Materáke (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pred nedávnom som bola na rodinnej oslave, ktorá sa konala v prekrásnej reštaurácii. Keď sme prišli pred dvere, privítali nás krojované dievčatá.Jedna mala v ruke malý kalištek a ponúkla nás vynikajúcou slivovicou a tá druhá nás ponúkla slaným pečivom. Veľmi bolo chutné, len som nevedela z čoho to je.Zabudla som sa opýtať, ako sa tá fajnota volá...tento týždeň som pozerala telku a zrazu som uvidela to, čo mi veľmi chutilo.Recept som si našla v archíve a dnes som to vyskúšala.

10
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 a 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 2dc vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru,droždia, som dala vykysnúť kvások.Vykysnutý kvások so vyliala do jamky v preosiatej hladkej múke a ešte nechala chvíľku podkysnúť...
  2. Po 5 minútach som pridala ku kvásku, vajce,3 lyžice krištálového cukru a lyžicu soli..
  3. Z uvedených surovín som vymiesila cesto a mlieko treba pridať toľko, aby vzniklo vláčne cesto..
  4. Maslo som vymiešala do peny.
  5. Cesto som hneď rozvaľkala a potrela celú plochu maslom..keď je cesto dobre vymiesené, pri vaľkaní sa musia tvoriť pľuzgieriky na ceste...
  6. Potom som ho preložila tak, ako to robíme pri lístkovom ceste..
  7. dokončené prekladanie cesta..cesto som prikryla útierkou a nechala kysnúť 1 hodinu...
  8. Po hodine cesto krásne vykyslo...
  9. Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm. a vykrajovala som z neho malé kolieska...
  10. Malé kolieska som na husto ukladala vedľa seba na vymastený plech. Potrela vajíčkom a posypala sezamom..Trúbu som zapla na 200 st. Cesto som nechala 1/2 hodinu podkysnúť a potom dala piecť.Piekli sa 20 min.po 10 min. som znížila teplotu na 160 st. a dopiekla..
  11. Upečené materáke sú vemi hebké a lahunké...
  12. a takto vyzerajú v reze...materáke som vybrala na tanier...piekla som iba z polovičnej dávky, lebo som ho piekla prvý krát...dobrú chuť..