Mňamka zákusok fotorecept

nika28 - bez fotkynika28, 8. apríla 2014
Mňamka zákusok (fotorecept)
Foto: nika28

Mňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Valentína fantastickú tortu, ktorá v mojom okolí zožala veľký úspech. A tak som tortu preformovala na šťavnatý zákusok vhodný na každý deň. Skúste a možno zachutí aj Vám ;-)

60 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
150 g
120 g
30 g
5 lyžíc
štipka
Želatínová vrstva:
5 ks
2 ks
1000 ml
6 lyžíc
Banánová plnka:
2 ks
600 ml
6 lyžíc
250 g
Šľahačka:
2 ks
500 ml
5 lyžíc
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na začiatok si pripravíme formu na pečenie. Na dno plechu odporúčam použiť papier na pečenie, ľahšie sa potom bude cesto vyklapávať. Bočné strany vymastíme tukom a vysypeme múkou.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka dáme do veľkej misy a trochu osolíme.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na najvyššom stupni mixérom vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme po častiach cukor. Šľaháme dostatočne dlho, aby bol sneh pevný.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne do hotového snehu budeme pridávať žĺtka a po jednej lyžičke olej. Vždy jedno žĺtko a jednu lyžicu oleja, pritom šľaháme mixérom na najnižšom stupni.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento postup opakujem 5x. Dostaneme peknú žltosnehovú masu.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odváženú múku s kakaom preosejeme na vzniknutú masu a pomaly všetko spolu preklepkávame, aby sa nám cesto nezbilo.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú masu vylejeme na pripravený plech, pomaly roztrieme, uhladíme povrch a dáme piecť.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme cca 30 min pri teplote 250 °C. Každá rúra je ale iná, a preto by bolo najlepšie, aby si každá cukrárka ;) pečenie odsledovala a v ten pravý čas, keď bude vidieť ako sa cesto po bokoch odlepuje, plech z rúry vytiahla. Ak by cesto na povrchu rýchlo stmavlo, môžme ho prikryť alobalom. Je dobré upečené cesto preklopiť na podnos naopak, teda prilepeným papierom na pečenie nahor. Ten nakoniec strhneme z cesta.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Banány si pokrájame na tenké plátky, ktoré poukladame na cesto.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po okrajoch korpusu dáme dve vrstvy banánov, aby sa želatína nevylievala.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Želatínova vrstva: Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Odporúčam želatínu na obrázku, je naozaj dobrá a tuhá.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Postupne budeme nalievať na banány hotovú želatínu, vrstvu za vrstvou. Opatrne, aby sa po okrajoch neprelievala.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Banánový krém: V 200 ml mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do 400 ml vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali cukor. Uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a občas premiešame.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Maslo si vyšľaháme a za stáleho miešania po lyžiciach pridávame studený puding.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový banánový krém roztrieme na želatínovú vrstvu.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vo vodnom kúpeli si rozpustíme cca 2 riadky čokolády na varenie s troškou oleja a potom túto zmes pomaly nalievame na okraje torty.

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nakoniec si pripravíme šľahačku. Ja zvyknem šľahačku pripraviť tesne pred podávaním. Nie je dobré ju robiť deň vopred, mohla by spadnúť. S lopatkou urobíme na vrch ľubovoľný vzor a nakoniec posypeme lupienkami čokolády. Dobrú chuť :)

    Mňamka zákusok (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
HANUSKA: Krém sa mi natieral na želatínu bez väčších problémov. Tip: Krém som "nahádzala" na korpus strategicky /asi 5 kôpok/, a potom som to spojila :)
MIMINA: Neskúšala som iné ovocie, mňa kombinácia kakao a banán dostala,ale ty môžeš skúsiť a potom nám dať vedieť ako to dopadlo. Pokiaľ ide o plech, klasický hlboký, viď. foto. Ale po prvýkrát som korpus piekla vo veľkej srdiečkovej forme na tortu a dopadlo to podobne ako tuto, nechcela som hrubé cesto, tie nemám rada, a toto mi vyšlo tak akurát:)

Pridaj komentár k receptu: