Foto: nika28
Mňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Zobraziť celý popisMňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Valentína fantastickú tortu, ktorá v mojom okolí zožala veľký úspech. A tak som tortu preformovala na šťavnatý zákusok vhodný na každý deň. Skúste a možno zachutí aj Vám ;-)
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
150 g |
|
120 g |
|
30 g |
|
5 lyžíc |
|
štipka |
|
Želatínová vrstva: | |
5 ks |
|
2 ks |
|
1000 ml |
|
6 lyžíc |
|
Banánová plnka: | |
2 ks |
|
600 ml |
|
6 lyžíc |
|
250 g |
|
Šľahačka: | |
2 ks |
|
500 ml |
|
5 lyžíc |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Na začiatok si pripravíme formu na pečenie. Na dno plechu odporúčam použiť papier na pečenie, ľahšie sa potom bude cesto vyklapávať. Bočné strany vymastíme tukom a vysypeme múkou.
-
2
Cesto: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka dáme do veľkej misy a trochu osolíme.
-
3
Na najvyššom stupni mixérom vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme po častiach cukor. Šľaháme dostatočne dlho, aby bol sneh pevný.
-
4
Následne do hotového snehu budeme pridávať žĺtka a po jednej lyžičke olej. Vždy jedno žĺtko a jednu lyžicu oleja, pritom šľaháme mixérom na najnižšom stupni.
-
5
Tento postup opakujem 5x. Dostaneme peknú žltosnehovú masu.
-
6
Odváženú múku s kakaom preosejeme na vzniknutú masu a pomaly všetko spolu preklepkávame, aby sa nám cesto nezbilo.
-
7
Hotovú masu vylejeme na pripravený plech, pomaly roztrieme, uhladíme povrch a dáme piecť.
-
8
Pečieme cca 30 min pri teplote 250 °C. Každá rúra je ale iná, a preto by bolo najlepšie, aby si každá cukrárka ;) pečenie odsledovala a v ten pravý čas, keď bude vidieť ako sa cesto po bokoch odlepuje, plech z rúry vytiahla. Ak by cesto na povrchu rýchlo stmavlo, môžme ho prikryť alobalom. Je dobré upečené cesto preklopiť na podnos naopak, teda prilepeným papierom na pečenie nahor. Ten nakoniec strhneme z cesta.
-
9
Banány si pokrájame na tenké plátky, ktoré poukladame na cesto.
-
10
Po okrajoch korpusu dáme dve vrstvy banánov, aby sa želatína nevylievala.
-
11
Želatínova vrstva: Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Odporúčam želatínu na obrázku, je naozaj dobrá a tuhá.
-
12
Postupne budeme nalievať na banány hotovú želatínu, vrstvu za vrstvou. Opatrne, aby sa po okrajoch neprelievala.
-
13
Banánový krém: V 200 ml mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do 400 ml vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali cukor. Uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a občas premiešame.
-
14
Maslo si vyšľaháme a za stáleho miešania po lyžiciach pridávame studený puding.
-
15
Hotový banánový krém roztrieme na želatínovú vrstvu.
-
16
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme cca 2 riadky čokolády na varenie s troškou oleja a potom túto zmes pomaly nalievame na okraje torty.
-
17
Nakoniec si pripravíme šľahačku. Ja zvyknem šľahačku pripraviť tesne pred podávaním. Nie je dobré ju robiť deň vopred, mohla by spadnúť. S lopatkou urobíme na vrch ľubovoľný vzor a nakoniec posypeme lupienkami čokolády. Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu