Melencová polievka

matus113 - fotkamatus113, 19. marca 2010
Melencová polievka
Foto: matus113

Jednoduchá a zároveň veľmi chutná polievka

45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
4 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľku si pokrájame a osmažíme na rozpálenom oleji. Keď máme cibuľku osmaženú, pridáme trošku červenej papriky, pomiešame a zalejeme vodou. Pridáme bujón, čierne korenie a rascu a necháme polievku rozvariť.

  2. 2

    Medzitým ako sa nám varí polievka, tak si na jemno nastrúhame alebo nakrájame petržlen a zemiaky pokrájame na kocky. Keď sa nám začne polievka variť, pridáme nakrájané zemiaky a postrúhaný petržlen. Ochutíme vegetou a soľou. Všetko pridávame podľa chuti.

  3. 3

    Pokiaľ sa nám polievka varí, pripravíme si melence. Na dosku nasypeme trochu polohrubej múky a pridáme 1 vajíčko. Rozpracujeme na cesto. Keď je cesto vypracované, tak ho nastrúhame na hrubom strúhadle. Keď nám polievka začne vrieť, pridáme melence a varíme pokiaľ nie sú zemiačky mäkké.

Diskusia k receptu

Vymazať
bozulka
Môžem sa opýtať prečo melence keď sa cesto strúha ? Inak polievka bude určite výborná a jednoduchá.Video recepty mávate pekné.
Vymazať
js9mxd
Toto sú klasické melence (po našom), ale robím ich so zásmažkou, tak ich robievala moja stará mama.
Vymazať
tinca
My sme vždy a ja tiež to tak robím varili hríbové melence, samozrejme v čase hubovej sezóny z čerstvých hríbov a tiež so zápražkou ako js9.
Ale dobrý typ ak nie sú huby, díky Matúš.
Vymazať
honestka
Melence- u nas sme to volali MRVENICKA?
Tuto zavarku sme robili do hubovej aj mliecnej mrvenickovej polievky.

Na "dolniakoch"(okolie Levic) robili tuto zavarku aj do hovadzej polievky a bola mnamky.

Takatiez ju robievam ako prilohu- tak isto ako TARHONU udusenu na cibulke k dusenemu masu.

Tento nazov MELENCE som este nepoula- odkial pochadza nazov?
-dakujem
Ako vzdy "matus113" video je na JEDNOTKU!- rychle a zrozumitelne.
Vymazať
honestka
Este dodatok:
starka toto cesticko "sekala" v takom drevenom vajlincoku specialnou ocelovou sekanickou...
Vymazať
hefi
U nás sa takáto polievka volala "zámelky" - niekedy babka pridávala aj huby - najradšej sme mali podpníky, alebo májovky. Ja si takéto cesto robievam do zásoby - zo 4-5 vajíčok - narajbem ho na struhadle ako matus113, dám usušiť a držím ho v sklenom pohári so zabrúseným vrchnákom a mám ich stále po ruke.
Vymazať
hefi
... a teraz mi napadlo že ich robiem niekedy aj z hrubej múky.
Vymazať
používateľ nemá avatar
dry
dry
Volá sa to aj rajbaničky, dostať ich v každých potravinách pod týmto názvom. U nás sa mrveničky dávajú na koláče s lekvárom, robia sa z masla, cukru a múky. "Čipetky" sa nestrúhajú, ale z tvrdšieho cesta sa odštipujú kúsočky cesta a medzi prstami sa zatočením trocha formujú. "Čipetky" dávam do fazuľovej polievky so zeleninou. Aký kraj taký zvyk.
Vymazať
isar
U nás sa to cesto volá papcun. Dáva sa do mliečnej, do hubovej zapráženej polievky i do zeleninovej, alebo mäsovej, ak nie sú rezance. Tiež sa dá pripraviť do zásoby usušením.
Polievočka sa mi vidí, práve som doniesla dosť petržlenu, tak zajtra vyskúšam. Možno by sa dal pre zmenu použiť aj zeler?
Vymazať
bozulka
Melencovú/mliečnu/ polievku som ako dieťa strašne neznášala.Jedine čo sa mi páčilo bolo robenie tých melencov.Robievala ich teta -odtrhla kúsok cesta,ktoré držala v ruke a druhou rukou zavrtela medzi prstami a dávala do mlieka.
Strúhanku milujem v polievke aj mäsovej,aj sme ju robili ako prílohu.Upečenú v trúbe alebo na panvici do rúžova a potom sa ďalej pripravovala ako ryža.To mám strašne rada.
Vymazať
lubjak
Melencova polievka mojej mamicky-nakrajat zemiaky na kocky,dat varit do vody,osolit, okorenit,pridat celu mrkvu,kusok celera a jednu pikantnu klobasku,ked su zemiaky uvarene ,pridat paprikovu zaprazku,pridat melence,dovarit a nakoniec pridat majoranku,syta a chutna polievka
Vymazať
ajan
Takúto melencovú polievku robievam,len s tým rozdielom,že melence robím z krupice a vajíčka.
Vymazať
garanco
Polievka je to výborná! Páči sa mi však aj diskusia - krásne sa tu prepletajú krajové názvy toho istého druhu cesta, aj spôsob prípravy, aj pre toto sa mi tak páči Varecha!
Vymazať
dajanca
Už sa tu vystriedali všetky možné názvy, u nás boli dokonca dva, podľa spôsobu prípravy. Keď sa cesto strúhalo volalo sa to rajbanička a keď sa cesto odštiplo a sformovalo medzi prstami, tak to boli drobky. V polievke hubovej, či mliečnej chutili výborne..........
Vymazať
straka1
Túto polievku varievala moja svokra.U nás na Zemplíne, sme ju nijako nemenovali-aspoň si na nič také nepamätám.No svokra tá pochádza z Prievidze -a ona často varila melencovú polievku.Ďakujem za typ.Pekné video.
Vymazať
karolka
Varievam, len cestovina sa volá mrvenička, takže u nás je mrveničková - veľmi obľúbená
Vymazať
oldomachac
zdravim, melence, dropce, u nas zamelky, vsetky maju jedno spolocne a to, jednoducha, rychla, zemiakova polievka s tvrdou vajcovou zavarkou ,tzv. melencami, dropcami, ci zamelkami, je z oblasti hornej nitry TO, PE, BN, PD
konkretne u nas Bosany a okolie sa vari obdoba:
1. varit - slanu vodu, na kocky zemiaky,(temer do rozvarenia) pravu domacu klobasu ( prava znamena, nie z obchodu), ked klobasa nebude, nic sa nedeje, cerstvu cerelovu vnat.
2.zasmazka - bravcovu mast, (nie olej , ani ziadne tuky) cibulku prismazenu temer dohneda, hladku muku do tmava, kvalitnu mletu cervenu papriku, tuto zasmazku vliat do do hrnca so zemiakmi, klobasou, vnatou a nechat ticho povarit.
(varianta - miesto klobasky, sa davaju aj hriby cerstve ci susene, dubaky, kozaky, kuriatka, rompy)
3. zamelky - ako je v recepte, muka, vajce, sol, pozor u nas bez vody, cesto musi byt primerane tvrde,
4. nastruhane zamelky - zavarime do ticho sa variacej polievky, pokial pekne nevyplavaju na povrch.
5. uz len jemne dochutime mletym ciernym korenim, pripadne solou, nicim inym a hotovo!
velmi dobre sa je s cerstvym ,, domacim" chlebom,
dobru chut!
Vymazať
hubata
Hihi, ale som si precestovala krížom-krážom Slovensko. Krásne názvy pre obyčajnú, jednoduchú závarku do polievky.
Vymazať
jandalog
Varili sme rovnako len cesto sa medti prstamy robilo na malé úsky.Tak sme to varili v okolí Detvy.Určite to znovu vyzkúšam.
Vymazať
violetacamorova
Aj u nás je to papcun a robíme ho do zápražkovej polievky a na štedrý deň idú do nej uvarené sušené hríby a prevarená šťava z kyslej kapusty jucha je to mňam polievka, aj tá tvoja je dobrá a pripomenula mi našu vianočnú polievku.
Vymazať
cepop
Toto je skoro pravy recept,ale pamatam,ze stara mama na zaciatku rozskvarila kusok ud.slaninky na ovonanie,potom cibulu a cerv.papriku a potom,ako pisete..ludovo s av Turci tejto polievke hovori drobky,lebo cestovina sa robila z tuheho cesta,z ktoreho sa odtrhali kusky,ktore sa v prstoch tvarovali na ovalne gulocky-drobky,ale uplne postacuje aj rajbanicka..
Vymazať
cepop
ano,spravne tu niektori variaci poznamenali,ze sa robi s jemnou zaprazkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia