Medové chrústiky

Autor receptu: jamalinka

recept je dnes už staršej pani medovníkarky, mám od nej veľa receptov, ale tieto chrústiky sa u nás v rodine na vianoce pečú minimálne 20 rokov a sú zatiaľ neprekonané. Ja pečiem vždy z dvoch dávok. Sú výborné aj ku kávičke či čajíku.

10 - 15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na doske všetky prísady spracujeme na cesto, urobíme šúľky o hrúbke palca, nakrájame ich na 2,5 - 3 cm kúsky, (trošku tie odrezané kraje-rožteky s rukou zaoblíme, aby mali tvar chrústika), dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, trošku viac s medzerami (narastú), potrieme vajíčkom a mierne pritlačáme polovičky jadier orecha (ak sú orechy prelomené poprikladáme aj z viac častí do tvaru chrbátika). Pečieme v rozohriatej rúre, ihneď po vytiahnutí z rúry ešte potrieme vajíčkom, budú sa lesknúť. Upečené môžeme spojiť aj s orechvou plnkou(rôznou) a uložiť do paierových košíčkov. Ja robím bez plnky a z dvoch dávok.