Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami fotorecept
Foto: mariamka
Nakúpila som na jarmoku nejaké koreniny, tak experimentujem. Možno budú námietky, že nesedí kombinácia, úprava, korenina, ale nám chutilo. Urobila som šťavnaté mäsové guľky Zobraziť celý popisNakúpila som na jarmoku nejaké koreniny, tak experimentujem. Možno budú námietky, že nesedí kombinácia, úprava, korenina, ale nám chutilo. Urobila som šťavnaté mäsové guľky pečené v rúre a k nim zemiakové čipsy podľa Zdenka Polhreicha.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1 kg (pliecko) |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
3 strúčik |
|
1 KL alebo saturejka |
|
|
|
|
|
1 KL alebo mletá paprika |
|
alebo petržlenová |
|
1 PL |
|
|
|
Zemiakové čipsy: | |
4 - 5 ks |
|
5 - 6 ks |
|
alebo čierne |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny na fašírku zmiešame, cibuľky nakrájame, cesnak pretlačíme alebo postrúhame. Miesime trošku dlhšie, až "lepí", potom bude pekne držať spolu.
-
2
Rúru zapneme na 200 °C, na plech dáme pečiaci papier, pomastíme masťou /ja som dala aj trochu pod, aby sa nešmýkal/. Olejovými rukami tvarujeme guľky veľkosti asi ako stredná rajčina. Dáme piecť. Navrch som už nedávala žiadnu masť ani olej, v ceste nie je chlieb ani strúhanka, budú šťavnaté dosť.
-
3
Pečieme cca 20 minút z jednej strany, otočíme a dopečieme. Môžeme rúru zmierniť na tých 180 °C. Pečieme, až chytia zlatistý nádych.
-
4
Zemiaky je dobré si pripraviť vopred a môžu sa piecť zároveň s guľkami, ja som mala trochu sklz :) Zemiaky aj so šupou (vyberajte pekné veľké) vydrhneme kefou a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3-5 mm. Plech opäť vyložíme papierom, posypeme hrubozrnnou morskou soľou, nadrvíme korenie, môžeme hodiť nejaké bylinky (dala som korenie Bylinkové maslo s pažítkou), pokvapkáme olejom. A ukladáme zemiačky asi takto.
-
5
Navrch namelieme korenie, dáme pokrájané olivy a paradajky. Olej sa už nedáva, neviem prečo :)
-
6
Pečieme ich pri 200 °C, ale znesú aj vyššiu teplotu, do zlatista, ale nevysušíme. Zdeněk ich podával k rybe s rukolovým šalátom, taký tip :)
-
7
Ale naše guľky :) Mne ešte čosi mäsa zvýšilo, tak som pár upražila na panvici, takisto aj zemiaky. Tie boli šup-šup hotové.
-
8
To už hladoši stepovali a čakali na svoju porciu. Guľky boli výborné a zemiačiky voňavé. Už som len kvapla na tanier pikantnú horčicu a chrumkali sme k tomu jarnú cibuľku. Fajne :)
-
9
A tu je čubrica /nech vás nemätie dátum spotreby, obrázok je z internetu/. Vonia neskutočne. Týmto chcem poprosiť šikovné varecháčky, že budem rada, ak mi hodíte nejaké odkazy na vami osvedčené recepty s čubricou. Ďakujem :)
varecha.pravda.sk/recepty/cubrica-zmes-korenia-fotorecept...
ste mile, dakujem vsetkym okoloiducim @marikahr , @zuzanka1367 , @torticka , @cesminaz , @kecemis , @frezia68 , @havino , @margaretka28
@cesminka zelerovu vnat my osobne mame radi, resp. som mojich naucila :) je aromaticka a vyrazna, mozno niekomu bude vadit, treba zacat s mensim mnozstvom a uvidis, a mlete maso pojme naozaj vyraznejsie chute, netreba sa bat :) na cubricu uz pridala link @havino /Tani, diky :)/ tiez som sa chystala, ze ho sem dam, vlastne to zlozenie je totozne, v mojej je navyse sol
@frezia68 mam aj saturejku samostatnu, budem sa riadit intuiciou, dakujem za rady :)
nesporných ***** po zásluhe.
@kukulienka71 daj pokoj, o taku estradu nestojim :) bez oleja maju zvrchu aj iny smak, to mas pravdu, dik
@pusta dakujem za pochvalu aj hviezdicky, nie je treba to uvadzat :)
bulhari zvyknú čubricu dať do všetkých výrobkov z mletého mäsa - či už sú to guľky, klobásky, alebo niečo iné... Niekedy je ňou posypaná aj pizza :D
skús v čom bude chutiť tebe :)
@mijaita heh az som hrdinka! :) bude mi ctou, ak vasa cubrica pocti moje gulocky :)) fotky ma troska stvu, prvy raz som dala fotky s bleskom
@afataga to vyzera tiez fajne, dik za link
@katka78 vyzeraju krasne! som rada, ze ste si pochutili, aj nabuduce :)