Medovníkové kraslice (fotorecept)
Autor receptu: ercicka
Už 15 rokov sa venujem pečeniu medovníkov a pokúšam sa o rôzne tvary. Tak prišli na rad aj medovníkové kraslice.
Postup
- Príprava cesta:
Všetky sypké suroviny na cesto treba preosiať do jednej misy.
- Med navážime do misky vhodnej do mikrovlnky a zohrejeme asi 1minútu pri 800W. V mede rozpustíme rastlinný tuk a necháme vychladnúť.
- Cesto môžeme pripravovat aj v domácej pekárni na programe rezancové cesto (nudelteig). Do pekárne vkladáme suroviny v poradí najprv tekuté a potom sypké a necháme vymiesit cesto konzistencie zemiakoveho cesta. Ak by bolo veľmi riedke, môžeme prisypať 1-2 PL múky.
V pripade, že nemáme pekáreň, môžeme cesto robiť klasicky rukami alebo ručným mixerom v mise.
- Hotové cesto preložíme do igelitového vrecka a necháme odpočívať ... najlepšie pár dní v chlade. V prípade núdze ho môžeme použit po 8 hodinách.
- Pečenie:
Časť cesta dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm. Formičky na vajcia namažeme tukom. Vykrajovačkou vykrojíme ovály a každý vykrojený kus vyformujeme na formičku až po okraj.
- Formičky uložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 13-15min podľa rúry. Po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom s vodou.
- Upečené medovníky musíme nechať oddýchnuť minimálne do ďalšieho dňa, ale najlepšie 2 dni. A môžeme zdobiť.
- Príprava polevy:
bielko s cukrom, solamylom a citrónovou šťavou vymiešame do hustej polevy. Miešame buď v kuchynskom robote na najnižších otačkach alebo ručne asi 20min. a preložíme do igelitového vrecka.
Z igelitového vrecka dávkujeme polevu do celofánových kornútkov, ktorými zdobíme.
Kornútky na obrázku sú práve vybraté z mrazáku, takže prebytočná poleva sa dá zmraziť a tiež zafarbiť potravinárskymi farbami.