Môj domáci majonézový šalát (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ má vlastnú čerstvú zeleninu v bio kvalite zo svojej záhrady, poprosil ma o môj majonézový šalát, ktorý zbožňuje z viacerých dôvodov - zeleninu si dopestoval sám a ja vymiešavam majonézu z čerstvých domácich vajec nie mixérom, ale klasicky vareškou zo žĺtkov a z oleja, teda robím čerstvú a domácu priamo pred ním, žiadna kupovaná, pravá domáca majonéza chutí úplne inak ako tá z obchodu, oveľa viac. Možno tento recept príde vhod k blížiacim sa sviatkom, preto ho pridávam.

24 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ráno som uvarila zemiaky v šupke, ešte teplé som ich ošúpala, pokrájala som ich na kocky o hrane asi 1 cm a nechala som ich úplne vychladnúť.
  2. Kým sa zemiaky varili, očistila som čerstvú koreňovú zeleninu, mrkvu, zeler a petržlen som pokrájala na kocky o hrane asi 0,5 cm.
  3. Varila som ich vo vriacej osolenej vode - asi 10 minút.
  4. Pridala som hrášok, je z vlastnej záhrady, čerstvý je vylúpaný a zmrazený, varila som už len 5 minút a uvarenú zeleninu som scedila, nechala úplne vychladnúť.
  5. K zemiakom som pridala domáce uhorky nakladané na sladko-kyslo a pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm.
  6. Pridala som očistenú cibuľu, pokrájanú na malé kocky.
  7. Do guľatej misky som dala 2 čerstvé domáce žĺtky, posolila som ich a poriadne rozmiešala, potom som pridávala po kvapkách olej za stáleho miešania, ked sa pekne spojil so žĺtkami, postupne som prilievala postupne olej tenkým prúdom, usilovne som miešala a dovtedy, kým sa na vareške nevytvoril, akýsi hustý knedlík. Vtedy som základnú majonézovú hmotu č. 1 rozriedila citrónovou šťavou z polovice citróna a celý postup som zopakovala s pridávaním oleja najprv po kvapkách, potom tenkým prúdom, až sa znovu vytvoril akýsi hustý knedlík, - teda základná majonézová hmota č. 2, ktorú som opäť rozriedila druhou polovicou citrónovej šťavy, čím vznikla základná majonéza. Aby sa majonéza nezrazila je dôležité dbať, aby vaječné žĺtka boli dokonale čerstvé, dôkladne oddelené od bielkov a žĺtka, olej i misa na miešanie mali rovnakú, približne izbovú teplotu. Spotreba oleja sa môže líšiť, je závislá od veľkosti žĺtkov a ich schopnosti, koľko dokážu oleja prijať. Za 30 minút som mala domácu čerstvú majonézu vymiešanú.
  8. Teraz som zo základnej majonézy spravila majonézu okorenenú pridaním plnotučnej horčice, soli, práškového cukru a čerstvo mletého čierneho korenia a všetko som dobre rozmiešala. Majonéza má byť trocha prekorenená, niečo presolená s výraznejšou sladko-kyslou chuťou, lebo zelenina a zemiaky to vsiaknu do seba a potom sa správne ochutia v harmonickom súlade.
  9. K zemiakom som pridala vychladnutú koreňovú zeleninu s hráškom, až teraz som pridala ošúpané jablká, pokrájané na kocky o hrane asi 0,5 cm, nie skôr, aby nestmavli a zostali krásne biele.
  10. Všetko som spolu premiešala a...
  11. ...po pridaní okorenenej majonézy som zase všetko dôkladne premiešala, asi 150 ml okorenenej majonézy som odložila, lebo zelenina takmer všetku majonézu vsiakne, hotový majonézový šalát som dala na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili všetky chute a v deň podávania som vmiešala odloženú zvyšnú okorenenú majonézu, konzistencia šalátu potom bola akurát taká, ako mala byť a chuť vynikajúca.
  12. Studený domáci majonézový šalát som podávala k vyprážanej rybe, ktorá s ňou krásne kontrastovala chuťovo i rozdielom teplôt. Tento šalát sa výborne hodí k akejkoľvek vyprážanej zelenine, k vyprážaným hubám, syrom, k vyprážanému kaprovi i k vyprážaným bravčovým rezňom. Je úžasný i sám o sebe s čerstvým pečivom, my sme ho dokonca vyjedali aj len tak, bez ničoho, nevedeli sme sa nabažiť tejto známej lahôdky :D Troška je pracný krájaním surovín a ručnou výrobou domácej majonézy, ale kvalita a chuť sú s ničím nezameniteľné - skúste i Vy, nebojte sa toho, nie je to vôbec ťažké a nebudete ľutovať ani chvíľku :-) Dobrú chuť prajem!