Mikuláš fotorecept

salinka - fotkasalinka, 1. decembra 2013
Mikuláš (fotorecept)
Foto: salinka

Recept pochádza z rakúskeho časopisu, kde má názov Medový koláč-Nikolaus. Množstvo uvádzam podľa receptu, ja som robila len z polovičnej dávky.

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
4 PL
500 gr
1 ČL
1 ks
250 gr
4 ks
Na zdobenie:




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame do peny s jednou kopcovitou lyžicou práškového cukru.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Med na slabom plameni ohrejeme. Nesmie variť! Za občasného premiešania necháme vychladnúť na vlažný. (Tento bod som úplne nepochopila:-)

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Med primiešame k žĺtkom.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K preosiatej múke pridáme sódu a citrónovú šťavu. Pridáme k zmesi.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bielky vyšľaháme s cukrom a primiešame k medovému cestu.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto dáme na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Ja som piekla len z polovičnej dávky, použila som menší plech. Nevzdávajte sa, cesto je veľmi tuhé a tak ho musíte presvedčiť mokrými rukami:-) Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňov asi 40 minút.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené cesto necháme vychladnúť. Pokrájame na trojuholníky.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V pôvodnom recepte to nebolo, ale ja som poprekrajovala perníčky ešte pozdĺž, lebo sa mi zdali hrubé. Natrela som ich ríbezľovým džemom.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si cukrovú polevu a pomocou striekačky zdobíme: lem čiapky, oči, bradu a fúzy.

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K cukrovej poleve primiešame červenú potravinársku farbu a domaľujeme čiapku. Koláčiky necháme 2-3 dni postáť. Dobrú chuť a veľa zábavy:-)

    Mikuláš (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

salinka
@margaretka , ani sa nedá povedať, že "vyliať". Cesto bolo veľmi husté. Aj upečené cesto bolo tuhé, ale dnes už mäkne:-)
@valeri , máš pravdu. Ja si musím počkať na vnúčatko:-)
danda3
Milá @salinka , krásny recept, mám rada medové pečivo, tento rok by som chcela robiť vianočné pečivo len medové, ale či sa to podarí, neviem. ♥
luss44
akí milí Mikuláši :) už len každého zabaliť do celofánu s ozdobnou stužkou a pridať do mikulášskeho balíčka. Určite lepší ako kupované perníky s mikulášskym motívom - nenašla som v obchode ani jeden mäkký... asi to vyriešim takto, vďaka za tip
salinka
@danda ďakujem. Ja idem robiť (okrem iného:-) zase tvoje gaštanovo-orechové guľky. Mali veľký úspech.
@luss , ja ich idem tiež podarovať.
danda3
@salinka To ma teší, ak stihnem, budú aj u nás, minulý rok som ich robila na poslednú chvíľu, ale stihla som, momentálne prerábame byt úplne od podlahy, takže pečenie teraz nehrozí ani vianočná výzdoba, snáď to stihneme do Vianoc (musíme), takže sem si chodím oddýchnuť. Pekný zbytok nedele želám.♥
salinka
@danda , tak to si viem predstaviť,koľko máš roboty. Ale budeš mať na Vianoce pekný, voňavý domček:-) Aj tebe prajem peknú adventnú nedeľu.
@izabelka , ďakujem ti veľmi pekne:-)
elixir
To je rozkošné, tiež som videla podobný recept, vyzerá to veselo :)
ywett
to je nápadité a krásne, tiež aj úvodné foto aj to čo máš pri nicku :)
havino
pekne si sa pobavkala, vyhrala. Salinka je bohovská pod stromčekom :-), chutní sú mikulášikovia, cesto sa mi pozdáva, uložím, 5*
salinka
@ywett , ďakujem:-)
@havino. medzi nami... bola som skeptická, či z toho cesta niečo vôbec vykúzlim. Bolo to fakt husté:-) Chcela som pridať mlieko, ale napokon som sa držala receptu a myslela na to, že keď bude najtvrdšie, zjedia zvieratká:-))) Ale podarilo sa!
eviana
@salinka , jejkoooo... to si krásne vymyslela, tlieskam a všetky hviezdy posielam od nadšenia z Tvojej kreativity :)
medovnicek
ja mám týchto zlatých mikulášikov tiež odložených z nejakého časopisu, ale ešte neprišiel rad ich vyskúšať, tebe sa veľmi vydarili, sú zlatí a nápadití - budem ich musieť konečne aj ja vyskúšať
mariamka
neskutocne mile :) ti fuzati strykovia Mikulasi, taki spravne "napajedeni" nevraviac, ze to cesto musi byt naozaj chutne, ale kto by to jedol? :) ukladam a hlasujem za vitaza 12/2013 :)
salinka
@mariamka , vdaka:-) Ja mám problém zjest pekne zdobené medovníčky. A tvoja nominácia ma nesmierne teší:-)))))
@dakujem za rýmovačku:-)
luss44
@salinka , vyskúšala som Tvojich Mikulášov a sú perfektní, zvláštne že ja som cesto nemala vôbec tuhé, pekne sa dalo rozotrieť na papier, pridala som len trochu perník.korenia, inak presne podľa rcp. Robila som len polovičnú dávku, vyšlo mi 12 krásne mäkkých perníkových Mikulášov :) Piekla som ich dcére do školy na vianočné trhy, mali tam veľký úspech. ďakujem za skvelý rcp, perník aj taký samotný bol veľmi chutný.
salinka
@lussinka , to si ma ale veľmi potešila, že si vyskúšala recept a bola spokojná:-))) Vyčarovala si ich veľmi pekne:-) Tak ja som asi niekde urobila chybu, lebo som mala to cesto veľmi tuhé, musela som ho rukou "upatlať" na plech:-) S tým perníkovým korením je to super nápad, na budúci rok vyskúšam! Ešte raz dík za info, aj fotku. Prajem celej tvojej rodinke prekrásne a pokojné Vianoce:-)
luss44
neviem, prečo mi nejde pridať rovno fotka... možno adminom by to šlo z linku, ja v tomto nie som doma...
salinka
Ja tiež nie som v počítačovej technike veľmi zdatná, ale my sa zase vieme obracať v kuchyni, nemôžme vedieť všetko:-)))))
luss44
milá @havino dakujem veľmi pekne, to sú moji fešáci :) adminka andrejka - tiež ďakujem a prajem krásne Vianoce všetkým. odchádzam spať dojatá :)
silvia16
Súper recept. A môžem ho robit aj s detmi. Takže sa ide na to. 5 hviezdičiek odomňa.
salinka
Jeeeej, kde si teraz "vyňúrala" mojich Mikulášov? To ma veľmi teší, že sa ti páčia. Ďakujem:-)