Foto: elixir
Nie je to až tak veľmi sladko-alkoholické, ako sa z názvu zdá... :) (1615 kJ)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g (rezne) |
|
0,5 PL |
|
Marináda: | |
0,5 PL |
|
25 ml |
|
Omáčka: | |
0,5 ks (stredne veľká) |
|
1 strúčik |
|
25 ml (alebo um) |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
|
|
0,5 PL |
|
Postup
-
1
Zmiešame pomarančový džús s medom a kuracinku do zmesi ponoríme na dve hodinky.
-
2
Po dvoch hodinách na panvicu dáme masielko, kuracie prsia posolíme a na ňom opečieme pekne do zlato-hneda, potom podlejeme vodou a zo 15 minút dusíme na jemnom slabom plameni.
-
3
Omáčka: Medzitým si nachystáme cibuľku a cesnak - nakrájame na drobno a dáme opekať. Podlejeme rumom s kuracím vývarom, chvíľu povaríme, potom pridáme smotanu a povaríme. Nakoniec pridáme aj zvyšnú šťavu, ktorá nám zostala po dusení kuracinky.
-
4
Môžeme podávať, napríklad so zeleninou, ktorej energetické hodnoty sú vo veľa prípadoch takmer zanedbateľné. Ako autor, ktorého diétové princípy ma inšpirujú hovorí, parafrázujem: "Treba si vychutnávať pocit obžratia zeleninou."
-
5
Energetické hodnoty:
približne 1615 kJ
Bielkoviny: 30g
Sacharidy: 7g
Tuky: 20g
Cholesterol:75mg
Pomarančový džús som nezarátala, keďže bol použitý len v marináde a vlastne sa nespotreboval. Ale keby niekto chcel, tak s džúsom je to 1660 kJ a zlíznu si to aj sacharidy: +3g.
pre @babidka : rum je spomenutý v treťom kroku v omáčke - a vlastne po pár minútach varenia už ani nie je alkoholom, iba zanechá trošku chuti, ktorá tam nie je moc dominantná, len celok trošku zmení. Dá sa to urobiť i bez rumu, veď prečo nie - bude to trošku iné. :)
ale nechapem naco rum. preco sa ma davat vseobecne alkohol do vareneho jedla?
med pri vyssich teplotach posobi na organizmus karcinogenne. do jedla sa pridava az ked je uvarene. med pri vareni je len dalsi krocik k rakovine.
Alkohol som dala pre zmenu... Aby bolo v jedle aj čosi iné, a chutilo trošku inak... kuracinku mávame často, tak rada obmieňam.
To s medom ma naozaj prekvapilo... Nikdy som o tom nepočula, ale našla som si na nete štúdiu a bolo to zvláštne - med varený nad 96°, prípadne med varený aj s maslom, môže pôsobiť toxicky. No väčšina medu samotného, ktorý si môžeme kúpiť v obchodoch, je filtrovaný a zohrievaný na teploty obvykle vyššie než 100°C.... Asi je čas pohľadať nejakého včelára v okolí. :)
No hádam z toho občasného pridania medíku do jedla neumrieme... Však ho nejeme zohriaty vo veľkých porciách a každý deň.
Ďakujem za komentár, niečo nové som sa naučila :)