Medové rezy s kakaovou polevou

viera111 - fotkaviera111, 27. decembra 2011
Medové rezy s kakaovou polevou
Foto: viera111

Vyhľadávač k heslu "medové rezy" nájde viac ako 5500 odkazov, tak je možno aj zbytočné pridávať ďalší recept... Ale tento recept je u nás Zobraziť celý popisVyhľadávač k heslu "medové rezy" nájde viac ako 5500 odkazov, tak je možno aj zbytočné pridávať ďalší recept... Ale tento recept je u nás doma najstarší a najobľúbenejší, tak ho pridávam ako svoj prvý recept na Varechu. Navyše, je originálny tým, že sa robí s kakaovou polevou, ktorá je v tomto prípade naozaj lepšia ako čokoládová.

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
70 g
1 ks
1 lyžička
3 lyžice
3 lyžice
Plnka:
0,5 l
5 lyžíc
200 g
150 g
Poleva:
5 lyžíc
2 lyžice
2 lyžice
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiesime. Dáme do mikroténového vrecka do chladničky aspoň na hodinu.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 2
  3. 3

    Každú čast rozvaľkáme približne na veľkosť plechu.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou valčeka prenesieme plát cesta na plech (ja používam aj papier na pečenie) a zarovnáme okraje - tam, kde je navyše, odrežeme, tam, kde chýba, dolepíme :-).

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 4
  5. 5

    Pláty pečieme radšej pri miernejšej teplote a strážime, aby nezhoreli. Upečú sa rýchlo - tak 5 - 7 minút pri teplote 175°. Pomocou papiera zložíme plát z plechu, počkáme pol minútky (trošku schladne a stvrdne) a potom stiahneme papier. Ak sa nám náhodou niektorý z nich zlomí, nevadí - keď budeme skladať rezy aj s plnkou, zlomený dáme do stredu. Najkrajší a najrovnejší pôjde samozrejme navrch.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 5
  6. 6

    A teraz plnka: nad parou uvaríme puding z múky a mlieka a necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame maslo s cukrom. Keď majú obe hmoty rovnakú teplotu, tak ich zmiešame - dá sa aj ručne, ale šľahačom je to jednoduchšie :-).

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 6
  7. 7

    Poskladáme rezy v poradí: 1. plát hladkou stranou dole 2. polovica krému 3. plát hladkou stranou hore 4. pikantný džem, napr. ríbezľový 5. plát hladkou stranou dole 6. polovica krému 7. plát hladkou stranou hore Celé to mierne zaťažíme a počkáme do druhého dňa.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme polevu: v malom hrnčeku vo vodnom kúpeli necháme roztopiť cukor, kakao a mlieko. Keď je z toho jedna tekutá hmota, pridáme oba druhy tukov a miešame, kým sa to celé spojí. Pokiaľ by nastal problém a tuk zostal oddelený od zvyšku (zrejme sme ho dali viac ako bolo treba), stačí pridať 1 - 2 lyžičky práškového cukru a po chvíli miešania sa to dá do poriadku :-). Polevu rýchlo rozotrieme navrch (rýchlo tuhne) - nemusí byť rovnomerne - keď sa rezy pokrájajú, aj tak budú vyzerať dobre.

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 8
  9. 9

    Odporúčam počkať do ďalšieho dňa a až potom krájať. Dobrú chuť :-)

    Medové rezy s kakaovou polevou - obrázok 9

Diskusia k receptu

3sandra3
medové rezy sú vždy výborné... ale prečo sa plnka z mlieka a z múky musí variť nad parou?
viera111
Neviem :-). Takto to mam od mamy a takto to vzdy robim. Tradicia :-)
kata50
Kaše z mlieka a múky, ktoré sa pridávajú ku maslu, príjemne odľahčujú celú plnku.
Pri varení kaše v hrnci , priamo na plyne, sa stáva, že kaša prudko zhustne a zvykne sa slabo pripáliť. je nutné to variť opatrne, pomaly pridávať energiu a stále miešať. Až do požadovanej hustoty. Ak sa to robí celé nad parou...toto riziko odpadá. Tvoja mamka @viera111 to varila na istotu :-))
tinca
medové rezy sú moje obľúbené, podobnú polevu robím aj ja je vďačná. Máš ich krásne:)
zdenkas
Podarili sa Ti pekné medové rezy.Aj u nás doma máme tento koláčik veľmi radi.Na vareche sa budeš cítiť skvele,sú tu fajn ľudkovia a nájdeš tu množstvo výborných nápadov.Aj ja som vďačná za túto stránku.
3sandra3
super vysvetlenie od Katky50 .... tak už viem, prečo to treba robiť nad parou. Ďakujem za radu.
cica2
@viera111 vitaj medzi nami a vôbec nie je zbytočné že si recept pridala, takto si ho upiekla s láskou ty, a som rada že si sa o recept podelila:-) Krásne sa ti vydaril a ešte si dopíš za receptom (fotorecept)
janger
Vobec to nie je zbytocne pridat recept. Ved kazdy je trosku iny, aj tento tvoj je velmi pekny. Vitaj medzi nami :-).
orchidea
Pravidelne na Vianoce robím medové rezy, aj tento rok bolo tomu tak, mám síce iný recept ale tú polevu tiež robievam a rezy sú výborné, úplne iná chuť ako s klasickou čokoládovou polevou. Uložím si aj tvoj recept lebo sa mi zdá jednoduchší, nemiešala si nad parou ako to robím ja. Rezy máš ozaj pekné.
viera111
Dakujem. @orchidea , aj ja robim nad parou - puding, ktory ide do plnky. A aj polevu varim vo vodnom kupeli. U nas sa tieto rezy robia vzdy na Vianoce a Velku noc. Pravdupovediac, castejsie sa mi to ani robit nechce, lebo je to dost pracne a pecenie nie je zatial moj konicek. Mozno sa to casom zmeni, ked som zrazu za jeden recept dostala tolko pochval :-)))
tykadielko
mňam....ja plnku varím v hrnci s dvojitým dnom :D....medové rezy - aj tento rok som sa ich napráskala....mňamky :D
marienka44
@Viera111 ,teta mojho manzela robila podobne (/ale bez lekvaru/ kazde Vianoce. Cesto sa moze piect na opacnej strane plechu, lahsie sa snima dole. Ukladam do KK a najblizsie urobim.
brmbolka
varecháčky, s ktorým cestom sa lepšie robí? s tým, ktoré sa varí a musí sa s ním rýchlo pracovať alebo s cestíčkom, ktoré ponúka viera111. som začiatočník s medovými rezmi, prosím o radu. ďakujem
viera111
@brmbolka , s tym varenym cestom nemam skusenosti. Toto moje treba dobre spracovat a nechat odpocinut, potom je take kompaktnejsie a lahsie sa vyvalka. Ked sa nepodari vyvalkat do obdlznika, tak sa odrezu okraje, ktore precnievaju a zvyskami sa zase dolepia tie chybajuce casti. Pri tomto ceste sa ponahlat nemusis, mozes sa s tym vyhrat :-)