Materáke (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Pred nedávnom som bola na rodinnej oslave, ktorá sa konala v prekrásnej reštaurácii.
Keď sme prišli pred dvere, privítali nás krojované dievčatá.Jedna mala v ruke malý
kalištek a ponúkla nás vynikajúcou slivovicou a tá druhá nás ponúkla slaným pečivom.
Veľmi bolo chutné, len som nevedela z čoho to je.Zabudla som sa opýtať, ako sa tá
fajnota volá...tento týždeň som pozerala telku a zrazu som uvidela to, čo mi veľmi
chutilo.Recept som si našla v archíve a dnes som to vyskúšala.
10 porcií |
80 minút príprava |
20 minút na 200 a 160 °C |
Postup
- Z 2dc vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru,droždia, som dala vykysnúť kvások.Vykysnutý kvások so vyliala do jamky v preosiatej hladkej múke a ešte nechala chvíľku podkysnúť...
- Po 5 minútach som pridala ku kvásku, vajce,3 lyžice krištálového cukru a lyžicu soli..
- Z uvedených surovín som vymiesila cesto a mlieko treba pridať toľko, aby vzniklo vláčne cesto..
- Maslo som vymiešala do peny.
- Cesto som hneď rozvaľkala a potrela celú plochu maslom..keď je cesto dobre vymiesené, pri vaľkaní sa musia tvoriť pľuzgieriky na ceste...
- Potom som ho preložila tak, ako to robíme pri lístkovom ceste..
- dokončené prekladanie cesta..cesto som prikryla útierkou a nechala kysnúť 1 hodinu...
- Po hodine cesto krásne vykyslo...
- Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm. a vykrajovala som z neho malé kolieska...
- Malé kolieska som na husto ukladala vedľa seba na vymastený plech. Potrela vajíčkom a posypala sezamom..Trúbu som zapla na 200 st. Cesto som nechala 1/2 hodinu podkysnúť a potom dala piecť.Piekli sa 20 min.po 10 min. som znížila teplotu na 160 st. a dopiekla..
- Upečené materáke sú vemi hebké a lahunké...
- a takto vyzerajú v reze...materáke som vybrala na tanier...piekla som iba z polovičnej dávky, lebo som ho piekla prvý krát...dobrú chuť..