Medovníkové kraslice (fotorecept)

Autor receptu: ercicka

Už 15 rokov sa venujem pečeniu medovníkov a pokúšam sa o rôzne tvary. Tak prišli na rad aj medovníkové kraslice.

13-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Príprava cesta: Všetky sypké suroviny na cesto treba preosiať do jednej misy.
  2. Med navážime do misky vhodnej do mikrovlnky a zohrejeme asi 1minútu pri 800W. V mede rozpustíme rastlinný tuk a necháme vychladnúť.
  3. Cesto môžeme pripravovat aj v domácej pekárni na programe rezancové cesto (nudelteig). Do pekárne vkladáme suroviny v poradí najprv tekuté a potom sypké a necháme vymiesit cesto konzistencie zemiakoveho cesta. Ak by bolo veľmi riedke, môžeme prisypať 1-2 PL múky. V pripade, že nemáme pekáreň, môžeme cesto robiť klasicky rukami alebo ručným mixerom v mise.
  4. Hotové cesto preložíme do igelitového vrecka a necháme odpočívať ... najlepšie pár dní v chlade. V prípade núdze ho môžeme použit po 8 hodinách.
  5. Pečenie: Časť cesta dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm. Formičky na vajcia namažeme tukom. Vykrajovačkou vykrojíme ovály a každý vykrojený kus vyformujeme na formičku až po okraj.
  6. Formičky uložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 13-15min podľa rúry. Po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom s vodou.
  7. Upečené medovníky musíme nechať oddýchnuť minimálne do ďalšieho dňa, ale najlepšie 2 dni. A môžeme zdobiť.
  8. Príprava polevy: bielko s cukrom, solamylom a citrónovou šťavou vymiešame do hustej polevy. Miešame buď v kuchynskom robote na najnižších otačkach alebo ručne asi 20min. a preložíme do igelitového vrecka. Z igelitového vrecka dávkujeme polevu do celofánových kornútkov, ktorými zdobíme. Kornútky na obrázku sú práve vybraté z mrazáku, takže prebytočná poleva sa dá zmraziť a tiež zafarbiť potravinárskymi farbami.