Strojčekové pečivo
Strojčekové pečivo

Mlynčekové tyčinky

mojaradost - bez fotkymojaradost, 16. decembra 2017

Recept mám už veľmi dávno z rodičovského domu, piekla ich už moja mamička. Sú výborné, krehké, vhodné na Vianoce.

50
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
650 g
500 g
5 bal.
1 ks
250 g
Ďalšie suroviny:
 podľa potreby
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknutý Palmarin, Zlatý klas, vajce, práškový cukor a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme postáť v chladničke 1 až 4 hodiny.

  2. 2

    Na mlynček na mäso pripevníme tvoriacu formičku a formujeme tyčinky dĺžka asi 6 cm. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C 5-7 minút, aby zostali bledé. Údaje sú orientačné. Necháme ich vychladnúť.

  3. 3

    Spájame po dva kusy ríbezľovým lekvárom, ja som použila môj domáci. /Lekvár môže byť aj iný, aký máte k dispozícii./ Polevu rozpustíme a konce postupne namáčame do čokolády. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

torticka
Toto iste sme robili vlani. Su dobre, maju taku vanilkovu chut. Dnes sme tiez robili strojkove, ale s orechami. Su tiez take jemnucke.
haji
Dělávala jsem něco podobného, s maizenou. Strojkové jde hezky od ruky. Můj recept končil větou:
"Vydrží dlouho křehké." Tak jsme tu větu s babičkou přesunuly do názvu. Nikdy nevydržely. Mizely extrémně rychle. Pekly jsme je s babičkou i ze dvou mega dávek a posílaly bráchovi na vojnu. Byla to jediná možnost, aby mu něco zůstalo. Psal: "Pošlete něco malého a ať je toho moc. Všichni se na to vrhnou a tak mi na dně krabice alespoň něco zůstane."
katka78
Naše obľúbené "mašinkové". Vydarili sa ti pekne, ja nemám rada, keď sú zospodu pripálené, nesmú byť ani trochu "hnedé", ty ich máš parádne.
alex37
Sú naozaj výborné aj naša mamina ich doteraz pečie a takto. U nás nie je stôl na mlynček :-)
evanaaa
Dobre vypadajú, tyčinky, pripomínajú mi tie krehké linecké rožky z Lídla, tiež zlepované lekvárom, občas som ich kupovala, ale takýmto doma robeným sa iste nevyrovnajú.
mamamaria1
Veľmi dobré, ja ich síce nemám rada, ale doma sme ich mali každé (akékoľvek) sviatky a aj moje deti sa idú nimi skoro až zadrhnúť. Ale keďže je toho cesta naozaj požehnane, tak ja ho rozdelím na tretiny. Jednu nechám takto čistú, do druhej kakao a tretej orechy. Najlepšie sú posledné kúsky zo zvyškov všetkých troch ciest :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia