Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom

elixir - fotkaelixir, 9. januára 2013
Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom
Foto: elixir

Nie je to až tak veľmi sladko-alkoholické, ako sa z názvu zdá... :) (1615 kJ)

1
porcia
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g (rezne)
0,5 PL
Marináda:
0,5 PL
25 ml
Omáčka:
0,5 ks (stredne veľká)
1 strúčik
25 ml (alebo um)
100 ml
50 ml
0,5 PL

Postup

  1. 1

    Zmiešame pomarančový džús s medom a kuracinku do zmesi ponoríme na dve hodinky.

    Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom - obrázok 1
  2. 2

    Po dvoch hodinách na panvicu dáme masielko, kuracie prsia posolíme a na ňom opečieme pekne do zlato-hneda, potom podlejeme vodou a zo 15 minút dusíme na jemnom slabom plameni.

    Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom - obrázok 2
  3. 3

    Omáčka: Medzitým si nachystáme cibuľku a cesnak - nakrájame na drobno a dáme opekať. Podlejeme rumom s kuracím vývarom, chvíľu povaríme, potom pridáme smotanu a povaríme. Nakoniec pridáme aj zvyšnú šťavu, ktorá nám zostala po dusení kuracinky.

    Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom - obrázok 3
  4. 4

    Môžeme podávať, napríklad so zeleninou, ktorej energetické hodnoty sú vo veľa prípadoch takmer zanedbateľné. Ako autor, ktorého diétové princípy ma inšpirujú hovorí, parafrázujem: "Treba si vychutnávať pocit obžratia zeleninou."

    Medovo - pomarančové kuracie prsia s rumom - obrázok 4
  5. 5

    Energetické hodnoty:
    približne 1615 kJ

    Bielkoviny: 30g
    Sacharidy: 7g
    Tuky: 20g
    Cholesterol:75mg

    Pomarančový džús som nezarátala, keďže bol použitý len v marináde a vlastne sa nespotreboval. Ale keby niekto chcel, tak s džúsom je to 1660 kJ a zlíznu si to aj sacharidy: +3g.

Diskusia k receptu

marianne
...parada,pre mna ako stvorene,ale ja by som asi pre seba rum vymenila za konak.Pre mna prijemne osviezenie tento recept.ukladam si
babidka
Ale kde je ten rum ? Citam a citam recept a akosi ho nevidim :-) Islo mi vlastne o to , ze ci je ten alkohol potrebny lebo to u nas bude jes dieta a clovek co alkohol nemoze .
elixir
Ďakujem vám za komentáre, som rada, že sa niektorým z vás recept páči :)
pre @babidka : rum je spomenutý v treťom kroku v omáčke - a vlastne po pár minútach varenia už ani nie je alkoholom, iba zanechá trošku chuti, ktorá tam nie je moc dominantná, len celok trošku zmení. Dá sa to urobiť i bez rumu, veď prečo nie - bude to trošku iné. :)
klaura
ďakujem za tento receptík ... vyzerá voňavo a bude dnes na obed ... :)
jazvec
vyzera to spickovo i ked trochu viac prace, ale to nevadi, kazdy den sa take jedlo nevari :)
ale nechapem naco rum. preco sa ma davat vseobecne alkohol do vareneho jedla?
med pri vyssich teplotach posobi na organizmus karcinogenne. do jedla sa pridava az ked je uvarene. med pri vareni je len dalsi krocik k rakovine.
elixir
@jazvec : ďakujem za kompliment... :)

Alkohol som dala pre zmenu... Aby bolo v jedle aj čosi iné, a chutilo trošku inak... kuracinku mávame často, tak rada obmieňam.

To s medom ma naozaj prekvapilo... Nikdy som o tom nepočula, ale našla som si na nete štúdiu a bolo to zvláštne - med varený nad 96°, prípadne med varený aj s maslom, môže pôsobiť toxicky. No väčšina medu samotného, ktorý si môžeme kúpiť v obchodoch, je filtrovaný a zohrievaný na teploty obvykle vyššie než 100°C.... Asi je čas pohľadať nejakého včelára v okolí. :)
No hádam z toho občasného pridania medíku do jedla neumrieme... Však ho nejeme zohriaty vo veľkých porciách a každý deň.
Ďakujem za komentár, niečo nové som sa naučila :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha