Foto: zuzickaaa1
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Múku, cukor, vajcia, maslo, škoricu, fenykel, soľ, sódu bikarbonu a med dôkladne spolu premiešame. Vypracujeme si hladké cesto. Odporúčam nechať cesto postáť v chladničke 4-6dní. Cesto je potom lepšie a vláčnejšie.
-
2
Na dosku si dáme hladkú múku a rozvaľkáme si cesto. Vykrajujeme podľa vlastnej fantázie a podľa formičiek, ktoré nájdeme doma:) Poukladáme na vymastený plech alebo môžeme použiť aj papier na pečenie. Medovníčky potrieme vyšľahaným vajíčkom a ozdobíme.
-
3
Pečieme cca 15minút pri teplote 160 - 180C. Ja som sa rozhodla urobiť vianočný stromček z medovníkov. Povykrajovala som si rôzne veľkosti hviezdičiek, kde som v každej urobila dieru v strede. Taktiež je dôležité vykrojiť si malé krúžky, aby sme pomocou nich vedeli stromček zlepiť.
-
4
Predtým, ako začneme medovníčky lepiť a zdobiť, musíme si ich prirovnať, aby sa nám nestalo, že nám potom bude padať:)
-
5
Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Zdobiacu zmes necháme uschnúť.
-
6
Na spodok si pomocou džemu prilepíme podstavce, na ktorých bude stromček stáť.
-
7
Potom medovníky postupne lepíme na seba. Medzi každú vrstvu dáme krúžok, ktorý je natretý džemom z oboch strán. Taktiež sa snažíme dierky v strede naplniť džemom.
-
8
A stromček je hotový:) Krásne Vianoce želám.
Diskusia k receptu