recept je dnes už staršej pani medovníkarky, mám od nej veľa receptov, ale tieto chrústiky sa u nás v rodine na vianoce pečú Zobraziť celý popisrecept je dnes už staršej pani medovníkarky, mám od nej veľa receptov, ale tieto chrústiky sa u nás v rodine na vianoce pečú minimálne 20 rokov a sú zatiaľ neprekonané. Ja pečiem vždy z dvoch dávok. Sú výborné aj ku kávičke či čajíku.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,60 kg |
|
3 polievkové lyžice |
|
0,50 kg |
|
5 ks |
|
1 kávová lyžička |
|
1 kávová lyžička |
|
1 ks na potretie |
|
podľa počtu chrústikov |
|
Postup
-
1
Na doske všetky prísady spracujeme na cesto, urobíme šúľky o hrúbke palca, nakrájame ich na 2,5 - 3 cm kúsky, (trošku tie odrezané kraje-rožteky s rukou zaoblíme, aby mali tvar chrústika), dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, trošku viac s medzerami (narastú), potrieme vajíčkom a mierne pritlačáme polovičky jadier orecha (ak sú orechy prelomené poprikladáme aj z viac častí do tvaru chrbátika). Pečieme v rozohriatej rúre, ihneď po vytiahnutí z rúry ešte potrieme vajíčkom, budú sa lesknúť. Upečené môžeme spojiť aj s orechvou plnkou(rôznou) a uložiť do paierových košíčkov. Ja robím bez plnky a z dvoch dávok.
@jamalinka , prepač, nehcem zasahovať do tvojej receptúry, no myslím, že budeš súhlasiť. Ja chrústiky neplním, ale schovávam, lebo keď ich urobím v predstihu, nevydržia do Vianoc :-)))
Odporúčam vyskúšať, isto si získajú obľubu aj u Vás.
len nechápem - vajcom potierame aj ten orech? našťastie, ani to nemusíme, hurá!