Foto: eldina
len tak položiť na stôl a návšteva nech si trhá kúsky sama...:)
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
cca 600 g |
|
1 bal |
|
50 ml |
|
250 ml |
|
1 ČL |
|
150 g (Hera) |
|
Plnka: | |
|
|
|
|
(napr. Gyros) |
|
Na potretie (ale nie je treba): | |
1 bal (alebo jogurt) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: korenie na posypanie môžte dať podľa seba, ja som mala doma gyros..
-
2
z vody, štipky cukru a soli , kvasníc a pár PL múky urobiť kvások, potom pridať múku, olej a vymiesiť cesto...nechať na teple vykysnúť.. potom cesto domiesiť, aby sa veľmi nelepilo a rozdeliť na 4 diely.../medzitým dať rozpustiť Palmarín/...
-
3
vyvaľkať na čo najväčšie kusy , každý potrieť maslom a ukladať na seba/pomohla som si najväčším plechom, tam som ich zatiaľ dávala, kým som všetky cestá nevyvaľkala/
-
4
potom cestá prehodiť späť na pracovnú dosku, vrchný kus ešte potrieť olejom a ťahať cesto /už ako celok/, koľko sa dá....cesto je poddajné, vdaka maslu a oleju
-
5
posypať mletými olivami, balkánskym syrom a ochuteným korením/môže byť aj pizza či iné/
-
6
cesto zrolovať a pokrájať na kolieska
-
7
na plech položiť papier na pečenie a kolieska naň vyslovene "švacnúť"..:) hlavne ich neukladať usporiadane..:)...
-
8
ak chcete, ešte potrieť zmiešanou kyslou smotanou a vajcom
-
9
bud nechať ešte podkysnúť a piecť na 190 °C cca 30 minút alebo ako robím ja: dať hned plech do trúby a kým sa zahrieva, zároveň v nej aj podkysne... -ako vidíte, vyplnili sa všetky medzery..:)
-
10
rozvoniaval celý dom...:) koláč je mäkunký, vdaka prekladaniu a maslu ... nevedela som, ako ho naservírovať, tak som ho dala na najväčšiu dosku a nech si trhá každý, ako a koľko chce..:)
Diskusia k receptu