmiešala. Majonéza má byť trocha prekorenená, niečo presolená s výraznejšou sladko-kyslou chuťou, lebo zelenina a zemiaky to vsiaknu do seba a potom sa správne ochutia v harmonickom súlade.
-
9
K zemiakom som pridala vychladnutú koreňovú zeleninu s hráškom, až teraz som pridala ošúpané jablká, pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm, nie skôr, aby nestmavli a zostali krásne biele.
-
10
Všetko som spolu premiešala a...
-
11
...po pridaní okorenenej majonézy som zase všetko dôkladne premiešala, asi 150 ml okorenenej majonézy som odložila, lebo zelenina takmer všetku majonézu vsiakne, hotový majonézový šalát som dala na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili všetky chute a v deň podávania som vmiešala odloženú zvyšnú okorenenú majonézu, konzistencia šalátu potom bola akurát taká, ako mala byť a chuť vynikajúca.
-
12
Studený domáci majonézový šalát som podávala k vyprážanej rybe, ktorá s ňou krásne kontrastovala chuťovo i rozdielom teplôt. Tento šalát sa výborne hodí k akejkoľvek vyprážanej zelenine, k vyprážaným hubám, syrom, k vyprážanému kaprovi i k vyprážaným bravčovým rezňom. Je úžasný i sám o sebe s čerstvým pečivom, my sme ho dokonca vyjedali aj len tak, bez ničoho, nevedeli sme sa nabažiť tejto známej lahôdky :D Troška je pracný krájaním surovín a ručnou výrobou domácej majonézy, ale kvalita a chuť sú s ničím nezameniteľné - skúste i Vy, nebojte sa toho, nie je to vôbec ťažké a nebudete ľutovať ani chvíľku :-) Dobrú chuť prajem!
som rada, že by si si dala hned :-))))))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
zeler tam patrí i petržlen - vytvára dokonalú chuťovú harmóniu v spojení s jablkom, blíži sa najviac k francúzskej verzii :-)))))
mne ručné vymiešanie majonézy veľmi vyhovuje, pritom si pri príprave šalátu najviac oddýchnem a potom je to už len hračka.
tu sa nejedná vôbec o lenivosť, ale o poctivý tradičný prístup pri výrobe pravej majonézy doma, nuž a ked sú navyše čerstvé domáce suroviny k dispozícii, dokonca všetky v bio kvalite, bol by iný postup hriechom.
my s mojim najlepším priateľom preferujeme predovšetkým čerstvé a domáce suroviny s tradičným postupom. :-)))))
ked už som tú možnosť u neho mala, rada som mu jeho prosbu splnila :-)
však aj tebe by sa ušlo aj len tak, nie z misky, ale z poriadne veľkej misy vyjedať :D :D :D
dakujem za veľké uznanie i 5*****
do tohoto šalátu my máme radi pravú, ručne vymiešanú miešanú, zo surových žĺtkov.
aj tá tvoja je super, ale sem tradičnú a šalát zjeme takmer hned
dakujem aj za tvoj receptík, niekedy vyskúšam. je to od teba veľmi milé :-)
dakujem ti za 5*****
ved aj ja, aj môj najlepší priateľ veľkou PL spolu vyjedáme zemšalát priamo z "kontajnera, aby sme sa s nikým nemuseli deliť :D :D :D
predpokladala som, že ty robíš podobne :-))) a súhlasíš s mojim odporúčaním :-)))
dakujem ti, že ma práve Ty hodnotíš vysoko pozitívne, vzácny môj priateľ.
od teba si to úprimne vážim.
do tohto tradičného majonézového šalátu iste nie, aj ked s orechmi nič neepokazíš:-)
penggemarsalad.blogspot.sk/2013/06/waldorf-salad.html...
dakujem.
nič sa nedeje, každý si môže spraviť podľa seba :-)))))
som rada, že som ti ho pripomenula, šalátik je výborný a ani sa nenazdáme a sú tu Vianoce, ale aj v iné dni ulahodí majonézový šalátik.
dakujem ti.
sú tu viacerí excelentní kuchári :-) ale veľmi si vážim, že aj mňa si medzi nich zaradila :-)))))
je to pre mňa veľká pocta.
vážim si to a dakujem.
hej to krájanie za surova, to mi zaberie najviac času, ale je precíznejšie, varím na al dente.
som skutočne veľmi rada, že som ťa naladila :-) a teší ma, že spravíš tento vynikajúci majonézový šalátik.
dakujem.
už som skúsila aj z varenej zeleninky v celku, ale to nebolo to pravé orechové, nad parou som ešte nerobila.
a ked už krájam ručne, potom uvarenie zeleniny zase toľko času nezaberie a niet nad vlastnoručne vymiešanú domácu majonézu. pre mňa je tento šalát i ručné vymiešanie domácej majonézy vlastne radosť a relax, mixérom alebo šľahačom pripravená sa jej nevyrovná.
dakujem za uznanie námahy pohrať sa aj s majonézou ručne starým klasickým spôsobom.
čo sa cukru týka, každý vie, prečo ho nemôže použiť a umelé sladidlo zase nemusí.
dakujem za uznanie :-)
inak za precízne ručné krájanie ma pochválil aj môj priateľ a náš mladý, ak varí niečo fajnové, tak ma o krájanie rád poprosí :-)
teší ma, že sa ti veľmi páči.
dakujem ti za uznanie, od teba si to veľmi vážim :)
priznám sa, že sa minul celý veľký vajling a väčšina len tak, stále sme chodili bagrovať veľkou lyžicou :DDDD, sem-tam aj pečivo bolo :-)
až tak nám chutil :P