Foto: mimit
Moja nasada na masovy mlyncek, ktorou sa robi toto pecivo, ostala v mojom rodisku, Trnave, takze som to chcela vyskusat aj bez nej. Tvar Zobraziť celý popisMoja nasada na masovy mlyncek, ktorou sa robi toto pecivo, ostala v mojom rodisku, Trnave, takze som to chcela vyskusat aj bez nej. Tvar je to predsa jednoduchy a mozno si usetrim aj trochu casu, nevahala som teda. Zo vsetkych receptov, ktore mam, som sa vratila k naozajstnej klasike a ku kvalitnym surovinam. Posudte samy.
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Tento recept je klasika z receptov, ktore hovoria, ze pomer muky, masla a cukru ma byt 3:2:1. Z múky, kocky masla, praskoveho cukru a dvoch zltok teda vypracujeme cesto. Dame ho na chvilu odlezat do chladnicky. Kedze nedavam margarin, ale maslo, radsej aspon na hodinu.
- 2
A tu prichadza na rad cast bez pouzitia mlynceka a nasady. Cesto si rozvalkame na hrubku priblizne 0,4 cm a naznacime si na neho mriezku. Mne sa osvedcilo 1,5x8 cm. Prvy raz som pouzila pravitko, ostatne razy sa to da naozaj odhadnut, ale aj to meranie je iba preto, aby malo vsetko pecivo rovnaku dlzku. Radielkom som si rozdelila cesto a ako je na fotke zobrazene, pomockou na pecenie (to zlte od firmy zenker) som vzdy podobrala 4-5 ks s preniesla na plech vystlany papierom na pecenie. Bolo to rychlo. Treba ale dbat na dostatocne rozostupy, cesto sa roztiahne do sirky.
- 3
Piekla som na 180 stupnov, zhruba 15 minut, ale s mojou rurou mam skusenost, ze pecie "slabsie" ako je uvedene v mnohych receptoch, takze doba pecenia sa u mna predlzuje. Podstatne je, aby pecivo nezhnedlo. Musi zostat blede, upecene je, ked len velmi malo zruzoveju okraje a povrch je uz pevny.
- 4
Nechame vychladnut, zlepime dzemom (u nas je najoblubenejsi jahodovy a ceresnovy) a potom okraje macame v cokolade roztopenej nad parou, necham dobre odkvapkat kym polozim, aby zaschla. Najskor namacame jednu stranu, potom druhu.
- 2
Jedno upozornenie určite nie je dôvodom na to, aby si na Varechu zanevrela. Ja sa už teraz teším na ďalšie Tvoje recepty :)
varecha.pravda.sk/recepty/krehke-kolaciky-fotorecept/1192...
Je mi ale smutno ,ked citam niektore komentare,ze ludia dokazu byt este aj pri debate o vianocnom pecive na seba neprijemni.....
veľmi múdro..zrelo..s nadhľadom si poukladala tieto posledné písmenká..pohladili mi dušu...ži s radosťou..:-)
z neprajníkov si nič nerob ... sú všade ... voľakedy som na varechu chodila často a bola som aktívnou prispievateľkou ... atmosféra sa tu ale hodne zmenila ... niektoré komenty k tvojmu receptu sú toho dôkazom ... netvrdím však, že musíme iba chváliť ... recept ktorý sa mi nepáči, alebo mi nesedí jednoducho preskočím ... iní môžu mať odlišný názor ...
prajem ti krásne sviatky ... :)
Takže idem zrealizovať tvoj bezstrojčekový návod.
Ináč ja potom namáčané konce do čokolády ešte nestuhnuté zvyknem obaľovať v kokosovej múčke, má to potom taký zimný vzhľad.