Mediteránsky koláč (fotorecept)
Autor receptu: eldina
len tak položiť na stôl a návšteva nech si trhá kúsky sama...:)
70 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Potrebujeme: korenie na posypanie môžte dať podľa seba, ja som mala doma gyros..
- z vody, štipky cukru a soli , kvasníc a pár PL múky urobiť kvások, potom pridať múku, olej a vymiesiť cesto...nechať na teple vykysnúť.. potom cesto domiesiť, aby sa veľmi nelepilo a rozdeliť na 4 diely.../medzitým dať rozpustiť Palmarín/...
- vyvaľkať na čo najväčšie kusy , každý potrieť maslom a ukladať na seba/pomohla som si najväčším plechom, tam som ich zatiaľ dávala, kým som všetky cestá nevyvaľkala/
- potom cestá prehodiť späť na pracovnú dosku, vrchný kus ešte potrieť olejom a ťahať cesto /už ako celok/, koľko sa dá....cesto je poddajné, vdaka maslu a oleju
- posypať mletými olivami, balkánskym syrom a ochuteným korením/môže byť aj pizza či iné/
- cesto zrolovať a pokrájať na kolieska
- na plech položiť papier na pečenie a kolieska naň vyslovene "švacnúť"..:) hlavne ich neukladať usporiadane..:)...
- ak chcete, ešte potrieť zmiešanou kyslou smotanou a vajcom
- bud nechať ešte podkysnúť a piecť na 190 °C cca 30 minút alebo ako robím ja: dať hned plech do trúby a kým sa zahrieva, zároveň v nej aj podkysne... -ako vidíte, vyplnili sa všetky medzery..:)
- rozvoniaval celý dom...:) koláč je mäkunký, vdaka prekladaniu a maslu ... nevedela som, ako ho naservírovať, tak som ho dala na najväčšiu dosku a nech si trhá každý, ako a koľko chce..:)