Mäsové guľky z králika /fotorecept/
Autor receptu: babidka
Dostali sme takmer dvojkilový balíček zmrazeného mletého králičieho mäsa z domáceho chovu od priateľa Stojana . Už bolo ochutené bylinkami , posolene a okorenené . Kým sme prišli z Bulharska na Slovensko , tak sa mäsko rozmrazilo a musela som ho rýchlo spracovať.Tak sme mali králičie kebabčata, šiščeta , kjufteta....:-)Ale na tretí deň sme už potrebovali zmenu - tak som urobila kompromis a uvarila som tieto guľky v paradajkovej omáčke.
4 porcie |
25 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Pomleté mäso zmiešame s jemne nasekanými bylinkami - hlavne nešetríme saturejkou a petržlenom:-) , pridáme soľ , korenie . Urobíme guľky veľkosti vlašského orecha a obalíme v hladkej múke . Opekáme v malom množstve oleja - ja častejšie potrasiem panvicou aby sa stále otáčali a opiekli rovnomerne .
- Paradajky sparíme v horúcej vode , ošúpeme ich a pokrájame na malé kocky .
- Cibuľu nakrájame na jemno , opražíme na oleji . Pridáme pokrájané paradajky , roztlačený cesnak , soľ, korenie . Dusíme na malom plameni kým sa paradajky nerozvaria.
- K paradajkám pridáme opečené mäsové guľky a spolu dusíme na malom plameni asi pol hodiny. Podľa potreby môžeme ešte podliať troškou vody .
- Tesne pred dokončením pridáme do omáčky jemne nasekané čerstvé bylinky . Keď nemáte čerstvé , tak použite aj sušené . Tých však treba menej , sú veľmi aromatické a mohli by svojou príliš výraznou chuťou potlačiť jemnú chuť králičieho mäsa .
- Guľky môžeme podávať s cestovinami , ryžou alebo opekanými zemiakmi . My sme mali chuť na špagety....