Medovníkové kraslice fotorecept

ercicka - fotkaercicka, 21. apríla 2011
Medovníkové kraslice (fotorecept)
Foto: ercicka

Už 15 rokov sa venujem pečeniu medovníkov a pokúšam sa o rôzne tvary. Tak prišli na rad aj medovníkové kraslice.

13-15 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
160 g
250 g
80 g
5 ks
2 čl
1 PL
1 PL
2 čl
Poleva:
1 ks
170 g
1 čl
1 čl
Pomôcky:
1 ks
1 ks
2 a viac ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Všetky sypké suroviny na cesto treba preosiať do jednej misy.

  2. 2

    Med navážime do misky vhodnej do mikrovlnky a zohrejeme asi 1minútu pri 800W. V mede rozpustíme rastlinný tuk a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesto môžeme pripravovat aj v domácej pekárni na programe rezancové cesto (nudelteig). Do pekárne vkladáme suroviny v poradí najprv tekuté a potom sypké a necháme vymiesit cesto konzistencie zemiakoveho cesta. Ak by bolo veľmi riedke, môžeme prisypať 1-2 PL múky. V pripade, že nemáme pekáreň, môžeme cesto robiť klasicky rukami alebo ručným mixerom v mise.

  4. 4

    Hotové cesto preložíme do igelitového vrecka a necháme odpočívať ... najlepšie pár dní v chlade. V prípade núdze ho môžeme použit po 8 hodinách.

  5. 5

    Pečenie: Časť cesta dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm. Formičky na vajcia namažeme tukom. Vykrajovačkou vykrojíme ovály a každý vykrojený kus vyformujeme na formičku až po okraj.

    Medovníkové kraslice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formičky uložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 13-15min podľa rúry. Po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom s vodou.

  7. 7

    Upečené medovníky musíme nechať oddýchnuť minimálne do ďalšieho dňa, ale najlepšie 2 dni. A môžeme zdobiť.

  8. 8

    Príprava polevy: bielko s cukrom, solamylom a citrónovou šťavou vymiešame do hustej polevy. Miešame buď v kuchynskom robote na najnižších otačkach alebo ručne asi 20min. a preložíme do igelitového vrecka. Z igelitového vrecka dávkujeme polevu do celofánových kornútkov, ktorými zdobíme. Kornútky na obrázku sú práve vybraté z mrazáku, takže prebytočná poleva sa dá zmraziť a tiež zafarbiť potravinárskymi farbami.

    Medovníkové kraslice (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
nádhera ... krásne nazdobené perníkové vajíčko ...