Melencová polievka

randy - fotkarandy, 5. augusta 2014
Melencová polievka
Foto: randy

Od malička Zbožnujem melencovú polievku. Tento recept mám od svojej maminy a som veľmi rada, že sa mi podarili a že chutia presne ako od nej.

Suroviny

1 ks stredne veľká
5-6 ks väčšie
 hrsť
2 ČL
melence:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci si na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.

  2. 2

    Pridáme papriku, rascu, sušené hríby a chvíľku osmažíme. Ja som pridala aj zopár čerstvých kuriatok.

  3. 3

    Zalejeme vodou a pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Jeden celý očistený zemiak si necháme na zahustenie. Všetko premiešame osolíme a necháme variť pokiaľ nebudú zemiaky mäkké.

  4. 4

    Kým sa nám polievočka varí pripravíme si cesto na cestovinku a to z múky a s vajíčka. Hmota musí byť pevná aby sa dala strúhať na veľkom strúhadle. Dáme na chvílku do chladničky.

  5. 5

    Keď budú zemiačiky mäkké (nie rozvarené) nastrúhame do polievky pripravené cesto. Následne nastrúhame zemiak na malom strúhadle a za stáleho miešania varíme ešte takých 10-15 minút kým sa nastrúhaný zemiak nerozvarí a kým nám polievočka pekne nezhustne. Polievočku podávame s chlebíkom.

  6. 6

    Na druhý deň je polievočka vždy ešte lepšia ;-)

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Obed, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

safran
mamičkovská :-) niekde máš postup iný, ale myslím, výsledná chuť je to, čo poznám z detstva :-)
radost
polievka výborná..cítim jej chuť i vôňu..:-)
mňa babka naučila:
strúhanka = strúhané cesto /zavárka do polievky/
melence = utrhaváme malinké guľôčky z cesta a stočíme medzi palcom a ukazovákom../oveľa prácnejšie,no chutnejšie/
želám pokojný večer..
smejkad
nasa starka vravela mrvenicka :-)
princip ten isty a slovny zaklad velmi podobny :-)
randy
ja som tiez to cesto potom uz trhala a stocila :-) islo to rychlejsie ;-)
hankaanka
ako píše radost...u nás sa z cesta robia drobné guľôčky a voláme ich drobky
pusta
poznám, výborná klasika :-) nikdy nesklame!
*****
kukulienka71
s takouto polievkou sa mi spájajú spomienky na letné návštevy našich príbuzných z Liptova, u nich som jedla vždy podobnú, výbornú. Ach jaj! 5*
alexdidi
Tiež ju zbožňujem, ale u nás na východe sa volá "ľeveš" a je bez č. papriky.
rea1
babka ju robievala, mama tiež a ja v tradícii pokračujem. :-)) je to fajn polievka, my do nej zvykneme pridávať aj trocha hrášku (ak je v mrazničke).melence sa u nás volajú mrvenička a zvyknem ju robiť aj do zásoby, držiac sa hesla "keď si už zasviním múkou celú kuchyňu, nech to aspoň stojí zato". tvrdé cesto nastrúham na väčší slzičkách, na doske nechám dobre preschnúť a skladujem v sklenenej fľaši. keď chcem robiť polievku, ako keby som našla. a nemusím sa babrať s cestom.
tinca
ja ju tiež zbožňujem, ale najradšej z čerstvých hríbov, no a melence samozrejme ručne tvarované,nie na strúhadle:)