Medové chrústiky
Autor receptu: jamalinka
recept je dnes už staršej pani medovníkarky, mám od nej veľa receptov, ale tieto chrústiky sa u nás v rodine na vianoce pečú minimálne 20 rokov a sú zatiaľ neprekonané. Ja pečiem vždy z dvoch dávok. Sú výborné aj ku kávičke či čajíku.
10 - 15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Na doske všetky prísady spracujeme na cesto, urobíme šúľky o hrúbke palca, nakrájame ich na 2,5 - 3 cm kúsky, (trošku tie odrezané kraje-rožteky s rukou zaoblíme, aby mali tvar chrústika), dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, trošku viac s medzerami (narastú), potrieme vajíčkom a mierne pritlačáme polovičky jadier orecha (ak sú orechy prelomené poprikladáme aj z viac častí do tvaru chrbátika). Pečieme v rozohriatej rúre, ihneď po vytiahnutí z rúry ešte potrieme vajíčkom, budú sa lesknúť.
Upečené môžeme spojiť aj s orechvou plnkou(rôznou) a uložiť do paierových košíčkov.
Ja robím bez plnky a z dvoch dávok.