Foto: matus113
Jednoduchá a zároveň veľmi chutná polievka
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľku si pokrájame a osmažíme na rozpálenom oleji. Keď máme cibuľku osmaženú, pridáme trošku červenej papriky, pomiešame a zalejeme vodou. Pridáme bujón, čierne korenie a rascu a necháme polievku rozvariť.
- 2
Medzitým ako sa nám varí polievka, tak si na jemno nastrúhame alebo nakrájame petržlen a zemiaky pokrájame na kocky. Keď sa nám začne polievka variť, pridáme nakrájané zemiaky a postrúhaný petržlen. Ochutíme vegetou a soľou. Všetko pridávame podľa chuti.
- 3
Pokiaľ sa nám polievka varí, pripravíme si melence. Na dosku nasypeme trochu polohrubej múky a pridáme 1 vajíčko. Rozpracujeme na cesto. Keď je cesto vypracované, tak ho nastrúhame na hrubom strúhadle. Keď nám polievka začne vrieť, pridáme melence a varíme pokiaľ nie sú zemiačky mäkké.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale dobrý typ ak nie sú huby, díky Matúš.
Tuto zavarku sme robili do hubovej aj mliecnej mrvenickovej polievky.
Na "dolniakoch"(okolie Levic) robili tuto zavarku aj do hovadzej polievky a bola mnamky.
Takatiez ju robievam ako prilohu- tak isto ako TARHONU udusenu na cibulke k dusenemu masu.
Tento nazov MELENCE som este nepoula- odkial pochadza nazov?
-dakujem
Ako vzdy "matus113" video je na JEDNOTKU!- rychle a zrozumitelne.
starka toto cesticko "sekala" v takom drevenom vajlincoku specialnou ocelovou sekanickou...
Polievočka sa mi vidí, práve som doniesla dosť petržlenu, tak zajtra vyskúšam. Možno by sa dal pre zmenu použiť aj zeler?
Strúhanku milujem v polievke aj mäsovej,aj sme ju robili ako prílohu.Upečenú v trúbe alebo na panvici do rúžova a potom sa ďalej pripravovala ako ryža.To mám strašne rada.
konkretne u nas Bosany a okolie sa vari obdoba:
1. varit - slanu vodu, na kocky zemiaky,(temer do rozvarenia) pravu domacu klobasu ( prava znamena, nie z obchodu), ked klobasa nebude, nic sa nedeje, cerstvu cerelovu vnat.
2.zasmazka - bravcovu mast, (nie olej , ani ziadne tuky) cibulku prismazenu temer dohneda, hladku muku do tmava, kvalitnu mletu cervenu papriku, tuto zasmazku vliat do do hrnca so zemiakmi, klobasou, vnatou a nechat ticho povarit.
(varianta - miesto klobasky, sa davaju aj hriby cerstve ci susene, dubaky, kozaky, kuriatka, rompy)
3. zamelky - ako je v recepte, muka, vajce, sol, pozor u nas bez vody, cesto musi byt primerane tvrde,
4. nastruhane zamelky - zavarime do ticho sa variacej polievky, pokial pekne nevyplavaju na povrch.
5. uz len jemne dochutime mletym ciernym korenim, pripadne solou, nicim inym a hotovo!
velmi dobre sa je s cerstvym ,, domacim" chlebom,
dobru chut!