Medovníky na pokračovanie (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Čo tá tu straší s medovníkmi začiatkom novembra! To ja len v dobrom, aby výsledok bol podľa predstáv. Aj vám sa stáva, že ochutnáte medovník a poviete si, že toto je on, tento mi chutí, vypýtate recept a budúci rok ich určite budete robiť, alebo rozhodnete sa robiť medovníky v polovici decembra a naháňate ten najlepší a osvedčený, ale ten má každá gazdinka, lebo ten jej je ten najlepší. Ja som sa tento rok s rozhodovaním začala už teraz. Vybrala som dva osvedčené novšie recepty a jeden starý.

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si tri cestá, dve sú s tukom, jedno bez tuku, do jedného nejde zmes korenia, iba škorica, korenie som si pripravila čerstvé doma zomleté. Takto mám pripravené cestá odložené v chladničke, kde zrejú a budem z nich postupne vykrajovať a piecť, chutnať a z toho najchutnejšieho pripravím vianočné medovníky. Začínam prípravou korenia. Medovníkové korenie: všetko korenie pomeliem na kávovom mlynčeku.
  2. Cesto 1: cukor, tuk, vajcia a med vyšľaháme
  3. múku, sódu bikarbónu a korenie peosejeme do misy
  4. vyšľahanú hmotu pridáme do múky
  5. premiešame vareškou
  6. a potom rukou vypracujeme cesto
  7. Cesto2 pripravíme tak isto ako cesto 1. Je troška prácnejšie, až sa zdá, že sa všetka múka nedá zapracovať, ak by sa tak aj stalo, stačí pridať lyžicu džemu, alebo mlieka. Cesto 3: múku, škoricu a sódu bikarbónu preosejeme do misy, pridáme vajcia, med a rozpustený tuk
  8. vypracujeme cesto, je redšie a lepkavé ako predchádzajúce, vypracované preložíme na pomúčenú misku
  9. a aj zvrchu pomúčime, prikryjeme a dáme stuhnúť do chladničky.
  10. každé cesto zabalíme do sáčika, označíme a dáme do chladničky. Pokračujeme najskôr za týždeň. Pripravíme skúšobné medovníčky, postupne z každého cesta vtedy, keď budeme mať čas a náladu. Takto máme čas na vyzretie cesta a prípadne aj odležanie hotových medovníkov, no som zvedavá s ktorým sa bude najlepšie pracovať a ktoré bude najviac chutiť.
  11. Medovníky z cesta 3: Po týždni som cesto vybrala a nechala pol hodinu pri izbovej teplote v kuchyni :-) na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm a pomocou formičky vykrojila medovníčky, uložila na plech s papierom na pečenie, do stredu zatlačila kúsok orecha a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí zostali pekné lesklé a mäkké až do večera, potom som ich uložila do potravinovej dózy a odložila do komory. Na tretí deň kontrola kvality,,,medovníčky sú stále mäkké.
  12. Medovníky z cesta 2: Z cestom sa mi lepšie pracovalo ako z cestom 1, malo lepšiu konzistenciu, podobnú mäkkej plastelíne, bolo voňavejšie a chutnejšie. Cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5cm a použila som vykrajovaciu formu, kde je viac tvarov a vykroja sa naraz. Formu som položila na cesto a zatlačila,
  13. otočila a prešla valčekom, otočila späť a buchnutím o pracovnú dosky vyklopila, preložila na plech s papierom a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom.
  14. Medovníčky po upečení sú aj na ďalší deň mäkké, uložila som ich do sklenenej dózy.
  15. Medovníky z cesta 1 : toto cesto bolo najredšie a lepkavé na dotyk, viac som musela múčiť pracovnú dosku a aj pri vykrajovaní sa lepilo na formičku, chuťovo bolo najsladšie a voňavé za surova aj po upečení. Zvolila som väčšie tvary aj z dierkou na zavesenie pre mašľu na zavesenie. Uskladnila som v plechovej dóze.
  16. VYHODNOTENIE: 1) Tukové cesto, najsladšie, voňavé a lepkavé pri vykrajovaní, najviac použitého medu, medovníčky mäkké nie na dotyk, ale nechrúmu pri zakúsnutí sú mäkké. Tradičný recept mojej známej. 2) Beztukové cesto, najdlhšie sa spracováva, po odležaní najlepšia konzistencia cesta, dá sa s ním pracovať takmer bez použitia múky na podsypanie, nelepí sa, dosť sladké aj napriek tomu že sa použilo najmenej medu, vhodné na menšie tvary, zatiaľ mäkké, nie na dotyk, ale na zakúsnutie, nechrúmu, pre mňa VÍŤAZNÉ. Recept z kuchárskej knihy z roku 1954 3)Tukové cesto, pri spracovavani najredšie a lepkavé, ale po odležaní už nie, tvary sa dobre vykrajovali a najviac zväčšili objem, málo voňavé ale chutné, mäkké aj na dotyk, najmäkšie zo všetkých. Tradičný recept od tety. ZÁVER: Základná receptúra je múka, cukor, med, vajcia a korenie, ostatné je len na správnom pomere týchto surovín a postupné vylepšovanie chuti a konzistencie tukom, mliekom alebo džemom, kakaom a pod. Najdôležitejšie je pečenie, netreba zbytočne dlho piecť, vysušovať, potom sú medovníky tvrdé, čím menšie tvary, tým sa doba pečenia znižuje a netreba to preháňať ani s medom, aj keď sa volajú medovníky, ale nieje to ich základná surovina.