Mňamka zákusok (fotorecept)

Autor receptu: nika28

Mňamka zákusok som si vymyslela sama. Nie je to síce nejak extra prevratný recept, ale kombináciou nižšie uvedených surovín sa mi podarilo pripraviť na Valentína fantastickú tortu, ktorá v mojom okolí zožala veľký úspech. A tak som tortu preformovala na šťavnatý zákusok vhodný na každý deň. Skúste a možno zachutí aj Vám ;-)

60 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Na začiatok si pripravíme formu na pečenie. Na dno plechu odporúčam použiť papier na pečenie, ľahšie sa potom bude cesto vyklapávať. Bočné strany vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  2. Cesto: Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka dáme do veľkej misy a trochu osolíme.
  3. Na najvyššom stupni mixérom vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme po častiach cukor. Šľaháme dostatočne dlho, aby bol sneh pevný.
  4. Následne do hotového snehu budeme pridávať žĺtka a po jednej lyžičke olej. Vždy jedno žĺtko a jednu lyžicu oleja, pritom šľaháme mixérom na najnižšom stupni.
  5. Tento postup opakujem 5x. Dostaneme peknú žltosnehovú masu.
  6. Odváženú múku s kakaom preosejeme na vzniknutú masu a pomaly všetko spolu preklepkávame, aby sa nám cesto nezbilo.
  7. Hotovú masu vylejeme na pripravený plech, pomaly roztrieme, uhladíme povrch a dáme piecť.
  8. Pečieme cca 30 min pri teplote 250 °C. Každá rúra je ale iná, a preto by bolo najlepšie, aby si každá cukrárka ;) pečenie odsledovala a v ten pravý čas, keď bude vidieť ako sa cesto po bokoch odlepuje, plech z rúry vytiahla. Ak by cesto na povrchu rýchlo stmavlo, môžme ho prikryť alobalom. Je dobré upečené cesto preklopiť na podnos naopak, teda prilepeným papierom na pečenie nahor. Ten nakoniec strhneme z cesta.
  9. Banány si pokrájame na tenké plátky, ktoré poukladame na cesto.
  10. Po okrajoch korpusu dáme dve vrstvy banánov, aby sa želatína nevylievala.
  11. Želatínova vrstva: Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Odporúčam želatínu na obrázku, je naozaj dobrá a tuhá.
  12. Postupne budeme nalievať na banány hotovú želatínu, vrstvu za vrstvou. Opatrne, aby sa po okrajoch neprelievala.
  13. Banánový krém: V 200 ml mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do 400 ml vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali cukor. Uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a občas premiešame.
  14. Maslo si vyšľaháme a za stáleho miešania po lyžiciach pridávame studený puding.
  15. Hotový banánový krém roztrieme na želatínovú vrstvu.
  16. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme cca 2 riadky čokolády na varenie s troškou oleja a potom túto zmes pomaly nalievame na okraje torty.
  17. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Ja zvyknem šľahačku pripraviť tesne pred podávaním. Nie je dobré ju robiť deň vopred, mohla by spadnúť. S lopatkou urobíme na vrch ľubovoľný vzor a nakoniec posypeme lupienkami čokolády. Dobrú chuť :)