Foto: izabella929
Veľmi chutný zákusok vhodný aj na Vianočný stôl.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
4 PL |
|
50 g |
|
200 g |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
2 |
|
1 PL |
|
Krém: | |
700 ml |
|
1 bal |
|
100 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
2 PL |
|
Na vrch: čoko poleva | |
200 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
350 ml |
|
Postup
-
1
Pripravila som si do hrnca vodu a do druhého menšieho som dala maslo,cukor a med.Keď sa všetko nad parou roztopilo, pridala som smotanu,vajcia, sódu a kakao.Všetko som spolu vymiešala a pridávala v malých dávkach k múke a premiešavala.Potom som zmiesila a vypracovala som nelepivé cesto.Nechala som ho pol hodinu odpočívať.
-
2
Cesto som rozvážila na 5 rovnakých častí.Rozvaľkala som ho na na veľkosť plechu 27x37 cm. a vaľkala som ho priamo na papieri.
-
3
Vyvaľkané časti som ukladala na seba, aby sa cesto nevysušilo.Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a každá časť sa piekla 4 min. treba dávať pozor, aby sa neprepieklo, lebo bude praskať a nevsaje do seba krém.Upečené cesto som nezbavila papierov na pečenie, ale som ich ukladala opäť na seba postupne ako sa piekli. Nechala som ich chladiť na mriežke.
-
4
Pripravila som si krém: Do mlieka som dala zlatý klas a vymiešala.Pridala som ho k mlieku, ktoré sa už začalo variť.Do uvareného, ešte horúceho pudingu som vmiešala kokos a nechala som chladiť.
-
5
V mise som vymiešala práškový cukor s maslom a po lyžici som pridávala vychladnutý kokosový krém a miešala mixérom.Fernet som pridala do maslového cesta hneď povymiešaní.
-
6
Krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila som ho do chladu stuhnúť.
-
7
Na spodok som dala prvý plát cesta a natrela som ho horúcim džemom.Džem som nechala stuhnúť.
-
8
Na džem som natrela jednu časť krému. Takto som postupovala u všetkých častí.
-
9
Položila som posledný piaty plát. koláč som uložila do chladničky a na noc som ho zaťažila 4 kg. cukru.
-
10
Ráno som ho poliala čokoládovou polevou.
-
11
Nakrájala na rezy a posypala orechmi a bielou čokoládou. Prajem vám dobrú chuť.
Ukladam a niekedy rozhodne vyskusam :)
čoko,kakao, kokos + alkoholová príchuť sú moje oblúbené, takže zabaliť 4 rezy, prosím…..
kokos v nadstavovanom kréme som ešte nerobila. Chcela by som len vedieť či ten klasicky nastrúhaný kokos z obchodu treba ešte raz premlieť aby bol extra jemný ?
Inak myslím, že medové cesto s kokosom je nebezpečne dobrá kombinácia :-)