Mediteránsky koláč (fotorecept)

Autor receptu: eldina

len tak položiť na stôl a návšteva nech si trhá kúsky sama...:)

70 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: korenie na posypanie môžte dať podľa seba, ja som mala doma gyros..
  2. z vody, štipky cukru a soli , kvasníc a pár PL múky urobiť kvások, potom pridať múku, olej a vymiesiť cesto...nechať na teple vykysnúť.. potom cesto domiesiť, aby sa veľmi nelepilo a rozdeliť na 4 diely.../medzitým dať rozpustiť Palmarín/...
  3. vyvaľkať na čo najväčšie kusy , každý potrieť maslom a ukladať na seba/pomohla som si najväčším plechom, tam som ich zatiaľ dávala, kým som všetky cestá nevyvaľkala/
  4. potom cestá prehodiť späť na pracovnú dosku, vrchný kus ešte potrieť olejom a ťahať cesto /už ako celok/, koľko sa dá....cesto je poddajné, vdaka maslu a oleju
  5. posypať mletými olivami, balkánskym syrom a ochuteným korením/môže byť aj pizza či iné/
  6. cesto zrolovať a pokrájať na kolieska
  7. na plech položiť papier na pečenie a kolieska naň vyslovene "švacnúť"..:) hlavne ich neukladať usporiadane..:)...
  8. ak chcete, ešte potrieť zmiešanou kyslou smotanou a vajcom
  9. bud nechať ešte podkysnúť a piecť na 190 °C cca 30 minút alebo ako robím ja: dať hned plech do trúby a kým sa zahrieva, zároveň v nej aj podkysne... -ako vidíte, vyplnili sa všetky medzery..:)
  10. rozvoniaval celý dom...:) koláč je mäkunký, vdaka prekladaniu a maslu ... nevedela som, ako ho naservírovať, tak som ho dala na najväčšiu dosku a nech si trhá každý, ako a koľko chce..:)