Mňamka zákusok fotorecept

nika28 - bez fotkynika28, 8. apríla 2014
Mňamka zákusok (fotorecept)
Foto: nika28

Mňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Zobraziť celý popisMňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Valentína fantastickú tortu, ktorá v mojom okolí zožala veľký úspech. A tak som tortu preformovala na šťavnatý zákusok vhodný na každý deň. Skúste a možno zachutí aj Vám ;-)

60 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
150 g
120 g
30 g
5 lyžíc
štipka
Želatínová vrstva:
5 ks
2 ks
1000 ml
6 lyžíc
Banánová plnka:
2 ks
600 ml
6 lyžíc
250 g
Šľahačka:
2 ks
500 ml
5 lyžíc
 na posypanie

Postup

  1. 1

    Na začiatok si pripravíme formu na pečenie. Na dno plechu odporúčam použiť papier na pečenie, ľahšie sa potom bude cesto vyklapávať. Bočné strany vymastíme tukom a vysypeme múkou.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka dáme do veľkej misy a trochu osolíme.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na najvyššom stupni mixérom vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme po častiach cukor. Šľaháme dostatočne dlho, aby bol sneh pevný.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne do hotového snehu budeme pridávať žĺtka a po jednej lyžičke olej. Vždy jedno žĺtko a jednu lyžicu oleja, pritom šľaháme mixérom na najnižšom stupni.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento postup opakujem 5x. Dostaneme peknú žltosnehovú masu.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odváženú múku s kakaom preosejeme na vzniknutú masu a pomaly všetko spolu preklepkávame, aby sa nám cesto nezbilo.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú masu vylejeme na pripravený plech, pomaly roztrieme, uhladíme povrch a dáme piecť.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme cca 30 min pri teplote 250 °C. Každá rúra je ale iná, a preto by bolo najlepšie, aby si každá cukrárka ;) pečenie odsledovala a v ten pravý čas, keď bude vidieť ako sa cesto po bokoch odlepuje, plech z rúry vytiahla. Ak by cesto na povrchu rýchlo stmavlo, môžme ho prikryť alobalom. Je dobré upečené cesto preklopiť na podnos naopak, teda prilepeným papierom na pečenie nahor. Ten nakoniec strhneme z cesta.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Banány si pokrájame na tenké plátky, ktoré poukladame na cesto.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po okrajoch korpusu dáme dve vrstvy banánov, aby sa želatína nevylievala.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Želatínova vrstva: Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Odporúčam želatínu na obrázku, je naozaj dobrá a tuhá.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Postupne budeme nalievať na banány hotovú želatínu, vrstvu za vrstvou. Opatrne, aby sa po okrajoch neprelievala.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Banánový krém: V 200 ml mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do 400 ml vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali cukor. Uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a občas premiešame.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Maslo si vyšľaháme a za stáleho miešania po lyžiciach pridávame studený puding.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový banánový krém roztrieme na želatínovú vrstvu.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vo vodnom kúpeli si rozpustíme cca 2 riadky čokolády na varenie s troškou oleja a potom túto zmes pomaly nalievame na okraje torty.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nakoniec si pripravíme šľahačku. Ja zvyknem šľahačku pripraviť tesne pred podávaním. Nie je dobré ju robiť deň vopred, mohla by spadnúť. S lopatkou urobíme na vrch ľubovoľný vzor a nakoniec posypeme lupienkami čokolády. Dobrú chuť :)

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

hanuska
zaujímalo by ma ako sa rozotieral ten krém na želatinu
nika28
Heru mám aj na fotografii, tú som aj použila :)
nika28
HANUSKA: Krém sa mi natieral na želatínu bez väčších problémov. Tip: Krém som "nahádzala" na korpus strategicky /asi 5 kôpok/, a potom som to spojila :)
mimina
Určite je výborný. ukladám. Iné ovocie si neskúsila dať? A ešte - aký veľký plech si použila?
nika28
MIMINA: Neskúšala som iné ovocie, mňa kombinácia kakao a banán dostala,ale ty môžeš skúsiť a potom nám dať vedieť ako to dopadlo. Pokiaľ ide o plech, klasický hlboký, viď. foto. Ale po prvýkrát som korpus piekla vo veľkej srdiečkovej forme na tortu a dopadlo to podobne ako tuto, nechcela som hrubé cesto, tie nemám rada, a toto mi vyšlo tak akurát:)
bbbbejby
Dobry den, pisete, ze 30g masla do cesta a kedy ho mam pridat? Nie som skusena gazdinka a prave teraz idem vyskusat Vas receptik :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha