Medovníky
Medovníky

Medovníky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 22. februára 2021

Aj na Veľkú Noc sa pečú medovníky, vyskúšajte tento recept, ktorý pochádza od p. Márie Murárikovej, lektorky medového pečiva. Dôstojne reprezentuje Slovensko v Zobraziť celý popisAj na Veľkú Noc sa pečú medovníky, vyskúšajte tento recept, ktorý pochádza od p. Márie Murárikovej, lektorky medového pečiva. Dôstojne reprezentuje Slovensko v zahraničí. Je majsterkou sveta v pečení medového pečiva na Olympiada die Kuche Berlin, nosí zlaté medaily zo súťaží v Luxembursku, Nemecku, Česku atď. Ja som recept trochu upravila. Ona použila hladkú múku T 650. Z iných zdrojov viem, že medovníky sa pečú z ražnej múky, preto ja ich pečiem zo zmesi ražnej a pšeničnej múky v pomere 1:1.

70
porcií
50 minút
príprava
8 minút
na 180-200 °C

Suroviny

200 g
200 g
120 g
160 g
60 g rozpustené
2 ks
1 KL
1 KL (6 g)
štipka
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    Preosiatu pšeničnú múku a nepreosiatu ražnú múku zmiešame, pridáme štipku soli, ako do každého sladkého múčnika. Ražnú múku nepreosievam, aby som nemala straty, je na hrubšie pomletá. Už som piekla aj z ražnej múky celozrnnej. Do zmesi múk dáme koreninový prípravok 1 KL - dôležité je, aby neobsahoval kypridlá, lebo podľa receptu sa pridáva len sóda bikarbóna 1 KL = 6 g. Do misy pridáme vlastne všetky sypké suroviny, teda ešte práškový cukor. Všetko dobre lyžicou premiešame. Pre vylepšenie môžeme pridať 1-2 PL mletých vlašských orechov, ale recept to neuvádza. Kedysi som aj ja pridávala, ale pre alergiu jedného člena rodiny už to nerobím. Ja si ešte s citom prisypem trochu cejlonskej škorice, mletých klinčekov a anízu, mám ich nakúpené v extra balení. Toto sú vhodné koreninové prípravky bez kypriaceho prášku:

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Med a maslo navážime priamo do ohňovzdornej sklenenej misky a rozpustíme na vodnom kúpeli. Ja som mala med pastovitý od včelára. Po miernom vychladnutí vylejeme do múky so sypkými prísadami a zamiešame celé vajcia. Zhomogenizujeme obsah misy najprv pomocou varechy alebo okrúhleho príborovího nožíka, kto ako je zvyknutý.

  3. 3

    Cesto na doske dôkladne ručne vypracujeme hnetením, až kým sa nelepí na dosku. Múkou podsypávame len veľmi málo. Cesto musí byť husté, skoro tvrdé, aby sa počas pečenia neroztieklo. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke minimálne 24 hodín. Cesto môže takto stáť aj 3 dni, lepšie "vyzreje".

  4. 4

    Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Ak je cesta veľa, z väčšej dávky, rozdelíme ho na viac častí, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Pred samotným pečením plech dávam na balkón do chladu. Medovníky môžeme ozdobiť polovicou lúpanej mandle alebo kúskom orecha. Už to nerobím kvôli spomínanej alergii. Pečieme bez potretia vajíčkom v predohriatej rúre s ventilátorom na 180 stupňov asi 8 minút. Treba sledovať. Po vytiahnutí plechu rýchlo potrieme každý perník žĺtkom s prídavkom kvapky vody. Na horúcom povrchu sa žĺtok "upečie". Takto sú medovníčky pekne lesklé. Samozrejme keď sa zdobia s cukrovou polevou, nikdy sa nepotierajú vajíčkom, lebo by ozdoba nedržala. My si doma nepotrpíme na cifrované medovníky, chutia aj bez toho a nechceme kalórie navyše. Upečené medovníčky bez potretia žĺtkom:

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: Na rozdiel odo mňa pani Muráriková potiera medovníky pred pečením s rozšľahaným vajíčkom. Takéto vajíčko obsahuje aj malé bublinky bielka, čo narúša výsledný jednoliaty vzhľad medovníka. Čerstvo upečené medovníčky na plechu potreté žĺtkom:

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené a čakajúce na ochutnanie:

    Medovníky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marienka44
@evanaaa (22.2.2021 18:37)

Ano, podarili sa, len som dosť na tenko vyvaľkala cesto, chcela som mať viac kusov. :-)
Dnes išli v balíku do Nemecka pre malého vnuka spolu s keksíkmi s razítkom. Nie sú tam éčka, ani prídavné látky. Ďakujem za komentár a pozretie receptu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
No krásne sú tvoje medovníčky. Aj ja potieram medovníčky pred pečením rozšľahaným celým vajíčkom, skúsim len žĺtkom.
haji
Pěkný recept i perníčky. Určitě budú v Neměcku chutit hned dvakrát, jednou jako perníčky a ešte od babinky.
marienka44
@dr (22.2.2021 19:46)

ja ich potieram až po upečení. Póry cesta bez potretia sú otvorené, môže ztade unikať vzniknutý kysličník uhličitý (rozklad sódy bikarbóny). Medovníky rastú ako také vankúšiky v rúre, radosť sledovať cez priezorné sklo.
2x dr a evanaaa
marienka44
@dr (22.2.2021 19:46)

Pozor, ak ich natrieš pred pečením len žĺtkom, môžu rýchlo tmavnúť !!!
1x dr
janger
@marienka44 , ty si sa teda poriadne rozbehla. Jeden pekny recept za druhym! Vsetky pekne prepracovane, je vidiet, ze si "perfekcionista".
Aj tieto medovnicky su velmi pekne :-).
marienka44
Ďakujem všetkým. Vnukovi perníčky v Nemecku chutia, dcéra mu musí limitovať prídel, inak by zjedol všetky naraz. Sú mäkké, voňavé.
violeta
@bavimapiect (18.5.2021 22:25)
Sú úplne mäkučké, mám ich v plechovej dóze.
Ďakujem za recept @marienka44
Na budúce dám trocha menej cukru, ale výborné sú👍☺️



1x haji