Mikuláš (fotorecept)

Autor receptu: salinka

Recept pochádza z rakúskeho časopisu, kde má názov Medový koláč-Nikolaus. Množstvo uvádzam podľa receptu, ja som robila len z polovičnej dávky.

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Žĺtky vymiešame do peny s jednou kopcovitou lyžicou práškového cukru.
  2. Med na slabom plameni ohrejeme. Nesmie variť! Za občasného premiešania necháme vychladnúť na vlažný. (Tento bod som úplne nepochopila:-)
  3. Med primiešame k žĺtkom.
  4. K preosiatej múke pridáme sódu a citrónovú šťavu. Pridáme k zmesi.
  5. Bielky vyšľaháme s cukrom a primiešame k medovému cestu.
  6. Cesto dáme na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Ja som piekla len z polovičnej dávky, použila som menší plech. Nevzdávajte sa, cesto je veľmi tuhé a tak ho musíte presvedčiť mokrými rukami:-) Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňov asi 40 minút.
  7. Upečené cesto necháme vychladnúť. Pokrájame na trojuholníky.
  8. V pôvodnom recepte to nebolo, ale ja som poprekrajovala perníčky ešte pozdĺž, lebo sa mi zdali hrubé. Natrela som ich ríbezľovým džemom.
  9. Pripravíme si cukrovú polevu a pomocou striekačky zdobíme: lem čiapky, oči, bradu a fúzy.
  10. K cukrovej poleve primiešame červenú potravinársku farbu a domaľujeme čiapku. Koláčiky necháme 2-3 dni postáť. Dobrú chuť a veľa zábavy:-)