Kapustový koláč
Kapustový koláč

Matrtúch z Párnice fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. októbra 2019

Obdivujem jedlá našich babičiek. Boli jednoduché a veľmi chutné. Jeden taký jednoduchý teraz pridám aj pre vás. Len niekoľko surovín a chrumkavá fajnotka Zobraziť celý popisObdivujem jedlá našich babičiek. Boli jednoduché a veľmi chutné. Jeden taký jednoduchý teraz pridám aj pre vás. Len niekoľko surovín a chrumkavá fajnotka je na stole. Netuším, prečo toto kapustové jedlo takto nazvali.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
1 ks
štipka
1 PL
80 g domáca




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu som vybrala do misy. Keďže ešte svoju sudovú nemám, túto som premyla, lebo bola veľmi kyslá.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ku kapuste som pridala múku ako prvú a premiešala ju s kapustou, lebo múky treba toľko, aby cesto nebolo ani husté, ani riedke.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som vajce a opäť som ho zamiešala.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon som pridala mleté korenie. Soľ som nepridala, lebo kapusta je osolená.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech som natrela masťou a kapustové cesto som rovnomerne rozotrela na plech. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla som ho 20 minút, potom som ho vybrala.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slaninu som nakrájala na tenké plátky, môžete použiť aj oravskú.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložila som ju na predpečený matrtúch a potom vložila do rúry a ešte piekla 10 minút.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený taký čerstvý horúci je najchutnejší.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakrájala na kúsky a prajem vám dobrú chuť.

    Matrtúch z Párnice (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
Tak o tomto dom ani len nepočula! Ale chutilo by mi.
haji
Takovou dobrotu bych s radostí ochutnala, už vidím jak trhám horké kousky, hmm
mijaita
Taky by me zajimalo, protoze v Párnici jsem byla 2x na jarmoku, delali ruzne posuchy, kolace i halusky, ale tohle ne. Chtelo by to oslovit nejakeho Párnicana! :-)
izabella929
@mijaita ,teraz mi písala jedna pani že neďaleko od Terchovej ho tiez pripravujú a volajú ho matrtak,,takže môžno sever sk tento recept pozna...tiež som ho videla pripravovať v tv folklorika...nepoznala som ho,skôr recepty z Maďarska poznám viac,,ale v každom prípade chrumkavá mnamka...ďakujem za komentar,,
paradis1
Toto sa mi veľmi páči, chlapi na stavbe sa potešia. Bude to ako zákusok :-)
farbuska
Hľa, ďalšie krásne jedlo! Veľmi rada urobím v najbližších dňoch. Vďaka za inšpiráciu a recept.
evusik
Tak, matrtúch ma dostal :) úžasné slovo, ale recept určite výborný. Ja robím meteník. To je podobný koláč z kyslej kapusty ale idú tam aj kvasnice a voda. Slaninka navrch musí byť tiež a ja ho ešte navrch potieram cesnakovou pastou. Je to veľká dobrota a vždy má úspech. Tvoj matrtúch určite vyskúšam. Prajem krásny deň :-)
1x zahra
hanis
Dnes jeden krásný recept za druhým! nevím, který vybrat dřív.... tak tohle bych si dala určitě. Díky za recept
zahra
@terinka55 (3.10.2019 18:42)

U nas sa piekli ako placky v oleji, ale toto je zdravsie. Uz budem len takto.
izabella929
@kuko95 (3.10.2019 18:03)

Je to tak ako píšeš,keď som položila na koláč tie plátky slaniny,bola to pastva pre oči pozerať cez sklo rúry,ako krásne sa skvarila ta slaninka,,asi som dobre urobila,že som krajala na tenké plátky,vlastne sa všetok tuk dostal do tej fajnotky,,,ďakujem pekne za komentár ..
1x kuko95
izabella929
@denyany (3.10.2019 18:55)

Tak ani ja a keď som videla tu jeho jednoduchú prípravu,tešila som sa už iba na tú chuť,,je to chutné a chrumkavé podľa môjho gusta,,vďaka za komentár...
izabella929
@haji (3.10.2019 19:09)

Áno máš pravdu haji milá,horúce mi chutilo najviac,,ďakujem pekne za komentár,,,
izabella929
@kvakac (3.10.2019 21:14)

Tak vidíš a tento recept zase mne ušiel a nazaregistrovala som ho ako kysnuté cesto,ale určite vyskúšam a ďakujem za pripomenutie aj za komentár...
1x kvakac
izabella929
@finczi (4.10.2019 07:47)

Tak som rada,že poznáš toto jedlo a len verím,že ti tiež chutilo,,,ďakujem pekne za komentár...
izabella929
@evusik (4.10.2019 08:08)

Haha,aj mňa ten názov prekvapil a hneď som išla na net a hľadala som recept,ale našla som len info o recepte,neverila som že môže jedlo s takym názvom existovať,,,je to proste,jednoduché,malo pracne jedlo a naviac chutné a chrumkavé,,,budem rada keď ochutnal,,ďakujem pekne za komentár...
hanajana
Tiež ma zaujal na folklorike, tak som ho hneď skúsila. Veľmi nám chutil a syn ho nazval "slovenská pizza". Tam do múky ale dávali aj 1 kypiacu prášok.

motyka
Robím lokše z podobných surovín - pečené na platni. Toto bude ale o mnoho lepšie. Určite vyskúšam.
izabella929
@motyka (5.10.2019 15:59)

No pripravovať toto jedlo na platni musí byť tak chutne,ako variť guláš vonku v kotlíku je to celkom iná chuť ako na sporáku,,,ďakujem pekne za komentar,,,
evelynba
Milá @izabella929 , síce oneskorene, ale vďaka za ďalší super recept, tento mi unikol, keďže sme boli na dovolenke, našťastie sa objavil v októbrovom rebríčku. Pripomína mi zemiakovú babu (haruľu), s tou slaninkou musí byť super! Určite vyskúšam, ukladám. No a k názvu - zrejme pochádza z nemčiny zo slova "Muttertuch", čo je mamina šatka alebo mamina zástera. Možno kedysi niekomu z nejakého dôvodu pripomínal maminu starú zásteru .... :-)))
izabella929
@evelynba (6.11.2019 08:18)
Nepátrala som ďalej po histórii tohto jedla, chutilo mi to tak ako som urobila, ale na budúce ho inovujem určite..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
Všetkým vám ďakujem pekne za komentáre a verím, že napíšete ako ste robili vy a ako vám chutila táto kapustová špecialitka..
ubka
Autor receptu: Slávka Lehotská Párnický matrtúch Príprava: 2 väčšie hrste kyslej kapusty dáme do vandlíka a zalejeme asi 2 dcl vody. Pridáme 1 vajce, 1 kávovú lyžičku soli a asi 40 dkg polohrubej múky.
jujoska
Je fakt vyborny, ale musela som pridat este jedno vajicko, lebo zmes bola hrozne sucha a nespojitelna. Mozno treba pridat trochu vody ako pise @ubka. Nezabudla si nahodou tuto ingredienciu dat do surovin @izabella ? Lebo u teba na plechu to vyzera mokrejsie