Juhoslovanský koláč fotorecept

wildrane - fotkawildrane, 1. februára 2011
Juhoslovanský koláč (fotorecept)
Foto: wildrane

V nedeľu sme boli s našou sučkou na vohľadoch u kamarátky Zuzky v Nitre, kde nás ponúkla touto dobrotou. Má vyrovnanú sladko slanú chuť, Zobraziť celý popisV nedeľu sme boli s našou sučkou na vohľadoch u kamarátky Zuzky v Nitre, kde nás ponúkla touto dobrotou. Má vyrovnanú sladko slanú chuť, je skrátka výborný. Ak sa šteníky len z polovice tak podaria ako tieto buchtičky, tak bude po Slovensku behať zasa o pár šampiónov viacej :D

Suroviny

450 ml, vlažné do kvásku
40 g
3 PL
600 g
4 ČL
1 dcl
1
2




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru, 2 ČL soli a droždia urobíme kvások.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, olej a kvások spracujeme na cesto.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme asi 6O minút vykysnúť na teplom mieste. Medzi tým si v mikrovlnke necháme trochu rozpustiť Heru.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom do Hery pridáme 2 žĺtky a 2 ČL soli a zamiešame. Hera by nemala byť riedka, mala by mať kašovitú konzistenciu. Ak sa moc rozpustí, necháme ju trochu stuhnúť.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2-4 diely (podľa toho aké veľké chcete koláčiky - buchtičky). Každú rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme rozpustenou Herou a zvinieme. Vrch rolky tiež potrieme Herou. Vrch posypeme napr. sezamov.semiačkami (makom, syrom).

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájame na trojuholníčky.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poukladáme na suchý plech a pečieme v rúre pri 180 stupňoch do bleda, nie ako buchty do hneda :D

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vybratí z rúry by mali vyzerať takto

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tieto sú moc tmavé, ale boli dobré.

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    To isté, ale v rožtekovej verzii :D, do hery okrem žĺtok a soli som pridala ešte 6 strúčikov cesnaku ( ďakujem za radu s cesnakom)

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    výsledok našej návštevy po 62 dňoch: Jackie Godie Wild Rane, Jasmin Goldie Wild Rane a Judith Goldie Wild Rane. Viacej fotiek na: http://wildrane.rajce.idnes.cz/vrh_J,_kennel_Wild_Rane/

    Juhoslovanský koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

samanka
@Wildrane vydarili sa Ti koláčiky, máš ich krásne. Ja som ich robila raz, ale takéto krásne veru neboli. Nech sa vydaria aj šteniatka..:-)))
trencanka
Robievam, miesto Hery davam maslo a rozpucim niekolko struckov cesnaku. Potom su take fajne k vinku.
alexdidi
Robievam už roky a niekoľko receptov je aj na Vareche, ale pod názvom Juhoslovanský koláč mám niečo iné s lístkovým a piškótovým cestom....
mama2
su ozaj dobre a ked sa prida trosku mletej papriky a cesnak popuceny a dobry kotlikovy gulas to je dobrota
vodnarka
Ako "Juhoslovanské kysnuté koláče" ich nazýva Elena Paulenová vo svoje knihe Varím aj bez skúseností 2. Sú výborné.....
dorisa
TAK STE MALI PRÍJEMNE SPOJENÉ S UŽITOČNÝM. SU VELMI KRÁSNE, URČITE AJ CHUTNÉ,ODKLADÁM SI RECEPT, DAKUJEM
bababa
Dávnejšie som pekávala aj ja podobné koláčiky a tiež som mala v recepte cesnak a strúhaný syr. Ale treba odskúšať všetko a možno sa nám zapáči aj tento recept. Vďaka
tedko
Tak toto som ešte nerobila,ukladám do mojej KK...
ejta
Aj ja ich robím, polovicu s cesnakom a polovicu s nivou, väčšinou ich robíme na Silvestra a to sa nimi všetci tak napchajú, že ďalšie sa už ani nezje....:-)
boba48
Djakujem pekne za prosty recept ktory odrazu dodalam do MKK.Juz sam zaczela robit.mam nadzieje ze bude dobre,bo to z mojego kraju-bylej Jugoslaviji.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
určite budú takéto krásne? Nehovorím o dobrote. Mne sa vždy povykacujú. Prečo?
drndula
Presne také robím. Prvý krát som použila heru a na radu inej pekárky som použila klasické maslo rajo. Možem povedat, že je to o tísíc krát chutnejšie.
evanaaa
Dzinto má pravdu, soľ bráni kvaseniu, divím sa, že to šlo vykysnúť.
danusiak
ja ich robievam tiez ale do povodnej plnky pridam este zomlete skvarky a su este lepsie
cica2
krásne sa ti vydarili, vďaka za receptík, vyskúšam:))....a držím palce, aby sa narodilo kopec krásnych šteniatok ;-)
trojmamka
a ako obmena namiesto cesnaku do hery pridať bryndzu.Je to silne jedlé