Millefeuille s vanilkovým krémom a jahodami

sisok - fotkasisok, 9. júna 2013
Millefeuille s vanilkovým krémom a jahodami
Foto: sisok

MILUJEM takéto chrumkavé, sladké a svieže dezerty. Vždy robím trochu viac tohto vanilkového krému, lebo ho proste milujem a dá sa pouźiť do iných Zobraziť celý popisMILUJEM takéto chrumkavé, sladké a svieže dezerty. Vždy robím trochu viac tohto vanilkového krému, lebo ho proste milujem a dá sa pouźiť do iných príprav.

TIP: Ak nenájdete filo cesto, použite buď cesto, ktoré sa používa na samosy alebo lístkové cesto.

6
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

6 listov
30 g
50 g
200 g
Na krém:
25 cl
2 ks
10 cl
50 g
1 ks
25 g




Postup

  1. 1

    V prvom rade si musíme pripraviť krém a mať poruke lízačov, ktorí sa postarajú o predčistenie a "odstránenie zbytkov" krému za pomoci prstov :)

    Do hrnca vylejeme mlieko, pridáme otvorený vanilkový struk, z ktorého sme vybrali semiačka a tie sme tiež šupli do mlieka. Privedieme pomaly k varu, ale pozor, aby sa mlieko nepripieklo.

    Medzičasom si poriadne vymiešame vajíčka s cukrom. Keď sú poriadne vymiešané, pridáme hladkú múku a poriadne vmiesime.

  2. 2

    Keď sa na mlieku začnú ukazovať prvé známky bubliniek, odstavíme z ohňa (ten necháme zapnutý, hneď sa k nemu vrátime), vyberieme prázdny vanilkový struk (ja ho potom dávam do mlieka, ktoré si dáme na druhý deň na raňajky, aj napriek prevareniu je tento struk plný chuti a vône :) a do mlieka vlejeme zmes vajíčok-cukru-múky. Poriadne premiešame a vrátime späť na sporák. Miešame a keď začne mlieko vrieť, odstopujeme si 3 minúty od bodu varu. Počas týchto 3 minút treba miešať, aby sa nepripieklo a aby sa nevytvorili hrudky. Takýto hustý vanilkový krém odstavíme, vylejeme do vhodnej nádoby a krém prikryjeme potravinovou fóliou (fólia musi byť priam nalepená na krém). Je to dôležité, aj keď to tak nevyzerá - keď iba prikryjeme nádobu, na kréme sa vytvorí klasická "kožička". Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Kým krém vychladne, vyšľaháme si šľahačku z plnotučnej smotany (tekutej šľahačky s mininálnym obsahum tuku 35%) a môžme ju trošku dochutiť cukrom. Vložíme do chladničky a necháme schladiť.

    Vychladnutý krém odkryjeme, premiešame, aby sa trochu uvolnila, lebo nám stuhla a až potom jemne vmiešame šľahačku z chladničky. Celý krém vložíme do cukrárenského vrecka a vložíme do chladničky.

  4. 4

    Na millefeuille

    Rúru predhrejeme na 220°C.

    Maslo si rozpustíme v mikrovlnke spolu s cukrom. Jeden list cesta filo natrieme rozpusteným maslom s cukrom a prikryjeme druhým listom cesta. Opakujeme 3-krát čiže na konci dostaneme 3 kôpky po 2 listoch.

    Z takto pripravených listov vyrežeme 18 rovnakých obdĺžnikov (čiže z jednej kôpky po 2 listoch bude 6 obdĺžnikov). Položíme na plech a zaťažíme druhým plechom. Vložíme do rúry na 4-6 minút - spoznáte podľa sfarbenia. Keď sú listy zlatisté, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  5. 5

    No a už zostáva iba servírovanie.

    Jeden obdĺžnik položime na tanier, celý pokryjeme vanilkovým krémom, prikryjeme druhým obdĺžnikom, môžme dať trošku krému (ale nemusíme) a HLAVNE čerstvé ovocie nakrájane nadrobno. Prikryjeme tretím obdĺžnikom a posypeme troškou práškového cukru.

    Degustujeme! :)

Diskusia k receptu

katkat
umelecke dielo :) hned by som sa ponukla, aj ja mam rada taketo fajnove dezerty :)
sisok
@katkat - dakujem :) skoda, ze si prestala davat receptiky, ten porovy krem s kokosovym mliekom a limetkou je inspirujuci :)
katkat
@sisok si zlata :) bohuzial teraz na to vobec nemam cas, ale snad si ho jedneho dna najdem:)
valeri
Lákavý dezert, hoci cesto filo vôbec nepoznám, ale skúsim ho v obchodoch pohľadať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia