Foto: evusik
Vždy keď robím túto omáčku je iná. Výsledná chuť totiž závisí od chuti jabĺk. Najlepšie sa hodia kyselkavé jablká, ale aj cibuľa tomu dodá Zobraziť celý popisVždy keď robím túto omáčku je iná. Výsledná chuť totiž závisí od chuti jabĺk. Najlepšie sa hodia kyselkavé jablká, ale aj cibuľa tomu dodá svoju špecifickú chuť. Tá bude iná keď dám len bielu cibuľu a iná keď dám aj červenú. Tak ak máte chuť - hor sa do experimentovania :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zo všetkého najprv si dáme variť zemiaky, ktoré použijeme ako prílohu. Kuracie mäso si nakrájame na pásiky, okoreníme grilovacím korením a premiešame. Bravčovú (kuraciu) pečeň nakrájame na pásiky, posypeme drvenou rascou a premiešame. Slaninu nakrájame na menšie tenké štvorčeky, alebo na ľubovoľné iné geometrické tvary. Jablko a cibuľa zatiaľ pokojne čakajú kým príde na nich rad.
-
2
Na troche oleja, alebo iného omastku opražíme najskôr kuracie mäso, pridáme pečeň....
-
3
slaninu...
-
4
premiešame a orestujeme všetko spolu. Nerobíme dlho aby nám pečienka nestvrdla, teda nie naša ale tá na panvici. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Mäso z panvice preložíme a odložíme na teplé miesto.
-
5
Omáčka: Hrozienka si namočíme do vody. Do panvice v ktorej sme restovali mäso nalejeme trošku vody, dobre premiešame z výpekom a necháme prevrieť. Vložíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané jablko a dusíme a dusíme až sú cibuľa a jablko úplne mäkké. Celkom jemne posolíme.
-
6
Ponorným mixérom zmes rozmixujeme a teraz prichádza na rad to o čom som hovorila na začiatku. Všetko záleží na jablkách. Výsledná chuť má byť jemne sladko kyselkavá po jablkách s malým cibuľovým chvostíkom. K tomu sa musíme dopracovať. Ja som mala veľmi sladké jablká preto som pridala ešte doma robenú neochutenú, kyselkavú, jablkovú dreň.
-
7
Trochu osoliť, štipku bieleho mletého korenia, trochu balzamiko octa, za hrsť namočených hrozienok a dobre povariť. Na záver môžete pridať za malú lyžičku solamylu rozmiešaného v troche vody. Omáčku to nielen zahustí ale sa bude aj pekne lesknúť.
-
8
A môžeme servírovať: uvarené zemiaky si najskôr vidličkou popučíme, pridáme kúsok masla a petržlenovú vňať. Popučené zemiaky natlačíme do formičky, ktorú mi podľa mojich pochynov :-) vyrobil manžel - konzervu z nejakých rybičiek zbavil nielen vrchnáka ale aj dna a začistil to (nepýtajte sa ma ako) aby som sa neporezala.
-
9
formičku vyberieme a zostane nám pekné zemiakové koliesko ...
-
10
na ktoré navrstvíme mäsové kúsky a na vrch ako klobúčik dáme opečené koliesko jablka
-
11
prelejeme cibuľovo jablkovou omáčkou a môžeme podávať :-)
Diskusia k receptu