Nesieeem váám noviinu prenáaramnúúú...

arasidka - fotkaarasidka, 19. decembra 2011
Schyľuje sa k večeri... Za oknami blikajú svetlá, na balkónoch elektrické sviečky, fakt je už najvyšší čas popiecť všetko, čo by na vianočnom stole nemalo chýbať.
A tak som si povedala:Babko, zanechaj štrikovány, treba už začať!
A začnem pekne s medovníkmi, tie u nás ľúbia všetci. Včera som si zarobila cestíčko, pekne som ho dala chladiť a dnes šup šup, ide sa vyľkať, vyrezávať, vajíčko je už tiež rozšľahané a orechy sa trasú od radosti, že ich moly nezožerú niekde zabudnuté v komore.
Najprv kolieska, potom hviezdičky, mesiačiky, hríbiky a už sa to pekne ukladá na plech. Chlapi sa tešia, trúba je vyhriata,šup šup , prvý plech. Koľko to mám minút nechať piecť? Aha, jasné, dávam pozor na hodinky , sadnem si pred trúbu a s radosťou sa pozerám , ako sa kolieska, mesiačiky,hríbiky a hviezdičky nadúvajú radostne do výšky.Vôňa škorice a vanilky sa plazila popod všetky škáry von až na ulicu.
Keď som vrhla svoj druhý pohľad na presklené dvere trúby, neverila som vlastným očiam!
Jeho - akoby čarovným prútikom zmizli hviezdičky, hríbiky, mesiačiky a o kolieskach ani nehovorím!
Nále, gdo mi vymenil plech?
Po celej ploche sa do zlatova piekol "jeden kus" súvislého koláča pekne posypaný kúskami orechov.
Hmmmmmmmm............ soudruzi z NDR by iste nemali radosť...
Skôr, než som vytiahla plech a dala ho chladiť na dlažbu balkóna, opatrne som zatiahla rolety.Božíííčku, keby to videla horná suseda - kuchárka od prirodzenia, iste by ani nezaspala od šoku.
Keď už čudo-judo vychladlo, položila som ho na linku a tuho som premýšľala " čo s tým"!
Nepomohlo to, všetky závity mozgové zrazu nepomáhali,iba viečko na ľavom oku sa čudne chvelo a vyzerala som ako koza po prvej rane.
Chytro som zmapovala najbližšie okolie, dzedko bol v izbe , syn vo svojej , len náš pes trpezlivo slintal v rohu kuchyne a nespustil zo mňa oči.
A........a.... už to mám!
Otvorila som linku, vybrala sklený pohár, z ktorého dzedko najradšej pije chladené biele a poďho - šup šup šup, cesto sa poddávalo, koliesok pribúdalo a než sa niektoré dvere otvoria, musím tie kolieska nejako prelifrovať z plechu preč.
To čo robíš? Čujem za ľavým plecom, až ma naraz pichlo v päte a za uchom - dzedko!!!!
Reku, dzedo, teba sem tu potrebovala jak vred na pate!
No a to už dorazil jak na potvoru náš treťorodený :To čo robíš?
Enem to psisko sedelo jak vycpaný kocúr a ani len nehafol - aspoň niekto, kto má rozum !!
A vtedy mi jeden mozgový závit pomohol: No čo by som robila - medové kekse!
Aha! Ani im slina nedoniesla viac slov a ja som im bola za to vďačná. Šak keby len slovko navyše povedali - scehujem sa g mamke!
No, tak si to asi špatne zamíšala - kľudným hlasom po pár minútach prehovoril môj sobášený. A tretí závit mozgový mi zase pomohol - Dzedko, já som vedzela, že teho medu bolo moc, len ty si ma presveččoval, že je ho akurát".
Zlatý mój dzedko - postavil sa k plechu a opatrno čáhol na to, čo tam po vybratých kolieskach zostalo: No.... ale .... je to velyce len chutné...
Že??? A víš čo dzedko, to šecko móžete zest a hnet!
A to moje milované fúzaté dzedysko ešte dodal: To fakt? A.... nebude ci to chýbat?
Záver: Nebudete mi veriť, ale my budeme mať tieto sviatky "medové keksíky". Také istotne ani Ježiško nevidel!
Takže - šťastne to dopadlo a veselo bolo už dnes!


@zareaguj


Diskusia k článku

hannah22
no a predsa si si poradila... šikovná babka si vždy poradí.... :))
marianne69
:-DDD @arasidka tak to si dopadla este dobre,tak boli kekse:-)ale jedle,mne z dvoch plechov medovnikov neostal ani mastny flak,teda ostal zhoreny uhol
evanaaa
@Ara šidka, uber pary, lebo ma brucho bolí od smiechu. A to si nemohla vykrajovať aj hríbiky, mesiačiky a oné...., tá kuchárka od prirodzenia by praskla od závisti. Ja som hneď mala na mysli to vykrajovanie. Aj kostolík si mohla z toho zlepiť, to ťa nenapadlo? A zo zvyškov perníková plnka podľa Ančičky alebo guľky, neviem už podľa koho. Ale aj tak dobre, ako to dopadlo, nie? Lepšie ako Sovkine rohlíčky.
evanaaa
A @Marianne69 , ty si sa kde tárala, keď ti zhoreli perníčky, háá? Toľko roboty nazmar - ale chúďa, ľutujem ťa aj tak.
matata1
@arasidka ja od smiechu nemôžem ani písať. Ešte šťastie, že ten závitík mozgovučký zapracoval, a nevyhodila si celý plech von balkónom. Šikovná gazdiná si poradí aj s väčšou kalamitou.Ja som včera piekla Večerníky, a bola som veľmi úspešná. Na jednom plechu vyzerali ako 185 ročná babka vopred balzamovaná na Sahare (vráskavé a scvrknuté boli). Druhý plech vyzeral nádejnejšie, ale kým som sa kochala a obdivola ich pohľadom zaľúbeného klokana - ako oni krásne rastú a nadúvajú sa (asi od pýchy) spolu so mnou, skoro som z nich spravila pripečené mladice, ktoré to prehnali so solárkom... Takže hlavu hore a ideme ďalej.
evusik
tak som sa raz zase schuti narehlila @arasidka prepáč ale keď ty to vieš tak farbisto popísať až som toho tvojho dzetka fúzatého videla jak na vlastné oči. A ver, že ho nepoznám len, že aj ja mám doma takého čertiska bradatého. No čo už, že sa horšie nestalo. Hlavne že si sa vynašla a všetci sú spokojní :-)
hubata
A zasa viem niečo nové..... my sme doteraz pri takejto pohrome mávali len guľky. A toto si dám do KK a rozšírim receptár o "medové keksíky".
No a čo - nech sme len všetci zdraví a máme sa radi.
jelenik
@arasidka
tiež sa pripájam k tým rozrehotaným a gratulujem ako si sa vynašla. Ja som tiež dnes medovníky piekla a teda podarili sa, i ked v jednom momente sa mi zazdalo, že z malých zvončekov budú akési čudá, no uvedomili sa a už "zvonia" uložene v krabici.
mdudasova
@arasidka ,zlatá...tak humorne a farbisto si napísala peripetie s medovníčkami...náramne som sa pobavila a Tvoj milučký príbeh zdieľala na FB. Dúfam,že sa nehneváš...a dodatočne prosím o Tvoj súhlas...:)) VĎAKA............!
arasidka
nehnevám!!! Som ale zvedavá, či moja vnučka Danka, ktorú mám na avatare mi ešte zopakuje, keď ich ochutná, že: Bapka, ty si najlepčia pečiarka na svete!
Tak vám ešte prezradím, že štyri plechy som úspešne "odmočila", a tuho pretuho rozmýšľam, čo ešte napíct.
Pred hodinou mi môj dzedko poradil:"Bapko, len ty pekne napeč teho salámu a rumové gulky". Tak si ešte dokúpim hrozienka a kandenzované ovocie,ak ho ešte v obchode dostanem a napečiem toho "nepečeného cukrového", enem tú flašu UMU budem musieť dobre strážiť, bo sa ochladilo, fúka jak besné vonku , lístie z brezy šuchoce po suchom chodníku, že by chlapi nedostali ďalší dobrý nápad - "Fčul je rumový čaj najlepší!". No ale vianočný štedrák sa mi iste podarí lepší a calta tiež. Rozmýšľam aj na "Francek vyskoč" - odpaľované cesto - venečky. A keby aj tie neboli najlepšie, máme náhradné pomenovanie: "francek - sedny si".
aroooo
@ara šidka, arašidka, takže podľa tohoto neexistuje nepodarený zákusok, treba mu len dať primeraný názov a je to a ešte inovovaný, ktorý nie je tak okukaný, budem aj ja uplatňovať túto taktiku, dík.
arasidka
Jáááj, tak ma to moja mama učila :))) Ale ten Francek vyskoč sa jej vždy podaril. Priznám sa ti, že také fajnové pečenie ma nikdy "nefascinovalo", aj keď sladké ľúbim až moc. Mám najradšej prípravu jednoduchších koláčov - od osúchov cez makovníky , a som na seba veľmi hrdá, keď sa mi podarí pekná lekvárová roláda. A keby aj nebola vzhľadom úplne naj, čo môže byť jednoduchšie, ako ju zmeniť na rumové guľky s čerešničkou navrchu?
Keď vidím recept, kde píšu, že treba to či ono šľahať nad parou, mám husiu kožu , ešte tak vajcovo-vínne šodó, to zvládnem dobre. Ale aj to som už dlho nerobila, lebo to nemá kto piť. Ale keď treba lokše napiecť, či caltu, alebo makovníky a orechovníky zo zemiakového cesta, NEMA problema, len nie metrové koláče, torty od výmyslu sveta, to nie je moja parketa, to sa vždy obrátim na odborníka - moja svatka - tá to vie, tá tomu rozumie a ja som jej vždy vďačná za každý kúsok - enem nech je to plné orechú - také mám najradšej.
arasidka
evusik - ver - či never, aj ja som sa zasmiala, ajkeď ... najprv som mala zimomriavky a pred očami mi defilovali ceny - múka,med,vajcia,a iné a iné... reku, babo, tolko škody, a úžitok žiadny. Ale potom, ako to chlapi začali hrýzť a dedko dodal: Tak totok je veľmi dobrý recept, oni už vychladli a vôbec nie sú tvrdé, jak sa len pekne rozsýpajú...Tak ma to prešlo a jak dzedko zvykol občas poznamenať, vzala som to aj ja športovo:" Naaaa čo, uš sme aj inačé penáze prepili..." Tak, a idem po zaslúženej celodennej práci spať.Brú
babinka
@arasidka , zasmiala som sa - hned je dusi veselsie a - priznavam: mam v mrazaku "nepodarenu buchtu" - pernikovy anjelsky kolac, ktory nikto nechce - vzdy kusok na volaco pouzijem, vcera boli z toho rumove gulky, uz aj do plnky som nastruhala (kolko cokolady a mandli som dala navrch! - a nechuti :( ). Esteze su vianoce a prilezitost ich spotrebovat, hihhi...ale neprezradim vyrobne tajomstvo :))
arasidka
Há ha : Varecháči všetkých zemí, ktorým sa niečo nepodarilo - s p o j t e s a!
A ja vám sľubujem, že keď budem môcť - doložím to i fotografiou, pretože také dačo sa neopakuje tak často!
Zostávam s pozdravoM: Ket napadne snech - nech !
radulienka
Je to milučký príbeh, myslím, že to sa stane behom života každej gazdinke, hlavne, že sa to dáko využije. A to sa ti teda podarilo. Dobre som sa zasmiala, tak krásne to popisuješ...
arasidka
Varecháčky moje, kiež by sa v živote pokazilo len takéto dačo! Ale príbeh má pokračovanie, jaj, ale to som zmrzla jak mobil zabudnutý vonku v mraze. Ráno prifrčalo nákladné auto a poďho šroubovať dolu lešenie kolom domu, ako nám doteraz úspešne zatepľovali páni majstri barak. A dedko vyšiel na balkón aby videl, že čo a ako.
Bapko, a totok si tu zabudla? A tam na dlažbe balkóna ležal všetkými zabudnutý plech - si povážte a v ňom ešte medovníčky, vymrznuté na kosť.
Jejdanenky, ješkove oči, to museli byť majstri šokovaní , keď sa promenádovali kolom neho! Reku, sem s ním! Pekne som ich povyberala ako sa dalo a dedko sa hneď do nich pustil.
Bapko, ale oni sú naozaj strašne dobré... keby boli aj také pekné, jak sú dobré... Reku, dzedko, nehaj tak, šak Vánoce sa o rok vráca spátky.
No a já mám takého tušáka, že viem, čo dostanem od Ježiška!!! Dzedko sa už od rána šmodŕcha po chalupe, nemá stány, furt sa škohre, obliekol sa a že ide tahet do Hypernovy, kúpiť mi tie hrozienka a UM. A tak som si ho nejako medzi dverami prečítala - že ten hačapír fúzatý išiel kúpiť novú váhu?!?!?! Mám síce starú, ale na jar sa jej čosi porobilo, a celý rok som ju nepotrebovala. No, uvidíme, včera dovliekol elektrický mlynček na mäso aj s podarúnkami, čo v krabici boli - el. mlynček na mak a ani neviem čo ešte tam bolo, lebo som nemala čas na to pozrieť. Vraj sa dzedko chystá medzi sviatkami narobiť novej tlačenky! Tak som teda presvedčená, že nám chýba už len tá nová váha, lebo kávovar máme, aj všetky tie ostatné kuchynské pakšaméty, a dzedko je veľmo praktický človek, na to sa môžem naňho vždy spoľahnúť. No a ja bežím, idem si striedavo utrieť prach na nábytku a medzitým v kuchyni zase čosi pomlieť - idem robiť ten salám a rumové guľky. Tak sa snažte aj vy, a hlavne v kľude, žiadne nervy - veď žalúdok nám cez sviatky nenarastie . Leda ho môžeme dobrovoľne ponaťahovať , a to by nebolo dobré.
sovka62
Ná čo tam po tvare, hlavne že sú jedlé a to tie tvoje sú. Keby sa tým vaším naozaj veľmi zaľúbili, môžeš pre budúcim Vianocami pridať na Varechu recept na "medové kekse", len aby sa ti potom na potvoru neupiekli kolieska, hríbiky, hviezdičky a pod.
A máš šťastie, že tí majstri z plechu nechutnali, dzetko by mal smolu, asi by mu nič nenechali, keď sú také dobré.
sovka62
A ešte som chcela napísať, že od rána riešim dilemu: idem piecť tie kokosky, alebo nie? V chladničke je 12 bielkov (už to je odstrašujúce, také množstvo) a ďalší problém je, že sa mi ešte nikdy nepodarili. Vždy majú nesprávny tvar, v podstate vyššie alebo nižšie krpaté lokše a už sa mi podarili aj také, ako tvoje kekse, pekne v jednom kuse.
Vareche som zadala kokosky, otvorilo sa všeličo, ale, to čo bolo z bielkov bolo v podstate také ako ich robím aj ja. Teda recepty, tie obrázky Eifelových veží sa od mojich líšili dosť. Spýtala som aj uja Googla, ale aj ten vie len že bielky, cukor, para, kokos a tak ich robím aj ja, Tak prečo sa mi nechcú vydariť? Zatiaľ vyhráva nerobiť, ale keď otvorím chladničku a zbadám tie misky s bielkami, možno sa rozhodnem inak. Zatiaľ sedím na Vareche a chladničke sa vyhýbam.
frezia68
@ara šidka Tvoje zážitky vždy prinesú dobrú náladu a smiech,lebo aj zlé sa na dobré obráti.Pri čítaní mi najskôr skrslo v hlave,veď sa dá využiť na plnku do perníkov,ktoré som odkukala od @ancicky a zajtra pečiem.No ale dzetko vyriešil a to pokračovanie nemá chybu.Lebo nie všetko krásne je dobré a nie všetko škaredé je zlé :-)))) a to nehovorím len o perníkoch,tak nech ďaľšie pečenie je tiež vydarené,len už nedávaj na balkón,lebo nemusíš najsť.Lešenári si môžu myslieť,že si im pripravila predčasné sviatky.
frezia68
@sovka neviem,či ešte sem zablúdiš,ale osladený sneh treba použiť do 15 min.,inak klesne a v tom môže byť zrada.Lebo ak robíš naraz tak veľa...?
arasidka
A tak Sovka, napeč sucháre. Presný recept neviem, ale určite je tu na Vareche, a just sú také isté ako tie, ktoré robievam. Dobre ti radím a uvidíš, ako sa to bude všetkým páčiť. A budeš mať po statrosti, len si nachystaj srnčí chrbát a môžeš začať hľadať recept na sucháre z bielkov.
irenaw
@arasidka si rozprávačský talent No.1. keby túto príhodu a aj veľa iných čo som tu čítala vydali knižne, prvá utekám si ju kúpiť a určite nie posledná. inak mohli sme si vymeniť, dala by som ti polovicu medovníčkov a ty mne pláty. potrebovala som ich do guliek marlenka :). nech sa ti ďalšie vydaria a pekné sviatky aj tebe.
arasidka
Irenaw, he he, aj môj dzedko hovorieva, že huba mi ide dobre. A vieš, že som začala na knižke robiť? Len moje predsavzatie je väčšie, ako čas, ktorý tomu zatiaľ môžem venovať. Podporujú ma v tom viacerí, ale život je potvora, keď už mám trošku času, obyčajne ma únava zmôže skôr, ako začnem písať. A tak si trošku uľavujem na mojom blogu, ale i tam je už dlhšie "mŕtvo" :))) No , ako sa poznám, keď "to na mňa donde", tak budem ťukať jak hladný ďateľ.
/Ak máš trochu času, mrkni na: usmevneivazne.blogspot.com, čo som tam napísala, všetko je zo života:) /
palokuchki
@arasidka , ja som sa tiez z chuti zasmiala. Ty to vies vzdy tak zaujimavo a vtipne napisat. Mne sa tento rok pri vianocnom peceni podarilo spalit dva plechy keksikov len preto, ze som medzitym odbehovala pozriet nove recepty na Vareche.
irenaw
@arasidka už aj idem pozrieť a držím ti palce (a vlastne aj nám potencionálnym čitateľom), nech po troške do knihy priibúda, lebo taký relax pre dušu sa zíde mnohým.
anina43
@ara šidka ako ty dokážeš vyvolať dobrú náladu, sedim tu sama a smejem sa nahlas, si úžasný talent, daj tvoje príbehy dohromady a vydaj knižočku, budem medzi prvými, ktorí si ju s radosťou kúpia. taký talent sa hneď tak nevidí ako máš ty na písanie. niečo úžasné, milujem ľudí, ktorí majú zmysel pre humor a vedia s ním okoreniť život sebe i ostatným. Pri pečení aj ja kadečo zažijem a hlavne ako roky pribúdajú je tých zážitkov viac, tohtoročné pečenie je tiež nejaké počarované, ako keby sa usadil v mojej kuchyni nejaký zlý škriatok. a niektoré moje krásne medovníčky skončili ako strúhanka na plnku, vanilkové rožky sa mi prvý krát v živote nedali šúľať, linecké cesto na zliepanky tiež nebolo také, ako po iné roky a mohla by som pokračovť a nadávať na zlú rúru, pritom však bolo treba len stiahnuť teplotu pri pečení. Tvoj príbeh ako si ho opísala, je úžasne vtipný, pokračuj a my sa budeme všetci tešiť na ďalšie zážitky z Tvojho života, nech sa ti darí aj naďalej
arasidka
Dzifčence, dzifčence, teší ma, že vás rozveseľujem... A veď, život je taký potvorsky ťažký, že je treba občas vypnúť a obrátiť na smiech i slzy. Čo si myslíte, že mňa neštve tá hora materiálu? Ten pocit porážky, že som tak jednoduchú vec, ako je pečen ie medovníkov, nezvládla... a jak! Príde švagriná jedna, potom druhá, príde nevestička, dcéra... a budú sa smiať. Bude síce zase dobrá nálada, ale vnútorne ma to bude škrieť a nepomôže mi ani presviedčanie samu seba - že ja nie som na pečenie stvorená, a nemusí každý vedieť všetko a tak dokola...Tak a teraz idem umyť okno, to mi ide na jednotku. tak zatiaľ.
matata1
@arasidka my sa tu rehoceme na tvojich zážitkoch, a ty sa takto trápiš! Pre vnučku aj tak zostaneš najlepšou pečiarkou na svete! Tak rada by som ochutnala a naučila sa robiť tú tvoju caltu, záviny či lokše. Ja som na pečenie ľavá, raz mi niečo nevyskočí, inokedy niečo spálim, alebo je to nedopečené, a nakoniec keď mi zákusky vydaria, tak ich zlikvidujem polievaním alebo krájaním, a ani pravítko mi nepomôže. Raduj sa, smej sa a teš sa s nami, švagrinkami, nevestičkou a dcérkou, veď na tejto stránke sa určite nenájde jeden jediný varecháč, ktorý by niečo nespálil, nepokazil a podobne. Ak je tu nejaký, prosím ozvi sa!
matata1
P.S. Poznám mnoho žien, čo ani tie okná nevedia umyť...:o)))
matata1
@sovka62 presne tak, ako ti radí @arasidka upeč anglické (mandľové alebo orechové )sucháre.
 varecha.pravda.sk/recepty/orechove-suchare/5024-recept.ht...

 varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-suchare-fotorecept/223...

 varecha.pravda.sk/recepty/sladke-mandlove-suchare-fotorec...

Tam ide hodne bielkov a sú fantastické. U nás sú číslo jedna, zjedia sa ako prvé. Pečieme ich z dvojnásobnej dávky, tak ich máme radi. Je jedno, či použiješ vlašské, lieskové orechy alebo mandle.
arasidka
bielkové sucháre - POZOR - to je mor, to je závislosť - opakujúca sa dokolečka dokola.... potiaľ hryzieš, pokým ich ešte máš!
Matata - a ostatné varecháčky, či varecháči - oznamujem vám, že mój tata mi práve vybalil novú váhu, čo ukazuje všetko krema budúcnosti :))A já reku, ket šecko, tak šecko, nemosím sa kukat do mojích veščeckých karet :)))))))))))))))))))
janazjarku
@arasidka tak diovka moja veľmo pekne ti ďakujem za skvelý nápad bo v mojej chladničke už odpočíva cesto na medovníčky i veru zamiesila som podľa nového návodu a tak ťažko povedať či to tie srdcia budú pohromade a či sa len tak na plech rozlejú :-D padol mi kameň od srdca, že existujú aj medové keksíky .-)
matata1
@arasidka ten tvoj dzedko je úžasný chlap, tak veľmi ťa ľúbi, že aj váhu ti kúpil, keď videl, ako ťa ten neúspech zobral. A ty ho fakt dobre poznáš, keď si dopredu vedela, kam sa chystá, a s čím dôjde domov.
matata1
a s tými suchármi máš pravdu, sú návykové. Zmiznú, ani sa po nich nestačí zaprášiť. Zo začiatku sme sa snažili ich krájať na tenučko, nepripiecť ich, ale oni sa záhadne stratia aj keď nie sú úplne dokonalé.
arasidka
ˇA ja sa priznám, že som dnes kapitulovala, vošla som do Babety a "napiekla som",mám vanilkové rožky, orieškové, linecké pečivo, čokoládové srdiečka iné pekne vyzdobené cukrládka. Mám aj vianočnú štólu, vianočné hviezdy z mäkkého pečiva a zajtra zarobím na caltu. A samozrejme ešte aj ten štedrák nebude chýbať.A už to ostatné okrem majonezového šalátu nechám na dzedka - kapustnicu,rybu...
sovka62
Ďakujem za rady, dnes som sa k pečeniu nedostala.Najprv som stála v rade na Daňovom úrade (veď všetky zmeny treba naplánovať na koniec roka, nech to tým podnikateľom osladíme), potom som účtovala pánovi, ktorý 3 fascikle dokladov doniesol 20. decembra, veď DPH stačí spraviť do 25., čiže môžem robiť aj na štedrý deň a doteraz som sa snažila podať výkaz DPH elektronicky, skoro dve hodiny. Takto som ho podávala prvý raz, podávala ale nepodala, nešlo to a nešlo, tak som to vzdala a zajtra musím volať daňovákov, nech mi prezradia tú fintu, ktorá mi pomôže.
Ale za rady a recepty ďakujem. Dúfam, že zajtra sa mi podarí piecť a určite bielka rozdelím, skúsim aj sucháre aj tie kokosky, raz sa už predsa musia podariť, nie?
arasidka
Podaria sa, to si píš. Ja len jedno nerozumiem, na čo sa tak ľudia tešia na koniec roka - Silvestra? To akože si môžu posledný deň v roku trošku zaujúkať, ohňostrojovať, na znak toho, že možno od prvého už nebude čo oslavovať?
ela77
keď je súťaž o najkrajšiu, alebo najškaredšiu ženu, prečo by nemohla byť z recesie aj tu na vareche súťaž o nevydarené jedlo. Ktovie koľkí by sme sa priznali ako to urobil napr.@stefanm , či ako sa volá pri spálenej klobáse. Mohla by to byť samostatná téma a možno by poslúžila aj ako rady ako to nezpackať. @ara šidka si správna varecháčka, berieš to všetko z humorom a navodila si nám dobrú náladu, človek sa musí usmievať pri tvojich komentároch aj zážitkoch. želám nech ti hu mor vydrží veeeľmi dlho.
matata1
@arasidka no vidíš, ani si nevedela, aká si šikovná. Stačí len navštíviť správne miesto, a máš napečené. Včera som sa prechádzala po obchode, a zistila som, že je fakt jednoduché napiecť. Toľko polotovarov, ale aj hotových a chutných koláčikov je na výber, že zaneprázdnená ženička si môže vyberať.
arasidka
A bisťu, calta sa už tlačí z misy, čochvíľa budem zapletať...
arasidka
Janazjarku, tak ako? Vydarili sa, či nevydarili??Či vydarili, ale inak, ako si si plánovala?
P.S. Calta napravila moje zlomené ego, je kuáááásna, a dúfam, že bude aj dobrá, dobrú noc
sovka62
Tak som si dala poradiť a včera som tie bielka spotrebovala. Najprv som upiekla mandľové sucháre, vybrala som si Tatrankin recept. Vydarili sa náramne, dnes som ich posušila a už sa na ne teším.
Potom som sa pustila do kokosiek. Neviem či mi uveríte, ale tento koláčik je pre mňa pobosorovaný. Na sucháre som mala sneh taký tuhý, že by som z neho mohla spraviť polmetrovú vežu. Z takých istých bielkov, z tej istej nádoby, veď som ich len rozdelila zhruba na polovicu, tým istým spôsobom som šľahala. Ale bielka vytušili, že z ich majú byť kokosky nie a nie sa poriadne vyšľahať. Už som tušila, že sa mi podaria presne také ako vždy. A aj podarili, placky s polomerom asi sedem centimetrov a vysoké hádam tri milimetre. Tak som na ne hľadela a potom som si povedala: No a čo!!!! Veď takéto ich mávam vždy, tak to sú naše tradičné, nie? A zapovedala som sa, že podľa príkladu @arasidky už nikdy kokosky piecť nebudem. Tie nech si pečiem ten, komu sa daria. Ja budem už vždy piecť KOKOSOVÉ KEKSE!
janger
@arasidka , daj nam recept ;-). Ved boli dobre, o to ide....A veru aj mne sa podarilo pokazit, vdaka Vareche.... Tak isto, ako mnohym tu pritomnym, ked som odbehovala nakukat, co nove, az som sa zabudla... Dievcata, vykaslite sa na to, ked sa nepodari, nech!!! Aj horsie sa stava. A blahozelam ti k novej vahe, @arasidka .
arasidka
Moji milí, píšem vám pozdrav a to aj s pravým palcom obviazaným do obväzu. Krájala som cibuľku do šalátu a jasné, že som si šmykla do palca. Tak mi to ide pomalšie.
No a chcela by som vám povedať, že dnes mi zrazu zvoní mobil a na druhej strane drátu sa ozve jedna pani Helenka. Že či som doma, lebo posiela k nám syna. Reku , čo sa stalo? Vari neboli oplátky dobré? A za pár minút stál mladlý šohaj medzi dvermi a v náručí niesol tri škatule, ledva ho bolo cez ne vidieť! Predstavte si, v tých škatuliach boli zákusky od výmyslu sveta - od punčových, cez dobošky, orechové, všellijaké....Vraj mi to jeho mama posiela! Teraz neviem, vari Helenka čítala moju peripétiu s medovníkmi?
Aby ste vedeli, že Helenka je jedna z vychýrených cukrárok v našom meste. A týmto gestom ma tak potešila, až mi slza v oku ostala stáť. Ohromnú radosť mi tým spravila a ja som jej za to nesmierne vďačná. Už sme po kúsku aj okoštovali a ja som si povedala: Babo jedna, čo sa ty budeš trápiť, ak budeš potrebovať fajnové zákusky, vieš , na koho sa máš obrátiť! A veru aj tak bude, tie jej nemajú hany - jak maľované!!!
Týmito slovami jej udeľujem verejnú pochvalu pred celým svetom , prajem jej všetko dobré, aby sa jej stále darilo, nielen teraz, ale po celý rok a potom ešte ďalej :)))
Tak totok je šecko, čo som chcela v tejto večernej chvíli povedať, lebo aj keď šalát je už zarobený, štedrák upečený / a velice len pekne vypadá, tak dúfam, že bude aj taký dobrý!!/. Calta má oba bonusy - je pekná aj dobrá, tak ma to teší. Ryba už pláva v mlieku, a kapustnica bude zajtra doobeda na rade, ale to je už dzedkova parketa. Tak letím, nohy ma strašne bolia, už to dnes nejako doklepem. Zatiaľ sa majte!
arasidka
Janger, recept neuvediem - mám ho z Varechy, tak uznáš sama, že by mohlo prísť k nepríjemnostiam, ale s určitosťou bola chyba na mojej strane, med sme nevážili, dávali sme ho "přiměřene"... no a v tom bola chyba.
arasidka
Je štvrtého januára, sviatky sú za nami, väčšia časť zásob minutá, poctivo zjedená, alebo ponúknutá návšteve.Zostala len jedna krabica, pekne v kútiku stojí a čaká na svoj ortieľ. Aaaaa, krucišpagát, nebudete veriť, tak tam stoja, ako som ich uložila. A nezmenila sa ani ich chuť, sú mäkučké a dobré. A už sme si zvykli aj na to, ako vypadajú. Ej, dlho nepotrvá a nebude ani ich!!!
zolik
Uz som to raz pred viac ako rokom citala, ale s radostou precitala este raz. A uz viem na 100% co je "UM"!!! Ta moja mama mala predsa len pravdu, ze to je potravina, a velmi dolezita.



 



TOPlist