Mikuláš (fotorecept)
Autor receptu: salinka
Recept pochádza z rakúskeho časopisu, kde má názov Medový koláč-Nikolaus. Množstvo uvádzam podľa receptu, ja som robila len z polovičnej dávky.
8 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Žĺtky vymiešame do peny s jednou kopcovitou lyžicou práškového cukru.
- Med na slabom plameni ohrejeme. Nesmie variť! Za občasného premiešania necháme vychladnúť na vlažný. (Tento bod som úplne nepochopila:-)
- Med primiešame k žĺtkom.
- K preosiatej múke pridáme sódu a citrónovú šťavu. Pridáme k zmesi.
- Bielky vyšľaháme s cukrom a primiešame k medovému cestu.
- Cesto dáme na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Ja som piekla len z polovičnej dávky, použila som menší plech. Nevzdávajte sa, cesto je veľmi tuhé a tak ho musíte presvedčiť mokrými rukami:-) Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňov asi 40 minút.
- Upečené cesto necháme vychladnúť. Pokrájame na trojuholníky.
- V pôvodnom recepte to nebolo, ale ja som poprekrajovala perníčky ešte pozdĺž, lebo sa mi zdali hrubé. Natrela som ich ríbezľovým džemom.
- Pripravíme si cukrovú polevu a pomocou striekačky zdobíme: lem čiapky, oči, bradu a fúzy.
- K cukrovej poleve primiešame červenú potravinársku farbu a domaľujeme čiapku. Koláčiky necháme 2-3 dni postáť. Dobrú chuť a veľa zábavy:-)