Foto: salinka
Recept pochádza z rakúskeho časopisu, kde má názov Medový koláč-Nikolaus. Množstvo uvádzam podľa receptu, ja som robila len z polovičnej dávky.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame do peny s jednou kopcovitou lyžicou práškového cukru.
-
2
Med na slabom plameni ohrejeme. Nesmie variť! Za občasného premiešania necháme vychladnúť na vlažný. (Tento bod som úplne nepochopila:-)
-
3
Med primiešame k žĺtkom.
-
4
K preosiatej múke pridáme sódu a citrónovú šťavu. Pridáme k zmesi.
-
5
Bielky vyšľaháme s cukrom a primiešame k medovému cestu.
-
6
Cesto dáme na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Ja som piekla len z polovičnej dávky, použila som menší plech. Nevzdávajte sa, cesto je veľmi tuhé a tak ho musíte presvedčiť mokrými rukami:-) Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňov asi 40 minút.
-
7
Upečené cesto necháme vychladnúť. Pokrájame na trojuholníky.
-
8
V pôvodnom recepte to nebolo, ale ja som poprekrajovala perníčky ešte pozdĺž, lebo sa mi zdali hrubé. Natrela som ich ríbezľovým džemom.
-
9
Pripravíme si cukrovú polevu a pomocou striekačky zdobíme: lem čiapky, oči, bradu a fúzy.
-
10
K cukrovej poleve primiešame červenú potravinársku farbu a domaľujeme čiapku. Koláčiky necháme 2-3 dni postáť. Dobrú chuť a veľa zábavy:-)
@valeri , máš pravdu. Ja si musím počkať na vnúčatko:-)
@luss , ja ich idem tiež podarovať.
@izabelka , ďakujem ti veľmi pekne:-)
@ywett , aktuálne som sa prispôsobila atmosfére:-) Ale fotka je z minulého roka:-)))
@havino. medzi nami... bola som skeptická, či z toho cesta niečo vôbec vykúzlim. Bolo to fakt husté:-) Chcela som pridať mlieko, ale napokon som sa držala receptu a myslela na to, že keď bude najtvrdšie, zjedia zvieratká:-))) Ale podarilo sa!
milí sú..verím-že každému radosť prinesú...:-)
@dakujem za rýmovačku:-)