Medovníky na pokračovanie fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 25. novembra 2013
Medovníky na pokračovanie (fotorecept)
Foto: rennatte

Čo tá tu straší s medovníkmi začiatkom novembra! To ja len v dobrom, aby výsledok bol podľa predstáv. Aj vám sa stáva, že ochutnáte medovník a poviete si, že toto je on, tento mi chutí, vypýtate recept a budúci rok ich určite budete robiť, alebo rozhodnete sa robiť medovníky v polovici decembra a naháňate ten najlepší a osvedčený, ale ten má každá gazdinka, lebo ten jej je ten najlepší. Ja som sa tento rok s rozhodovaním začala už teraz. Vybrala som dva osvedčené novšie recepty a jeden starý.

Suroviny

Cesto 1:
500 g
150 g
160 g
60 g
2 ks
1 ČL
1 ČL
Cesto 2:
500 g
200 g
2 PL
2 ks
1 PL
1 ČL
1 ČL
Cesto 3:
500 g
190 g
125 g
125 g
3 ks
1 ČL
1 ČL
Medovníkové korenie:
1 PL
1 PL
3 ks
5 ks
1/2 balíka
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si tri cestá, dve sú s tukom, jedno bez tuku, do jedného nejde zmes korenia, iba škorica, korenie som si pripravila čerstvé doma zomleté. Takto mám pripravené cestá odložené v chladničke, kde zrejú a budem z nich postupne vykrajovať a piecť, chutnať a z toho najchutnejšieho pripravím vianočné medovníky. Začínam prípravou korenia. Medovníkové korenie: všetko korenie pomeliem na kávovom mlynčeku.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto 1: cukor, tuk, vajcia a med vyšľaháme

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    múku, sódu bikarbónu a korenie peosejeme do misy

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vyšľahanú hmotu pridáme do múky

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiešame vareškou

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a potom rukou vypracujeme cesto

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto2 pripravíme tak isto ako cesto 1. Je troška prácnejšie, až sa zdá, že sa všetka múka nedá zapracovať, ak by sa tak aj stalo, stačí pridať lyžicu džemu, alebo mlieka. Cesto 3: múku, škoricu a sódu bikarbónu preosejeme do misy, pridáme vajcia, med a rozpustený tuk

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vypracujeme cesto, je redšie a lepkavé ako predchádzajúce, vypracované preložíme na pomúčenú misku

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a aj zvrchu pomúčime, prikryjeme a dáme stuhnúť do chladničky.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    každé cesto zabalíme do sáčika, označíme a dáme do chladničky. Pokračujeme najskôr za týždeň. Pripravíme skúšobné medovníčky, postupne z každého cesta vtedy, keď budeme mať čas a náladu. Takto máme čas na vyzretie cesta a prípadne aj odležanie hotových medovníkov, no som zvedavá s ktorým sa bude najlepšie pracovať a ktoré bude najviac chutiť.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medovníky z cesta 3: Po týždni som cesto vybrala a nechala pol hodinu pri izbovej teplote v kuchyni :-) na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm a pomocou formičky vykrojila medovníčky, uložila na plech s papierom na pečenie, do stredu zatlačila kúsok orecha a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí zostali pekné lesklé a mäkké až do večera, potom som ich uložila do potravinovej dózy a odložila do komory. Na tretí deň kontrola kvality,,,medovníčky sú stále mäkké.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medovníky z cesta 2: Z cestom sa mi lepšie pracovalo ako z cestom 1, malo lepšiu konzistenciu, podobnú mäkkej plastelíne, bolo voňavejšie a chutnejšie. Cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5cm a použila som vykrajovaciu formu, kde je viac tvarov a vykroja sa naraz. Formu som položila na cesto a zatlačila,

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    otočila a prešla valčekom, otočila späť a buchnutím o pracovnú dosky vyklopila, preložila na plech s papierom a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Medovníčky po upečení sú aj na ďalší deň mäkké, uložila som ich do sklenenej dózy.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Medovníky z cesta 1 : toto cesto bolo najredšie a lepkavé na dotyk, viac som musela múčiť pracovnú dosku a aj pri vykrajovaní sa lepilo na formičku, chuťovo bolo najsladšie a voňavé za surova aj po upečení. Zvolila som väčšie tvary aj z dierkou na zavesenie pre mašľu na zavesenie. Uskladnila som v plechovej dóze.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    VYHODNOTENIE: 1) Tukové cesto, najsladšie, voňavé a lepkavé pri vykrajovaní, najviac použitého medu, medovníčky mäkké nie na dotyk, ale nechrúmu pri zakúsnutí sú mäkké. Tradičný recept mojej známej. 2) Beztukové cesto, najdlhšie sa spracováva, po odležaní najlepšia konzistencia cesta, dá sa s ním pracovať takmer bez použitia múky na podsypanie, nelepí sa, dosť sladké aj napriek tomu že sa použilo najmenej medu, vhodné na menšie tvary, zatiaľ mäkké, nie na dotyk, ale na zakúsnutie, nechrúmu, pre mňa VÍŤAZNÉ. Recept z kuchárskej knihy z roku 1954 3)Tukové cesto, pri spracovavani najredšie a lepkavé, ale po odležaní už nie, tvary sa dobre vykrajovali a najviac zväčšili objem, málo voňavé ale chutné, mäkké aj na dotyk, najmäkšie zo všetkých. Tradičný recept od tety. ZÁVER: Základná receptúra je múka, cukor, med, vajcia a korenie, ostatné je len na správnom pomere týchto surovín a postupné vylepšovanie chuti a konzistencie tukom, mliekom alebo džemom, kakaom a pod. Najdôležitejšie je pečenie, netreba zbytočne dlho piecť, vysušovať, potom sú medovníky tvrdé, čím menšie tvary, tým sa doba pečenia znižuje a netreba to preháňať ani s medom, aj keď sa volajú medovníky, ale nieje to ich základná surovina.

Diskusia k receptu

58 komentárov k receptu
to je fantastické, že si pridala tieto receptíky, ešte som nikdy medovníčky nerobila, ale vdaka tebe sa odvážim.
už je v kk a dakujem.
ja som tiez z tych za 5 mnut 12 co maju svoj osvedceny recept, nehrozi, zeby nejaky medovnik zostal, asle som zvedava na tento serial, verim ze bude mat happy end :)
Medovníčky,sú tiež náš národný poklad. A to tu ešte nebolo,aj v troch častiach predvedený od našej @Rennatte. Ja ťa už teraz pasujem na TOP 15 nov. za tvoju nesmiernu snahu nám predstaviť medovník najlepší z najlepších. Teším sa na ďalšie pokračovanie:-)
...tak toto je precízna gazdiná...
či budem nasledovať=nebudem sľubovať...
ale budem nedočkavo výsledok pokusov sledovať...:-)
ja mám recept,ktorý mám oskúšaný a veru nemenila by som ho za iný,každému moje medovníčky chutia,tak mám o robotu menej,idem na istotu,držím palce,lebo rozhodovanie bude určite ťažké :)
Mam tiez svoj overeny recept od mojej svokry, pekavam vsak az zaciatkom decembra, treba tak 2-3 tyzdne, aby dozreli, ak samozrejme vydrzia, manzel na ne chodi kazdy den, preto robim z 3 davok, nieco aj zostane. Drzaim palce a ocakavam podrobnu spravu .......viem, ze budu vyborne, ale co ak nahodne zmiznu. To moj manzel vzdy povie, ked zistim ze z nich akosi hodne ubudlo tesne pred Vianocami.
ty si fakt hviezda :-) tak tento postup by ma ani nenapadol, ale veru pravdu máš, že vždy okolo 16.12. začínam hľadať recept najlepší, ihneď mäkký a bez potreby odležania v chladničke pred pečením :-) som zvedavá na ako dopadne tvoj test.
Fakt dobrá detektívka :) Iste sú skvelé tie perníčky. Naša domácnosť je dosť nedočkavá a hocikedy si zmyslia, že chcú perníčky. Chvalabohu mám recept, kde cesto stačí nechať odležať len 1 noc v chladničke a len 1 noc nechať upečené perníčky v uzatvorenej dóze :)
veľa rokov som namiesto medovníkov piekla zázvorniky, ale tento rok sa chystám upiecť takých veľkých anjelikov, ktoré z nich mám použiť ?
Perníčky vyzerajú krásne. Aj ja mám svoje osvedčené cesto, ktoré robím už roky. Porovnám či nie je podobné niektorému z tvojich. Nechávam ho zrieť 2-3 týždne, čoskoro zamiesim.
Ten tretí recept je už dlho tu na vareche - pridala ho Maria Klara a ja robím presne podľa neho a som veľmi spokojná, myslím si že podstatná je dĺžka pečenia aby sa nevysušili. Ja pečiem v el. rúre iba 8 minút pri teplote 180 stupňov
ocenujem tvoj pokus *.
mozes uviest neskor ako jednotlive medovnicky zostanu po dlhsej dobe /? viem ze tazko asi vydrzia, ale mohla by si par z kazdeho druhu dat na tento test dat bokom? Tiez ma zaujima najst dobry recept z dovodu, ze ked zabudnem urobit cesto, ktore stoji mesiace, musim piect ako ich volame "rychliky"
Si sikovna, tvoje recepty tu su prinosom, lebo su kvalitne a obrazok
v b.11 su pre mna tie najlepsie ked necifrovane.
Takze Sviatky u vas uz mozu vypuknut.
kazde cesto som chutnala a hodnotila aj za surova, potom po odlezani a tak isto aj upecene, z kazdeho odlozim a uskladnim, aj priebezne pisem ako su uskladnene
@honestka , dakujem za pochvalu
@rennatte
si neskutočná..!!
po treťom diely medovníkového seriálu si ťa zabalím do mikroténu..uložím do archívu..bo budeš mať neuveriteľnú - pre sladký život môj-cenu..
si detektív jak slečna Marplová..ja len prečítam si-a-budem friško hotová..vdaka..
nech ťa za úsilie potlesk čaká...:-)
v prvom rade mi ňejde ň bez mäkčeňa tak ma ospravedlňte :D včera som si zamiesila 2.medovňíkové cesto a dňes som piekla..teda dosť som pri ňom včera improvizovala a musela som pridať aj plátok masla lebo som pobabrala postup a vajíčka som vymiešala leň s medom.ale ňaozaj leň taký teňučký plátok.tak ňa veľkú lyžicu.a ňamiesto rumu som dala ňejaký byliňkový likér :P tu v zahraňičí s malými potraviňami ňemám moc ňa výber.a dňes som piekla.tramtadadáááá!!§lepšie medovňíčky sa mi ňikdy ňepodarili.ale piekla som ich asi leň 9 miň.tie meňšie aj meňej lebo prvá várka sa mi zdala dosť suchá(samozrejme stará rúra) ešteže ich bolo ňa plechu meňej lebo som ňevedela ako veľmi sa ňafúkňu.potom to už išlo po masle.uvidíme či ostaňú mäkké do viaňoc :) zatiaľ ich mám leň tak ňa doske a zajtra ich premiestňim do papierovej krabice a šup do špajze :) sú krásňe rovňomerňé a držali tvar aj pri pečeňí!!veľa zdaru aj vám žieňky!!!! :*
Obrázok č.11 na pohľad úplne rovnaké ako moje, ani ja nezdobím. Ale moje sú "rýchliky" ako ich vtipne nazvala @honestka.
A viete čo mi chodí po rozume? Pri toľkých receptoch na medovníky, by bolo skvelé, keby sa mohli zísť na jednom mieste a porovnať chute, konzistenciu, trvanlivosť.... To by si potom každý mohol vybrať, lebo sto ľudí, sto chutí.
Ďakujem ti, za trpezlivosť, za to, že si sa snami podelila o skúsenosti a ešte raz to prejdem od začiatku a vyberiem, ktoré budem skúšať.
@cilliling , ani už inak nepíš, to ň je úžasné, nasmiala som sa, keď som pokúšala napísané vysloviť.
ľúúúdia moji ešte stále sú mäkké ako po upečeňí :)))))) a aké výborňé.ďakujem ďakujem za výborňý recept..začala som ich ňie vyjedať,ale vyžierať :P asi budem robiť zňova :)
@rennatte , dakujem za Tvoju namahu, ja som cakala na vysledok a zajtra idem na to...chcem si upiect medovniky na adventny kalendar na zavesenie, minuly rok som robila z lineckeho cesta, teraz skusim medovniky s cislami :) dobra praca ;)
Krasne popisany postup, klobuk dolu :) Ja mam taku otazocku, v tvojom vitaznom ceste c. 2 je cukor krystalovy alebo praskovy? Chcela by som vyskusat tento recept, kedze sme v zahranici a my tu mame vianoce v lete :) bude mozno aj 30 stupnov, tak by som chcela zistit ci sa nepresusia a nestvrdnu. Potom dam jasne vediet :)
@renatte , nádhera. Tento tvoj rcp je neuveriteľný poklad! A aj mňa, ako @radost , napadlo, že výskumníčka a detektív z teba (akurát že som si skorej vybavila Hercula Poirota :-))) ). Vďakaaa! @cilliling , no som sa poriadne tak z chuti a od srdca nasmiala na tvojom krásnom všade ň :-D
Tak som zamiesila cesto 3. Narobila som sa, cesto sa nechcelo spojit, stale sa rozpadalo, tak som este priliala rum :-) uvidime co s cestickom urobi tyzdnovy oddych v chladnicke...
@lurie88 , vo vsetkych receptoch je pouzity praskovy cukor
@nelisa , to sa mi nechce verit,,,toto cesto je najredsie, aj ja som dnes robila znovu cesto 3 a 2 a pouzila som s hladku muku T650 a pekne sa mi spojilo, pri tukovom ceste musi byt tuk uplne zmäknuty a osvedcil sa mi postup, ze cukor, vajicka a med, pripadne tuk najprv vymiesam na riedku kasu a postupne zapracujem muku prisypanim a vmiesanim vareskou a ak sa uz neda vareskou tak zapracujem rukou, muka by sa mala cele mnozstvo zapracovat, bez toho aby sa trusilo cesto.
Tak neviem co som zmrvila, lebo medovnicky su ako piliny :-( mala som ale zarobene aj klasicke tukove cesto, takze medovnicky mam. Teraz len zistit "kde soudrozi z ndr udelali chybu..."

Pridaj komentár k receptu: