Materáke fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. apríla 2012

Pred nedávnom som bola na rodinnej oslave, ktorá sa konala v prekrásnej reštaurácii. Keď sme prišli pred dvere, privítali nás krojované dievčatá.Jedna mala v Zobraziť celý popisPred nedávnom som bola na rodinnej oslave, ktorá sa konala v prekrásnej reštaurácii. Keď sme prišli pred dvere, privítali nás krojované dievčatá.Jedna mala v ruke malý kalištek a ponúkla nás vynikajúcou slivovicou a tá druhá nás ponúkla slaným pečivom. Veľmi bolo chutné, len som nevedela z čoho to je.Zabudla som sa opýtať, ako sa tá fajnota volá...tento týždeň som pozerala telku a zrazu som uvidela to, čo mi veľmi chutilo.Recept som si našla v archíve a dnes som to vyskúšala.

10
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 a 160 °C

Suroviny

1 kg
250 g
  ( 1 kocka )
5 lyžíc
podľa potreby  vlažné
1 lyžica
1 ks




Postup

  1. 1

    Z 2dc vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru,droždia, som dala vykysnúť kvások.Vykysnutý kvások so vyliala do jamky v preosiatej hladkej múke a ešte nechala chvíľku podkysnúť...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 5 minútach som pridala ku kvásku, vajce,3 lyžice krištálového cukru a lyžicu soli..

    Materáke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z uvedených surovín som vymiesila cesto a mlieko treba pridať toľko, aby vzniklo vláčne cesto..

    Materáke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo som vymiešala do peny.

    Materáke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som hneď rozvaľkala a potrela celú plochu maslom..keď je cesto dobre vymiesené, pri vaľkaní sa musia tvoriť pľuzgieriky na ceste...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som ho preložila tak, ako to robíme pri lístkovom ceste..

    Materáke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dokončené prekladanie cesta..cesto som prikryla útierkou a nechala kysnúť 1 hodinu...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine cesto krásne vykyslo...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm. a vykrajovala som z neho malé kolieska...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Malé kolieska som na husto ukladala vedľa seba na vymastený plech. Potrela vajíčkom a posypala sezamom..Trúbu som zapla na 200 st. Cesto som nechala 1/2 hodinu podkysnúť a potom dala piecť.Piekli sa 20 min.po 10 min. som znížila teplotu na 160 st. a dopiekla..

    Materáke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečené materáke sú vemi hebké a lahunké...

    Materáke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto vyzerajú v reze...materáke som vybrala na tanier...piekla som iba z polovičnej dávky, lebo som ho piekla prvý krát...dobrú chuť..

    Materáke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3sandra3
mňam,,, vyzerá to veľmi dobre,,, čo znamená to Materáke?
marijanka712
@izabella929 zabudla si napísať do rozpisu vajíčka . krásne sa ti vydarili je to slané pečivko alebo sladké ??? páčia sa mi a dám si ich do kk
mariaklara
V pondelok ho robili v relácii " Bez servítky ", mňa tiež zaujíma, čo to znamená Materák, vie mi to niekto povedať? Ďakujem za odpoveď.
helca103
ešte som ich nejedla, ale tiež som pozerala v servítke a zaujali ma.
izabella929
ani, videla som to v tiež v telke a došlo mi, že to čím ma ponúkli tie dievčence krojované, boli materáke...vynikajúce slané pečivko...názov je krajový a patrí do oblasti Hrušova...preto som to chcela vyskúšať, aby som sa poistila, že som jedla práve toto...doporučujem, je to veľmi chutné...)
izabella929
Všetkým vám ďakujem za kometáre,,,a to vajce som zabudla v rozpise, ale som už dopísala.-) díky, že ste ma opravili.-)
izabella929
@tatranocka , správne si to pridala, lebo som to jedla v Banskej Štiavnici v chate nad jazerom...takže môže byť aj pôvod v Pukanci...díky, ste milé žienky.-))
paveva
Ja tomu nerozumiem, ale nie je tam toho cukru veľa na slané pečivo?
inak vyzerjú perfektne materáky.
bubuayogi
ja pochadzam zo stredneho slovenska a u nas je vyraz "materake" synonymom pagacikov, cize slaneho peciva, ale fakt netusim z jazykovohistorickeho ako to slovo vzniklo, to by mohli vediet moji nebohi stari rodiacia, zial, nikdy som sa ich na to nepytala........@Izabella929 krasne ich mas, je to mnamka ;)
micca
podla mna Materake je asi podla slova mater a nazoslovie podla urciteho kraja tak som si to odvodila
nanacel
ano materake su pagaciky...aj to v Bezservitke vraveli :)
presne tento recept som hladala, lebo som nevidela ako sa to preklada...ty si to sem dala tak krasne detailne, uplne super..
Ja sa ich chystam prerobit do bezlepkovej formy...som hrozne zvedava ako sa podaria :)
dakujem za recept...
mia2404
no konečne už viem čo sú to materáky , lebo na inej stránke si tam nedala vysvetlenie :-))))
marianna76
Izabellka, krásne, dobre, že si sem pridala takýto recept.... ukladám si.
marianne69
nech sa uz volaju ako chcu ,tiez som este nepocula taky nazov,vyzeraju naramne dobre...vydarili sa,krasne narastli
zinnajdha
Dohodnime sa, že pán Materák vymyslel pagáčiky. (alebo pán Pagáč ?)
evanaaa
Krajové recepty sú zaujímavé, pár ich mám aj ja v jednej kuchárskej knihe, ale som ich neskúšala. Pozrela som sa aj do Korzára ana ten pridaný link, len ma prekvapil ten kvások, neviem, či to nie je omyl - do neho sa dá droždie, múka a soľ, pritom viem, že slaný kvások nevykysne, navyše, nie je tam ani cukor, tak tato som to ozaj nikde (y) nevidela. A tiež som si myslela, že do štrudlového cesta sa pridáva aj ocot.Takže teraz neviem, čo je vlastne správne.
izabella929
@evanaaa , tiež som čítala tie recepty v Korzári...nejaké sú zvláštne...nerobila som podľa tých receptov..a keď budem opäť piecť tento vynikajúci koláčik, tak určite urobím cesto ešte redšie...budú ešte viac nadýchanejšie...
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za komentáriky.-)tak, či onak, ale boli také fajnové, že len sa tak po nich zaprášilo...)
izabella929
@papeva , tiež som sa prekvapila, ked pani pridávala cukor lyžicami...ale mne sa nezdal sladký...skôr bolo v ňom cítiť to maslo, čo som ja na tej oslave nevedela identifikovať, myslela som si, že je v nich syr, netušila som, že tú chuť výrazne určuje to vymiešané maslo..
murinova
Ja ich ukladam do KK a určite čoskoro vyskušam, vypadaju chutne

sovka62
Toto ma vrátilo do detstva k mojej milovanej starkej, do Žemberoviec.
Materáke boli slané pagáče, určite škvarkové (veď kde by sa vzali peniaze na maslo, zvlášť ak zomletých škvarkov bolo po zabíjačke za geletu, aj keď aj s maslom sú iste chutné) a určite len s bravčovou masťou, lebo Smetol, ktorý použili Pukančania by si naša starká do kuchyne iste nepustila. Materáke sa vykrajovali pomerne veľkým hrnčekom a boli veľké skoro ako dlaň, lebo sa jedli ku kyslým polievkam, alebo k fazuľovici, hrachovej a podobne a tým pádom to bolo kompletný obed.
Také malé, ako sú tu v recepte, mali podľa našej starkej nežnejšie meno, volali sa materáčike a robili sa trochu fajnovejšie, viac razy preložené, na výročité sviatky a rôzne oslavy.
Jedny i druhé boli výborné a odkedy našej starkej niet, nikdy som také dobré nejedla.
Veľmi pekne ďakujem, hneď sa cítim lepšie, keď som si zaspomínala.
izabella929
@murinova ,@sovka62 , ďakujem pekne za milé slová.-)sovka potešili ma tvoje spomienky, je to ozaj niečo, čo nám dodá veľa sily ísť ďalej.-)moja starká pochádzala z B.Štiavnice, no napriek tomu o materákoch nič neviem..inak sú hebké, lahučké.U nás sú pagačiky, pagáčikmi iba škvarkové..
valeri
Keď čítam tento recept a pozerám na materáke, mám slzy v očiach, tiež mi to pripomenulo moju maminku, ktorá robila tie najlepšie materáke (aj u nás to boli škvarkové pagáčiky a názov bol asi dovodený od slova mater - to je u nás "čilejkárov" mama - myslím si :-)) ), a ktorá pred 3. mesiacmi zomrela. Takých dobrých materákov sa už nenajem. Ale Tvoje vyzerajú fakt krásne.
sovka62
@valeri , zo Žemberoviec je k "čilejkárom" na skok, tak to tam u vás pozdravuj. Od malička som obdivovala vaše kroje a najviac sa mi páčilo, že aj tetušky v rokoch mali sukne pekne krátke. Raz som taký kroj dokonca mala na sebe, obliekla ma spolužiačkina mama a nesmierne sa tešila, ako mi pristane. Len som v ňom dlho nevydržala, tie spodnice mi boli strašne ťažké, ale o to viac obdivujem tvoje krajanky, ktoré sú ochotné nosiť kroj celý život.
izabella929
@valari ,je mi to strašne ľúto.( boli by sme štastné, keby sme našich milovaných mali ešte vedľa seba...nuž ale toto sa žial zmeniť nedá..musíme pokračovať a snažiť sa to, čo nás naučili dávať s láskou ďalej iným..@sovka62 ,@valeri...ve ľmi ste ma svojimi príspevkami dojali..
izabella929
som nesmierne šťastná, že tu medzi vami sú veľmi skvelé ženičky.-))máte krásne dušičky a srdiečka na pravom mieste.-)
zinnajdha
skvelé ženičky nie sú medzi vami, skvelé a jedinečné sú všetky ženičky.
izabella929
@zinnajdha...opravujem sa : všetky ženičky, ktoré som tu na Vareche mala možnosť spoznať ste skvelé.-))))))a jedinečnééééé.-))))))prajem všetkým dobré zravíčko a nech ste tu na Vareche ešte veeeeeeeľmi dlho...))
marijanka712
@izabella929 dnes som vyskúšala tvoje "materáke" a som prekvapená sú fantastické na svoju stránku "bosorky z našej kuchyne " dám foto tu to neviem dať možno aj na varechu Fb, sú fantastické kto do dnes váhal vrelo doporučujem ja som tento krát dodržala všetko ako rp píše len do masla som dala 1PL bravčovej masti a vrch som natrela vajíčkom v ktorom som rožšľahala lPL rum ináč všetko ako ty krásne sa vydarili je to výborný rp aj k posedeniu pri vinečku..... dik za dobrý rp. Ty ich máš všetky výnikajúce, len ja všetko nestiham piecť.
1x jarca
siskam
Dnes som ich piekla, vynikajúce. Budú u nás pravidelne, fakt výborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia