Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka

mimit - fotkamimit, 24. novembra 2013
Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka
Foto: mimit

Moja nasada na masovy mlyncek, ktorou sa robi toto pecivo, ostala v mojom rodisku, Trnave, takze som to chcela vyskusat aj bez nej. Tvar Zobraziť celý popisMoja nasada na masovy mlyncek, ktorou sa robi toto pecivo, ostala v mojom rodisku, Trnave, takze som to chcela vyskusat aj bez nej. Tvar je to predsa jednoduchy a mozno si usetrim aj trochu casu, nevahala som teda. Zo vsetkych receptov, ktore mam, som sa vratila k naozajstnej klasike a ku kvalitnym surovinam. Posudte samy.

30
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

375 g
250 g
125 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Tento recept je klasika z receptov, ktore hovoria, ze pomer muky, masla a cukru ma byt 3:2:1. Z múky, kocky masla, praskoveho cukru a dvoch zltok teda vypracujeme cesto. Dame ho na chvilu odlezat do chladnicky. Kedze nedavam margarin, ale maslo, radsej aspon na hodinu.

  2. 2

    A tu prichadza na rad cast bez pouzitia mlynceka a nasady. Cesto si rozvalkame na hrubku priblizne 0,4 cm a naznacime si na neho mriezku. Mne sa osvedcilo 1,5x8 cm. Prvy raz som pouzila pravitko, ostatne razy sa to da naozaj odhadnut, ale aj to meranie je iba preto, aby malo vsetko pecivo rovnaku dlzku. Radielkom som si rozdelila cesto a ako je na fotke zobrazene, pomockou na pecenie (to zlte od firmy zenker) som vzdy podobrala 4-5 ks s preniesla na plech vystlany papierom na pecenie. Bolo to rychlo. Treba ale dbat na dostatocne rozostupy, cesto sa roztiahne do sirky.

    Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som na 180 stupnov, zhruba 15 minut, ale s mojou rurou mam skusenost, ze pecie "slabsie" ako je uvedene v mnohych receptoch, takze doba pecenia sa u mna predlzuje. Podstatne je, aby pecivo nezhnedlo. Musi zostat blede, upecene je, ked len velmi malo zruzoveju okraje a povrch je uz pevny.

    Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka - obrázok 3
  4. 4

    Nechame vychladnut, zlepime dzemom (u nas je najoblubenejsi jahodovy a ceresnovy) a potom okraje macame v cokolade roztopenej nad parou, necham dobre odkvapkat kym polozim, aby zaschla. Najskor namacame jednu stranu, potom druhu.

    Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
suché druhy pečiva máme najradšej, mašinkové som veru dávno nepiekla, pekne si to vymyslela
eviana
Výborný nápad, musím Ťa veľmi pochváliť. Toto pečivko je u nás tradične pri všetkých sviatkoch a hádam najobľúbenejšie. Takto sa dá aj bez mäsového mlynčeka spraviť, ďakujem za super radu. Určite budem praktikovať, 5*
amelie
veľmi pekné a určite aj veľmi chutné sušienky. Výborný nápad, ako si poradiť bez strojčeka, @mimit :-), skúsim to:-)
anina6
aj mne sa tvoje pečivko veľm páči, uložené. díky za recept.
elka21
ja namáčam iba jednu stranu a voláme to zápalky
afataga
ja len nechapem, ze preco pises, ze si sa vratila ku klasike a kvalitnym surovinam a potom to zabijes margarinom
mimit
@afataga neviem o tom, ze by som mala v recepte margarin, prave naopak, mam tam maslo. Prosim, citaj, kym napises nieco.
mimit
@mata3636 podla komentarov nad tebou tento recept niekomu pomohol. Preto sem predsa recepty pridavame. Ved ja nehovorim, ze som jedina, co to tak robi.
mimit
Vsetkym ostatnym dakujem za mile komentare. Potesili ste ma a sprijemnili mi den.
mimit
@marijanna ani nevies, ako si ma svojim komentarom potesila, pozrela som si tvoju kk a mas tam okrem inych jeden uzasny recept (na Sarmu!). Mam chorvatsku kamaratku, ktora mi o tomto u nich tradicnom vianocnom recepte rozpravala.
mata3636
@mimit - mne len prišli úsmevné tie komentáre. Pozastavovať sa nad tým, že Ti napadlo klasické linecké cesto pokrájať na tyčinky a nie vykrojiť z neho kolieska, kvietky, hviezdičky, zvončeky... To mi prišlo ako objavenie teplej vody a nie Tvoj rcp. Tvoje tyčinky sú pekné, úhľadné, akoby ich "jedna mater mala" :-)
afataga
mala si tam povodne napisane, ze nedavas maslo, ale margarin a potom si to prepisala, vies, ze to tak bolo
mimit
V surovinach som mala maslo. Aj v recepte bolo pisane pridame kocku masla. Ale pomylila som sa v tej poslednej vete bodu 1. Chcela som napisat ze kedze nedavam margarin, ale maslo..ale napisala som to nechtiac naopak. Takze bol to omyl ale nebol v recepte margarin. Upozornila ma na tu chybu eviana, keby si piekla podla receptu urcote nepridas margarin, kedze tam nebol. Ja sa nesnazim to zahovorit. Ja som si to nevsimla. Je trapne, ako sa niketo stale snazi hladat chyby. Necudujem sa, ze niektori zmazu svoj profil aj recepty. Ved recepty inych sa pozerat daju, akurat popri malej dcere si robim robotu, ze po nociach pridavam recepty, lebo inokedy nemam cas a oberam sa o spanok. Toto bol moj posledny recept.
eviana
@mimit , toto dôverne poznám, myslím jedno a poviem druhé... hlavne keď mi myšlienky bežia po ďalšej linke :) Do strojčekového pečiva sa aj u nás - a tiež som z Trnavy - dávalo vždy poctivé maslo :)
Jedno upozornenie určite nie je dôvodom na to, aby si na Varechu zanevrela. Ja sa už teraz teším na ďalšie Tvoje recepty :)
eviana
@mimit , a vieš čo mi ešte napadlo, že u nás sa robilo strojčekové aj z tohto Tvojho cesta a potom je ešte jedna verzia so zlatým klasom? Tie poznáš? Tiež sú skvelé. Ak budeš chcieť, daj vedieť, pošlem Ti recept, keď už máš ten skvelý gríf na ne. Ja idem na ne asi budúci týždeň, pomaličky zacnem suché pečivo piecť :)
cupcake
Neber to tak osobne, preklepy sa stavaju. Ja som rada, ze si mi dala radu, ako urobit tycinky bec pouzitia mlynceka, lebo ho tu nemam a ked ho chcem, tak musim otravovat kamaratku, ta ma taky storocny, ale pracuje, lenze pecieme obe asi v rovnakom case, tak potom cakam, kym pridem na radu. Tak vidis, mna si napadom potesila. Prajem prijemne pecenie .
ocko
uzastny napad urcite budu na vianocnom stole si sikulka..
medovnicek
s tým nápadom bez strojčeka sa mi to veľmi páči, toto pečivo miluje moja sestra a aj ja ho mám veľmi rada:)
bedomedo60
dobrý nápad netreba sa moriť z mlynčekom skúšal som to bolo to šikovne urobené a pár kucov som nezlepil ale dal na vrch citrónovú polevu a i to bolo mňamkové
jezibabka
Mna tento recept velmi potesil,pretoze strojcekove pecivo milujem a nikdy by mi nenapadlo to cesto rozvalkat......takto si ho mozem urobit aj bez strojceka a bez obav,ze sa nevydari
Je mi ale smutno ,ked citam niektore komentare,ze ludia dokazu byt este aj pri debate o vianocnom pecive na seba neprijemni.....
mimit
Dakujem vsetkym, ktorym sa recept paci. V den, ked som napisala ze uz nechcem prispievat receptami, sa toho vela udialo. Aj zleho. Ja osobne recept, ktory sa mi nie ze nepaci, ale viem, ze ho nechcem vyskusat, nikdy nehodnotim ani malo hviezdickami, ani zlym komentarom. Ved kazdy sme iny, tyka sa to tak vyberu partnera, hudby, oblecenia, ako aj chuti. Je tu vela milych ludi, ktori ma vela svojimi receptami naucili, a preto som sa im chcela odvdacit tym, ze im zase zverejnim tie svoje. Ved v mojej kk je viac ako 400 receptov a pozeram si ich kazdy den, ked neviem, co uvarit ci upiect. Takze dakujem. A vsetkym prajem pekny vecer.
radost
@mimit
veľmi múdro..zrelo..s nadhľadom si poukladala tieto posledné písmenká..pohladili mi dušu...ži s radosťou..:-)
klaura
chválim recept i nápad ... dobré pečivko to je ... :)
z neprajníkov si nič nerob ... sú všade ... voľakedy som na varechu chodila často a bola som aktívnou prispievateľkou ... atmosféra sa tu ale hodne zmenila ... niektoré komenty k tvojmu receptu sú toho dôkazom ... netvrdím však, že musíme iba chváliť ... recept ktorý sa mi nepáči, alebo mi nesedí jednoducho preskočím ... iní môžu mať odlišný názor ...
prajem ti krásne sviatky ... :)
amalka
dakujem za receptik, ktorym prispejes k nasim sviatkom :)
mimit
@klaura dakujem za podporu. Ja mam varechu velmi rada, ale niektore komentare vedia cloveka rozladit.
soni50
Mimit, ani nevieš akú radosť si mi spravila s týmto receptom, vlastne zachránila si moje cesto. Roky robievam toto pečivo a tento rok som si naraz vážila suroviny na dve rozličné cestá. Až keď som "strojčekové" cesto vypracovávala a zdalo sa mi veľmi husté, som si uvedomila, že som pridala viac múky a cukru. Šla som to zachraňovať pridaním trošky mlieka. Aj tak je hutné na to, aby som to tvarovala cez mlynčekovú ozdobnú násadku. Tak som si šla na internete vyhľadať, ako by som mohla inak spracovať cesto. A našla som záchranu :o)))
Takže idem zrealizovať tvoj bezstrojčekový návod.
Ináč ja potom namáčané konce do čokolády ešte nestuhnuté zvyknem obaľovať v kokosovej múčke, má to potom taký zimný vzhľad.
1x mimit
marika21
Mimit nedaj sa odradiť. Máš dobrú fantáziu. Rada sem chodím a prezerám si recepty. Tiež som znechutená z niektorých komentárov. Hoci sa to netýka mňa, ale sa mi to nepáči. Nevšímaj si neprajníkov, preskoč nepríjemný komentár-ignoruj to. Neodpovedaj im. Tým, že budeš to komentovať-obhajovať sa,tým viac ich to baví, budú zbytočne rýpať. Takéto recepty ako je tento sa mi páčia. Sú trvanlivé. Je fakt dobré , keď si pomôžeme, poradíme. Neprajníci, závistlivci vždy boli aj budú. Dobrý recept si šikovná.
ebaka
Pripájam sa k zástupu spokojných varecháčov-:)))) vytešujem sa,že môžem urobiť obľúbené strojčekové bez strojčeka -:)) veľké díííík za radu,Mimit
2x harpo a mimit




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia