Môj domáci majonézový šalát fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. novembra 2013
Môj domáci majonézový šalát (fotorecept)
Foto: pusta

Môj najlepší priateľ má vlastnú čerstvú zeleninu v bio kvalite zo svojej záhrady, poprosil ma o môj majonézový šalát, ktorý zbožňuje z viacerých dôvodov Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ má vlastnú čerstvú zeleninu v bio kvalite zo svojej záhrady, poprosil ma o môj majonézový šalát, ktorý zbožňuje z viacerých dôvodov - zeleninu si dopestoval sám a ja vymiešavam majonézu z čerstvých domácich vajec nie mixérom, ale klasicky vareškou zo žĺtkov a z oleja, teda robím čerstvú a domácu priamo pred ním, žiadna kupovaná, pravá domáca majonéza chutí úplne inak ako tá z obchodu, oveľa viac. Možno tento recept príde vhod k blížiacim sa sviatkom, preto ho pridávam.

24 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g varené v šupke
200 g
100 g
100 g
100 g alebo mrazený
100 g
150 g
100 g v bio kvalite
2 ks z domácich vajec
450 ml (približne)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Ráno som uvarila zemiaky v šupke, ešte teplé som ich ošúpala, pokrájala som ich na kocky o hrane asi 1 cm a nechala som ich úplne vychladnúť.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa zemiaky varili, očistila som čerstvú koreňovú zeleninu, mrkvu, zeler a petržlen som pokrájala na kocky o hrane asi 0,5 cm.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varila som ich vo vriacej osolenej vode - asi 10 minút.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som hrášok, je z vlastnej záhrady, čerstvý je vylúpaný a zmrazený, varila som už len 5 minút a uvarenú zeleninu som scedila, nechala úplne vychladnúť.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zemiakom som pridala domáce uhorky nakladané na sladko-kyslo a pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som očistenú cibuľu, pokrájanú na malé kocky.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do guľatej misky som dala 2 čerstvé domáce žĺtky, posolila som ich a poriadne rozmiešala, potom som pridávala po kvapkách olej za stáleho miešania, ked sa pekne spojil so žĺtkami, postupne som prilievala postupne olej tenkým prúdom, usilovne som miešala a dovtedy, kým sa na vareške nevytvoril, akýsi hustý knedlík. Vtedy som základnú majonézovú hmotu č. 1 rozriedila citrónovou šťavou z polovice citróna a celý postup som zopakovala s pridávaním oleja najprv po kvapkách, potom tenkým prúdom, až sa znovu vytvoril akýsi hustý knedlík, - teda základná majonézová hmota č. 2, ktorú som opäť rozriedila druhou polovicou citrónovej šťavy, čím vznikla základná majonéza. Aby sa majonéza nezrazila je dôležité dbať, aby vaječné žĺtka boli dokonale čerstvé, dôkladne oddelené od bielkov a žĺtka, olej i misa na miešanie mali rovnakú, približne izbovú teplotu. Spotreba oleja sa môže líšiť, je závislá od veľkosti žĺtkov a ich schopnosti, koľko dokážu oleja prijať. Za 30 minút som mala domácu čerstvú majonézu vymiešanú.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz som zo základnej majonézy spravila majonézu okorenenú pridaním plnotučnej horčice, soli, práškového cukru a čerstvo mletého čierneho korenia a všetko som dobre rozmiešala. Majonéza má byť trocha prekorenená, niečo presolená s výraznejšou sladko-kyslou chuťou, lebo zelenina a zemiaky to vsiaknu do seba a potom sa správne ochutia v harmonickom súlade.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K zemiakom som pridala vychladnutú koreňovú zeleninu s hráškom, až teraz som pridala ošúpané jablká, pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm, nie skôr, aby nestmavli a zostali krásne biele.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som spolu premiešala a...

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...po pridaní okorenenej majonézy som zase všetko dôkladne premiešala, asi 150 ml okorenenej majonézy som odložila, lebo zelenina takmer všetku majonézu vsiakne, hotový majonézový šalát som dala na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili všetky chute a v deň podávania som vmiešala odloženú zvyšnú okorenenú majonézu, konzistencia šalátu potom bola akurát taká, ako mala byť a chuť vynikajúca.

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Studený domáci majonézový šalát som podávala k vyprážanej rybe, ktorá s ňou krásne kontrastovala chuťovo i rozdielom teplôt. Tento šalát sa výborne hodí k akejkoľvek vyprážanej zelenine, k vyprážaným hubám, syrom, k vyprážanému kaprovi i k vyprážaným bravčovým rezňom. Je úžasný i sám o sebe s čerstvým pečivom, my sme ho dokonca vyjedali aj len tak, bez ničoho, nevedeli sme sa nabažiť tejto známej lahôdky :D Troška je pracný krájaním surovín a ručnou výrobou domácej majonézy, ale kvalita a chuť sú s ničím nezameniteľné - skúste i Vy, nebojte sa toho, nie je to vôbec ťažké a nebudete ľutovať ani chvíľku :-) Dobrú chuť prajem!

    Môj domáci majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kata
nadhera! priznam sa, ze klasicky majonezovy salat moc nemusim, max od mojej mamy, ktora tam nedava zeler ani hrasok, ale ten tvoj by som si dala hned! :) ukladam do KK, dakujem
1x sumec
eviana
Krásny šalátik si veru spravila milá @pusta , a tá zeleninka všetka tak precízne nakrájaná... ma prekvapilo, že pridávaš zeler aj petržlen, ja len mrkvu, hrášok, uhorku zvyknem dať. Domácu majonézu som kedysi ako dieťa robievala na maminkin príkaz, sa človek namieša, viem, že som to veľmi nemusela, veď aj dnes si prácu zjednodušujem mixérom, no som veru lenivec, ale viem oceniť, že Ty si si s tým tú námahu dala... klobúk dolu, veru takýmto šalátikom by som nepohrdla, aj len taký samotný ho z misky vyjedať... mňam 5* jasných :)
1x sumec
pusta
@kata , to je síce vec zvyku a chuti, ja hrášok sám io sebe tiež veľmi nemusím, ale tu sa priam žiada, je veľmi jemný. okrem toho zeler a jablko chuťovo vynikajúco harmoonizujú spolu i ako celok.
som rada, že by si si dala hned :-))))))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pusta
@eviana , hej, krájala som precízne, to mi trvalo najdlhšie z celého :-)
zeler tam patrí i petržlen - vytvára dokonalú chuťovú harmóniu v spojení s jablkom, blíži sa najviac k francúzskej verzii :-)))))
mne ručné vymiešanie majonézy veľmi vyhovuje, pritom si pri príprave šalátu najviac oddýchnem a potom je to už len hračka.
tu sa nejedná vôbec o lenivosť, ale o poctivý tradičný prístup pri výrobe pravej majonézy doma, nuž a ked sú navyše čerstvé domáce suroviny k dispozícii, dokonca všetky v bio kvalite, bol by iný postup hriechom.
my s mojim najlepším priateľom preferujeme predovšetkým čerstvé a domáce suroviny s tradičným postupom. :-)))))
ked už som tú možnosť u neho mala, rada som mu jeho prosbu splnila :-)
však aj tebe by sa ušlo aj len tak, nie z misky, ale z poriadne veľkej misy vyjedať :D :D :D
dakujem za veľké uznanie i 5*****
eviana
@pusta milá, som sa narehnila, ako pekne mi dopraješ... nie misôčku malú, ale riadnu misisko, mňam ... ďakujem, usmiala si ma :)
pipa
skús moju varenú majonézu, ktorú som pridala nedávno do receptov, dlhšie vydrží
pusta
@pipa , podobnú majonézu, z varených žĺtkov a masla, ostatných prísad, ale bez smotany robievam, ale používam ju na zdobenie.
do tohoto šalátu my máme radi pravú, ručne vymiešanú miešanú, zo surových žĺtkov.
aj tá tvoja je super, ale sem tradičnú a šalát zjeme takmer hned
dakujem aj za tvoj receptík, niekedy vyskúšam. je to od teba veľmi milé :-)
sracz
... hodnotím vysoko pozitívne, milá @pusta a súhlasím s Tvojim vrelým odporúčaním! Robievam podobne už od detstva, ako Ty, od A÷Ž "cu grunt"! ... hej a ozaj úspešne ním podplácam aj obchodníkov z Bieloruska! Mám nos "dovysoka", keď Svetka veľkou PL vyjedáva moju verziu zemšalátu, priamo z "kontajnera", aby ho nemusela niesť domov a tam sa oň podeliť s manželom Sášom!
pusta
milý@sracz -ferikém drágám, šikovný chlapec si ty a dobrý businessman, ked majonézovým šalátom obchodníkov z Bieloruska podplácaš :-)))))
ved aj ja, aj môj najlepší priateľ veľkou PL spolu vyjedáme zemšalát priamo z "kontajnera, aby sme sa s nikým nemuseli deliť :D :D :D
predpokladala som, že ty robíš podobne :-))) a súhlasíš s mojim odporúčaním :-)))
dakujem ti, že ma práve Ty hodnotíš vysoko pozitívne, vzácny môj priateľ.
od teba si to úprimne vážim.
izabella929
super šalátik.-)) keď pridávam do šalátu jabĺčka, vždy pridám aj pražené orechy...takto ma to učil Lacibáči z ATV...ale to iba na vrch, niekoľko, kúskov, aby bolo aj prekvapenie.-)
majkaaaa
robim salat tak isto,len majonezu robim so super pomocnikom tycovym mixerom,pravda vlastnorucne dopestovana zeleninka je naj.
pusta
@majkaaaa , no niet nad čerstvú vlastnoručne dopestovanú zeleninu a domáce čerstvé suroviny, i nad vlastnú čerstvú majonézu :-)
dakujem.
waocipa
ach jaj sama dobrota-Majonézu som ešte nie robila,ale na sviatky spravím podla tvojho receptu manžel i synovia si pochutia @pusta si excelentná kuchárka
mariamka
to je uz dnes rarita doma robit majonezu, ked neboli mixery, vsetko bola rucna praca, zltky, sol, horcica a miesa sa dokola :) a bolo na to treba dvoch,, jeden cicerkom lial olej a druhy trepal o zivot, a ked to nemalo spravne otacky, tak bolo po majoneze,, dakujem za pripomenutie p. @pusta , salat musel byt vyborny
pusta
@mariamka , nie je to až taká rarita robiť doma majonézu, bola by si prekvapená, koľkí ju robia :-) a dokonca ručne - tradičným klasickým spôsobom, netreba na to dvoch :-)))) vôbec som sa pri tom nezapotila, neunavila, práve naopak - oddýchla som si.
nič sa nedeje, každý si môže spraviť podľa seba :-)))))
som rada, že som ti ho pripomenula, šalátik je výborný a ani sa nenazdáme a sú tu Vianoce, ale aj v iné dni ulahodí majonézový šalátik.
dakujem ti.
pusta
@waocipa , poteší ma, ak spravíš podľa môjho receptíku, nebudeš ľutovať, všetci si skvele pochutnáte na vynikajúcom domácom majonézovom šaláte.
sú tu viacerí excelentní kuchári :-) ale veľmi si vážim, že aj mňa si medzi nich zaradila :-)))))
je to pre mňa veľká pocta.
vážim si to a dakujem.
evanaaa
Robievala som si majonézu ale len v mixéri, ručne by som to nedotiahla do konca, ale bola aj taká dobrá, teraz som zlenivela, robím, len ak mám málo tej kúpenej ( ale predsa je domáca lepšia). Zeleninku si tiež varím ale v poslednom čase si najprv uvarím vcelku, trvá to síce dlhšie, nechám trochu vychladnúť a potom sa krája jedna radosť, tiež som sa natrápila krájaním zasurova. Ale si ma naladila, možno si najbližšie aj aj tú majonézu spravím, len neviem, či budú vajíčka čerstvé, toho sa bojím najviac. Predtým som na to nikdy nemyslela, ani ma nenapadlo, žeby som ich mala mať črstvé.
pusta
@evanaaa , ale dotiahla by si majonézu aj ručne úspešne do konca, to mi ver. ja si pri tom práve krásne oddýchnem :-) tú z obchodu by som nikdy nechcela. je už na tebe, či ručne, či s mixérom, podstatou sú práve tie čerstvé vajcia :-) aj tvoj spôsob so zeleninou je fajn.
hej to krájanie za surova, to mi zaberie najviac času, ale je precíznejšie, varím na al dente.
som skutočne veľmi rada, že som ťa naladila :-) a teší ma, že spravíš tento vynikajúci majonézový šalátik.
dakujem.
jozka2
Zeler a petrzlen nedavam ani ja,ale cast mrkvy surovej potriem na hrubom truhadle a cast uvarenej pokrajam na ozdobu .Surova mrkva doda vybornu chut salatu.Toto som videla na navsteve u jednej talianky a odvtedy to tak robim.
katarina64
ja to robím tiež takto,len s tým rozdielom,že zeleninu uvarím v celku a potom ju nahrubo nastrúham....
safran
teší ma @Pusta , že až na pár drobných technologických odlišností, robíme takmer identický recept (u mňa bez práškového cukru)
kukulienka71
tiež sa mi páči,keď je v majonézovom šaláte čo najviac druhov zeleniny,samozrejme vhodne kombinovanej.Tvoj šalát,@pusta ,by mi určite chutil,aj ja dávam trošku cukru,nie každý to má rád,ale mne tam šmakuje.Fakt prácne nakrájaná zelenina,ručne som majonézu miešala aj ja pred 20 rokmi,ruka mi skoro odpadla:-))ale je to úplne iná chuť! @safran ,nádherne lákavý tanier si sem dala predomňa,slinky mi tečú ostošesť!! Obe si zaslúžite pochvalu!
safran
Ďakujem @Kukulienka , varím zeleninu v celku, ako píše @katarina64 , potom krájam ručne ako @Pusta , ak sa chcem vyhrať - tak pripravím nad parou, aby mi do vody neodišlo všetka dobrota so zeleniny, alebo dám iba toľko vody, čo sa "vpije a vyvarí". Domáca majonéza nie je problém, ale túto prípravu vareškou som nepoznala a veru ma, aj keď klobúk dole, neláka. Cukor nepridávam, lebo kvôli zdravotným problémom v rodine ani nesmiem, ale mám na to tajnú fintu :-) aby to v chuti nebolo poznať.
pusta
@safran , ja dávam len toľko cukru, kým nedosiahnem príjemnú sladko-kyslú chuť, my to máme tak radi.
pusta
@saafran , dakujem za nádherné foto, ktoré si pridala :-)
už som skúsila aj z varenej zeleninky v celku, ale to nebolo to pravé orechové, nad parou som ešte nerobila.
a ked už krájam ručne, potom uvarenie zeleniny zase toľko času nezaberie a niet nad vlastnoručne vymiešanú domácu majonézu. pre mňa je tento šalát i ručné vymiešanie domácej majonézy vlastne radosť a relax, mixérom alebo šľahačom pripravená sa jej nevyrovná.
dakujem za uznanie námahy pohrať sa aj s majonézou ručne starým klasickým spôsobom.
čo sa cukru týka, každý vie, prečo ho nemôže použiť a umelé sladidlo zase nemusí.
pusta
@kukulienka71 , pre mňa je ručne krájaná zelenina a ručné vymiešanie klasickej majonézy v podstate odpočinok, máš pravdu, potom aj výsledná chuť je úplne iná, oveľa lepšia.
dakujem za uznanie :-)
inak za precízne ručné krájanie ma pochválil aj môj priateľ a náš mladý, ak varí niečo fajnové, tak ma o krájanie rád poprosí :-)
safran
@Svedka , on nie že je krásny, on je chuťovo výýýborný. Domácu majonézu vždy len metličkou sme robievali, ale to len na Vianoce, keď sa zapoja všetci členovia rodiny, inak to oklamem tyčovým mixérom... @Pusta cukor nedávam, ani žiadne umelé sladidlo ani stéviu :-) Musím vždy robiť 2x, aj na Vianoce aj na Silvestra aj na Veľkú noc. Koľkokoľvek, nikdy ho nie je dosť a to sa v našej rodine robil kedysi veľký "vajling", spisovne (najväčšia ) misa a Spišiaci budú rozumieť ako "šerpenka" :) je sýty, aj bez akejkoľvek prílohy postačí.
pusta
@svedka milá, je to taký starosvetský, poctivý a vynikajúci recept :-) na chuťovo priam úžasný klasický majonézový šalát.
teší ma, že sa ti veľmi páči.
dakujem ti za uznanie, od teba si to veľmi vážim :)
pusta
milá@safran , ja som rozumela tvojim dôvodom a veľmi dobre, uznávam, vtedy he múdrejšie upustiť úplne od sladkého, a to aj ked ide o chuť.
priznám sa, že sa minul celý veľký vajling a väčšina len tak, stále sme chodili bagrovať veľkou lyžicou :DDDD, sem-tam aj pečivo bolo :-)
až tak nám chutil :P
katarina64
čo sa týka zloženia,presne tak to robím i ja,len miesto citrónu dávam trošku octu a zvyknem dať tam i smotanu,sladkú...horčicu kombinujem,trochu našej a trochu francúzskej...ozaj a zeleninu varím v celku a po vychladnutí nastrúham na hrubo,tak isto i cibuľu/nemám rada cibuľu,tak toto je kompromis/,strúham i jablká...pri majonéze som "zlenivela",pred tým šľahala vidličkou,dnes mixér a len prilievam pomaly olej...
michaelamisha
na môj vkus priveľmi prekombinované, no každý podľa svojej chuti, rozhodne ale v našej domácnosti by neprešiel




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia