Mäsové guľky z králika /fotorecept/

babidka - fotkababidka, 21. septembra 2011
Mäsové guľky z králika /fotorecept/
Foto: babidka

Dostali sme takmer dvojkilový balíček zmrazeného mletého králičieho mäsa z domáceho chovu od priateľa Stojana . Už bolo ochutené bylinkami , posolene a Zobraziť celý popisDostali sme takmer dvojkilový balíček zmrazeného mletého králičieho mäsa z domáceho chovu od priateľa Stojana . Už bolo ochutené bylinkami , posolene a okorenené . Kým sme prišli z Bulharska na Slovensko , tak sa mäsko rozmrazilo a musela som ho rýchlo spracovať.Tak sme mali králičie kebabčata, šiščeta , kjufteta....:-)Ale na tretí deň sme už potrebovali zmenu - tak som urobila kompromis a uvarila som tieto guľky v paradajkovej omáčke.

4
porcie
25 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
podľa potreby
3 PL - saturejka , tymián, petržlen
podľa chuti
podľa chuti
 na opekanie
Omáčka:
1 ks väčšia
6-8 ks alebo paradajkový pretlak
2 PL - petržlen , saturejka , tymian, šalvia
2 PL
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pomleté mäso zmiešame s jemne nasekanými bylinkami - hlavne nešetríme saturejkou a petržlenom:-) , pridáme soľ , korenie . Urobíme guľky veľkosti vlašského orecha a obalíme v hladkej múke . Opekáme v malom množstve oleja - ja častejšie potrasiem panvicou aby sa stále otáčali a opiekli rovnomerne .

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky sparíme v horúcej vode , ošúpeme ich a pokrájame na malé kocky .

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na jemno , opražíme na oleji . Pridáme pokrájané paradajky , roztlačený cesnak , soľ, korenie . Dusíme na malom plameni kým sa paradajky nerozvaria.

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    K paradajkám pridáme opečené mäsové guľky a spolu dusíme na malom plameni asi pol hodiny. Podľa potreby môžeme ešte podliať troškou vody .

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Tesne pred dokončením pridáme do omáčky jemne nasekané čerstvé bylinky . Keď nemáte čerstvé , tak použite aj sušené . Tých však treba menej , sú veľmi aromatické a mohli by svojou príliš výraznou chuťou potlačiť jemnú chuť králičieho mäsa .

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Guľky môžeme podávať s cestovinami , ryžou alebo opekanými zemiakmi . My sme mali chuť na špagety....

    Mäsové guľky z králika /fotorecept/ - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne69
....teeeda,dala by som si povedat,velmi pekny recept,taketo paradajkovo maskove lubim a z kralika musi byt vynikajuce,mnam,ukladam,keby nahodou sa mi podarilo zohnat:-)
valeri
My ešte aj dodnes chováme králiky, dieteticky patrí medzi najzdravšie mäsko, pripravujem na rôzne spôsoby, takže tento recept si ukladám.
jerica
Škoda že si tak ďaleko,hneď by som si prisadla,králik na rôzne spôsoby je pre mňa vždy extra jedlo °:-D
babidka
a veruze to bolo velmi dobre - kazdy host by si pochutil:-)))))))))))
evusik
v prvom rade ti závidím priateľa Stojana :-) a verím, že ste si všetci pochutili, ja by som si tiež :-)
jatanika
mňam ... ku králikovi sa občas dostanem, tak si recept ukladám :-))
akeber
waw.....králiky chováme .....tak si recept ukladám...bude zmena :))
marienka44
Kralika robievam, lebo ho ma rada dcera. Toto je dobry recept. Minule mi detsky lekar /bola som u neho s vnukom/ povedal, ze mali skolenie a tam sa dozvedel, ze zajac nie je dietne maso, obsahuje cholesterol. Bola som prekvapena. Kuracie vraj obsahuje vela hormonov. Tak neviem, asi budeme vegetariani.
babidka
Marienka , KAZDE maso obsahuje cholesterol ...pocnuc telacinou a konciac divinou . No a cholesterol potrebujeme - ma nezastupitelnu ulohu v nasom tele , kazdy lekar to vie. Takze si nemyslim , ze to bola nejaka prevratna novina co sa na skoleni dozvedel:-) Ano , vo velkochovoch hydiny niektori chovatelia /skor vyrobcovia/ pouzivaju udajne aj hormony podporujuce rast - zvycajne ich kurcata maju podozrivo nizku cenu a nedobru chut - takze ich staci nekupovat . Ja si chovam kurcata vlastne .....
babav
Dobre si to vymyslela... zajacie maso je dietne , pre moju chut troska plane ,ale cerstve bylinky a korenie ,ktore si pouzila mu iste dodali vybornu chut...ani nehovoriac o fajnovej omacke;-)
violeta
@babidka , tento receptík sa mi páči, mám v mrazáku hovädzie, zajtra spravím z neho, som rada, že som ho tu našla :-D
angast
@violeta
aj ja si myslím , že králičie guľky z hoviadka môžu byť tiež dobré.
babidka
Z kralika ci z hoviadka - je to jedno :-) Hlavne aby to bolo "jeditelne" ako vravela jedna varechacka a vsetkym chutilo :-)
angast
máš pravdu , pretože recept je super, ale králika nie je až ľahko zohnať. Škoda by bolo nevyskúšať ho aj s iným druhom mäsa.
violeta
No ja mám to hovädzie kúpené na lasagne, alebo na špagety bolognese, ale urobím gulky :-D
kika1212
Dnes som robila na obed. Výborný recept. Ďakujem. Králičie som vymenila za pol na pol hov. + br. Výborné. Vyskušajte, neobanujete.