Medové rezy s kakaovou polevou

Autor receptu: viera111

Vyhľadávač k heslu "medové rezy" nájde viac ako 5500 odkazov, tak je možno aj zbytočné pridávať ďalší recept... Ale tento recept je u nás doma najstarší a najobľúbenejší, tak ho pridávam ako svoj prvý recept na Varechu. Navyše, je originálny tým, že sa robí s kakaovou polevou, ktorá je v tomto prípade naozaj lepšia ako čokoládová.

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto zmiesime. Dáme do mikroténového vrecka do chladničky aspoň na hodinu.
  2. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
  3. Každú čast rozvaľkáme približne na veľkosť plechu.
  4. Pomocou valčeka prenesieme plát cesta na plech (ja používam aj papier na pečenie) a zarovnáme okraje - tam, kde je navyše, odrežeme, tam, kde chýba, dolepíme :-).
  5. Pláty pečieme radšej pri miernejšej teplote a strážime, aby nezhoreli. Upečú sa rýchlo - tak 5 - 7 minút pri teplote 175°. Pomocou papiera zložíme plát z plechu, počkáme pol minútky (trošku schladne a stvrdne) a potom stiahneme papier. Ak sa nám náhodou niektorý z nich zlomí, nevadí - keď budeme skladať rezy aj s plnkou, zlomený dáme do stredu. Najkrajší a najrovnejší pôjde samozrejme navrch.
  6. A teraz plnka: nad parou uvaríme puding z múky a mlieka a necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame maslo s cukrom. Keď majú obe hmoty rovnakú teplotu, tak ich zmiešame - dá sa aj ručne, ale šľahačom je to jednoduchšie :-).
  7. Poskladáme rezy v poradí: 1. plát hladkou stranou dole 2. polovica krému 3. plát hladkou stranou hore 4. pikantný džem, napr. ríbezľový 5. plát hladkou stranou dole 6. polovica krému 7. plát hladkou stranou hore Celé to mierne zaťažíme a počkáme do druhého dňa.
  8. Pripravíme polevu: v malom hrnčeku vo vodnom kúpeli necháme roztopiť cukor, kakao a mlieko. Keď je z toho jedna tekutá hmota, pridáme oba druhy tukov a miešame, kým sa to celé spojí. Pokiaľ by nastal problém a tuk zostal oddelený od zvyšku (zrejme sme ho dali viac ako bolo treba), stačí pridať 1 - 2 lyžičky práškového cukru a po chvíli miešania sa to dá do poriadku :-). Polevu rýchlo rozotrieme navrch (rýchlo tuhne) - nemusí byť rovnomerne - keď sa rezy pokrájajú, aj tak budú vyzerať dobre.
  9. Odporúčam počkať do ďalšieho dňa a až potom krájať. Dobrú chuť :-)